TNBiz (TN.cz)
Akcie ve světě  |  16.01.2012 15:05:11

15.h - Evropské akcie na snížení ratingu devíti zemí eurozóny příliš nereagují

LONDÝN (MEDIAFAX) - Nejdůležitější evropské akciové trhy se v pondělí vyvíjejí smíšeně, německý DAX si aktuálně (14:40) připisuje 0,34 procenta. Reakce investorů na páteční snížení ratingu devíti zemím eurozóny mezinárodní agenturou Standard & Poor's tak už není na trzích znát.

Panevropský index FTSEurofirst 300 předních akcií v pondělí krátce po 14:30 SEČ rostl o 0,1 procenta na hodnotu 1018,84 bodu.

Britský FTSE 100 v tutéž dobu přidával o 0,08 procenta a byl na hodnotě 5631,00 bodu. Německý DAX zpevňoval 0,34 procenta na hodnotu 6143,08 bodu. Francouzský index CAC 40 ztrácel 0,04 procenta a byl na úrovni 3196,49 bodu. Český akciový index PX posiloval v tu dobu o 0,45 procenta a uzavřel na úrovni 894,60 bodu.

"Velký pokles přišel v pátek a dnes naopak v součtu akciové trhy stagnují, protože některé trhy rostou, některé klesají. Z mého pohledu mi to připadá velice neracionální, neboť tímto se rizika pro eurozónu zvýšila. Investoři ale byli ve velkém uklidněni Evropskou centrální bankou, která ihned v pondělí ráno začala vykupovat italské a španělské státní dluhopisy. Tím zastavila vyšší růst výnosů z těchto dluhopisů. Investory mohla uklidnit a na první pohled se tak může zdát, že nálada na trzích se zlepšuje," uvedl pro agenturu Mediafax analytik finančních trhů společnosti Next Finance Martin Prokop.

Ten by naopak spíše všímal budoucí rizika, která může tento týden ještě přinést. "Jednak by měla agentura S&P snížit rating fondu EFSF. Podle samotné agentury by mohl fondu tento rating zůstat pouze v případě, že by Německo a další země s ratingem ´AAA´ zvýšily své garance v tomto fondu. To považuji ale za politicky neprůchodné. Ukáže se rychle, že záchrana eurozóny pomocí fondu EFSF byla pouze fikcí," upozornil Prokop.

Dále se tento týden očekává emise španělských a francouzských dlouhodobých státních dluhopisů, která tak proběhne poprvé za nižšího ratingu. "Z toho by měli být investoři nervózní, neboť je pravděpodobné, že poptávka bude opět mizivá. Dnešní růst akciových trhů tak není z tohoto pohledu příliš racionální, a ze střednědobého hlediska by mělo dojít ke změně tohoto rostoucího trendu, neboť rizika jsou stále značná," dodal Prokop.

Tomáš Králícek, kralicek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688