Skládací dveře se vrací na výsluní, vyjdou levněji než ty posuvné

Většina z nás, především ti, kteří bydlí v panelových bytech, se musí denně potýkat s nedostatkem prostoru. Kromě chybějících úložných prostor představuje v malých místnostech velmi často problém i osazení obyčejných dveří. Stále častěji proto volíme dveře posuvné, i když za cenu drahých a složitých stavebních úprav. Zapomínáme přitom, že existuje ještě jedna alternativa s nesrovnatelně snadnější instalací – dveře skládací.

Princip skládacích dveří je poměrně jednoduchý, jejich základem je dveřní křídlo rozdělené na dvě části spojené panty. Díky tomu je lze snadno, a hlavně bez nároku na prostor, složit k jedné straně. Umístění pantů přitom může být symetrické nebo asymetrické. V takovém případě nejsou panty umístěny uprostřed, ale přibližně ve třetině křídla.

Dlouhá léta trpěly skládací dveře špatnou pověstí především díky nekvalitnímu provedení, které bylo standardem. Mnozí si je dokonce dodnes pletou s koženkovými shrnovacími dveřmi. Technika však za poslední roky výrazně pokročila a osvědčení výrobci jsou dnes schopni dodat skládací dveře stejně kvalitní jako dveře klasické otočné. „Kromě voštiny se tak již lze u výplní potkat třeba i se zesílenou dřevotřískou opláštěnou dřevovláknitou HDF deskou. Pokud je navíc povrch pokryt laminátem CPL HQ, zvládnou dveře i hrubější zacházení. Jejich dlouhé životnosti pomáhají i vodící drážky v zárubních, které je drží v ideální poloze,“ říká Radim Grygárek ze společnosti Porta Doors. V její nabídce nejdete skládací dveře pod označením ALFA a BETA.

Skládací dveře se díky své flexibilitě hodí nejen do malých prostor typu úzkých chodeb či spíží, ale třeba i k zapuštěným skříním. Běžné se dodávají v šířce od šedesáti centimetrů až do jednoho metru. Stejně jako v případě konstrukčních materiálů lze vybírat i z široké škály povrchů, od levné fólie přes odolný laminát až po přírodní dýhu. Každý povrch je přitom dostupný hned v několika barevných provedeních. „Na českém trhu se skládací dveře objevují jak v klasickém polodrážkovém, tak i tzv. bezfalcovém provedení. Nejen díky tomu se snadno přizpůsobí téměř každému interiéru, včetně těch opravdu designových,“ dodává Grygárek.

Více na www.portadoors.cz

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry