Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Finance  |  23.01.2012 13:32:03

Otázka za bilión eur: Dokáže Řecko zbankrovat v tichosti?


Eurozóna doufá v to, že Řecko provede již téměř nevyhnutelným bankrotem v tichosti a jí se podaří obnovit důvěru investorů, kteří začínají pochybovat o tom, že jsou některé státy schopny dostát svým závazkům. Pro udělení další tranše mezinárodní pomoci Řecku je dohoda s věřiteli jednou z podmínek. V sobotu ovšem byla jednání přerušena bez zřejmého výsledku. 

Řecko musí do 20. března splatit dluhopisy za 14,5 miliardy eur. Pokud nedojde k dohodě vlády se soukromými věřiteli nebo k Řecku nedoteče další tranše finanční pomoci z EU, Řecko "natvrdo" zkrachuje. Dopady pro evropskou společnou měnu si v takovém případě nikdo netroufá odhadnout.

Trhy sice možnost neřízeného bankrotu připouštějí, přesto však doufají v "elegantnější" řešení bankrotem řízeným, který by ve finále znamenal odpuštění značné části řeckých závazků.

Oficiální řecký bankrot by spustil vlnu výplat CDS

"Lidé se často chybně dotazují, kdy odhadujeme, že Řecko zkrachuje. Správná odpověď je, že Řecko už v bankrotu je," tvrdí Richard McGuire, stratég nizozemské Rabobank.

Jakýkoli oficiální bankrot by spustil vlnu výplat credit default swapů, tedy pojistek pro případ bankrotu podkladových subjektů, a přesvědčil by investory, že je na místě tyto finanční instrumenty využívat k zajištění kreditního rizika.

Opačný scénář, tedy pokud by se řeckým politikům podařilo přimět banky a ostatní investory k "dobrovolné" výměně řeckých dluhopisů za nové za polovinu (nebo méně) původní hodnoty, by naopak smysl trhu s CDS na dluhy států zpochybnil. Pokud by totiž investoři dobrovolně souhlasili s odpisem svých pohledávek, neměli by nárok na plnění z "pojistky" pomocí CDS.

Otázkou je, jak by se nároky posuzovaly, pokud by k tomu byli investoři donuceni nedobrovolně, například pomocí nových plánovaných zákonů.

Pád Lehman Brothers v roce 2008 spustil všeobecnou paniku na trzích, protože se objevily obavy, že je splatných 400 miliard dolarů z kontraktů CDS. Nakonec šlo o mnohem menší částku. V případě Řecka by to bylo ještě méně - clearingová společnost Depository Trust & Clearing Corporation počítá, že by mělo jít o 3,34 miliardy USD.

Jednání věřitelů s politiky tak možná vyústí v konflikt, protože možnost "bolestivého" bankrotu by vlastně mnoha investorům přišla docela vhod. Další vývoj kromě jednání samotných Řeků může ovlivnit i jednání ministrů financí EU, které proběhne dnes a zítra v Bruselu.

Dohoda o odpisu dluhů = default

K otázce řeckých závazků se v minulém týdnu vyjádřila i agentura Standard & Poor's, když se nechala slyšet, že Řecko oficiálně zbankrotuje, jen není jisté jakou formou. Brzy nato se připojila i agentura Fitch s tím, že řecký bankrot by nebyl žádným překvapením, protože je země již delší dobu insolventní.

Případnou dohodu s privátními věřiteli o odpisu dluhopisů by klasifikovala rovněž jako default. Fitch ovšem počítá s tím, že Řecko zbankrotuje řízeně. Neřízený bankrot by podle agentur měl ničivé účinky, což řecká vláda ani evropské autority nechtějí dopustit.

 

ESM, EFSF, EFSM a spol.: Průvodce dluhovou krizí v Evropě plnou zkratek

 

Pokud by Řecko začalo "natvrdo" bankrotovat, politici by ztratili kontrolu nad společnou měnou a investoři by se okamžitě snažili stáhnout se z dalších slabých členských zemí - z Itálie, Španělska, Portugalska a Irska.

Překročili Portugalci Rubikon defaultu? Takhle to vypadá, když se na vás ECB vykašle

Aténám se proto nakonec pravděpodobně podaří přinutit věřitele, aby přistoupili na dohodu o nevýhodném dluhopisovém swapu, protože pro to zkrátka politici upraví zákonná ustanovení. Přijetí takových zákonů by sice samo o sobě nemělo být definováno jako default, avšak jejich využití pro krácení pohledávek věřitelů by výplaty CDS již spustit mělo.

"Pokud zaplatíte za pojištění proti insolvenci protistrany a "pojistná událost" nastane, měli byste mít na dohodnuté plnění nárok," říká Alessandro Giansanti, dluhopisový stratég amsterdamské ING.

Proč ani odpuštění značné části dluhů Řecku nepomůže? Pokračování najdete ZDE:

Čtěte také:
Pozor, současné akciové rally něco chybí!
Komoditní sázky na rok 2012 podle Citigroup: Zlato už není největším favoritem


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688