Saxo Bank (home.saxo)
Finance  |  16.01.2012 10:17:59

Umělá inteligence a robotika - technická revoluce na obzoru?

Díky demografickému vývoji rozvinutého světa způsobí robotika další věděckou revoluci

Při své pracovní cestě do Norska jsem sledoval speciální show na CNBC, která se jmenuje Setkání mozků: věda jako byznys, kde vystupovalo několik prominentních lidí z oblasti vědy a podnikání. Na konci této show měli říct, o které vědě si myslí, že bude v budoucnu hrát rozhodující roli. Zazněly tipy jako genetika, pochopení mozku a biotechnologie, nové zdroje energie, zemědělství atd. Jednu vědu však nikdo nezmínil - robotiku.

 

Kdybych měl já uvést jednu vědu, která způsobí v našem světě revoluci, byla by to nepochybně robotika spolu s umělou inteligencí (artificial intelligence (AI)). Klíčovým faktorem bude demografický vývoj a konkurence zemí s nízkými výrobními náklady.

 

Demografický vývoj v rozvinutých ekonomikách ukazuje, že abychom dokázali udržet naši životní úroveň a zvládli zatížení rozpočtů v důsledku stárnoucí populace, musí ekonomiky výrazně zvýšit svou produktivitu. Zřejmým řešením je robotika.

 

Konkurence zemí s nízkými výrobními náklady vede ke snižování pracovních míst v průmyslu rozvinutého světa. Jedinou zemí, která si zvládla díky obrovským investicím do automatizace produkce udržet průmyslové strojírenství, je Japonsko. Ostatní rozvinuté ekonomiky budou muset udělat to samé, jinak jejich průmyslová výroba zanikne.

 

Tyto dva faktory se postarají o revoluci robotiky. Ale klíčovou složkou robotiky je její kombinace s umělou inteligencí (AI). Dnešní roboti jsou užíváni výhradně v automatizaci průmyslové výroby, například při výrobě aut. Robotika budoucnosti, o které mluvíme, bude inteligentnější.

 

Jak se bude robotika využívat?

Představuji si, že v první fázi se inteligentní roboti (vybavení AI) objeví ve zdravotnictví, kde nahradí drahou pracovní sílu. Motorem budou demografické problémy spojené se stárnoucí populací, která se bude zvětšovat na úkor podílu pracujících v celé společnosti. Zavedení umělé inteligence představuje pro zadlužené státy blahobytu jedinou možnost, jak uchránit své zdravotní rozpočty před zhroucením. Ve srovnání s lidmi jsou roboti efektivnější při vykonávaní opakujících se činností, ale budoucí roboti budou také schopni vést s lidmi konverzaci a budou tak plnit úkoly daleko za hranicemi mytí nádobí.

 

Další fází mohou být odvětví náročná na pracovní sílu jako například stavitelství. Představte si, že byste mohli nahrát 3D CAD (computer-aided design) do operačního systému robota, spolu se softwarovým kódem pro spolupráci je 20 robotů schopno pracovat na stavbě budovy 20 hodin denně, s pouze 4 hodinovou přestávkou pro dobití energie (zdokonalené baterie). Představte si, že jedete po dálnici a najednou uvidíte dva pětimetrové moderní roboty, kteří staví most. Tento způsob práce je efektivní, čistý, bezchybný (což samozřejmě závisí na bezchybném softwaru) a nelepší na tom je, že to je levnější než 15 stavebních dělníků.

 

Další budoucí přímé využití robotiky bude jistě vojenské. Představte si, že USA řeší vojenský konflikt v Africe tak, že do boje pošle moderní obrněné roboty (schopné mluvit místním jazykem). Výsledkem nebudou žádní mrtví nebo jich bude velmi málo. Přemýšlejte o tom, jak robotika může optimalizovat a snížit finance, které utrácíme pro vojenské účely (ano, vojáci jsou velmi drazí).

 

Dalším příkladem využití robotů může být jejich nasazení do zemědělství pro vykonávaní náročné práce jako je například sklízení banánů. Místo armády pracovníků na plantážích by efektivněji než jejich lidské protějšky sbírali banány systematicky roboti.

 

Dobrou výchozí pozici pro robotickou budoucnost má Fanuc

Nyní, když jsme vysvětlili, proč robotika s umělou inteligencí bude hrát v budoucnosti významnou roli a způsobí de facto revoluci plus jaké využití bude mít, je čas zaměřit se na to, jak do ní investovat. Které firmy mohou ze vzrušující budoucnosti těžit?

 

Naším tipem je japonská veřejně obchodovaná společnost Fanuc, který vznikla v roce 1972 oddělením od Fujitsu a dnes patří mezi největší výrobce průmyslových robotů využívaných primárně v automobilovém průmyslu a elektrotechnice. Díky technologii firmy Fanuc je Panasonic schopen produkovat 2 miliony televizí měsíčně pouze v 15 lidech.

 

Fanuc se může chlubit úspěšnou historií. V roce 1994 dosahoval obratu 125 mld. jenů, tento rok očekává obrat ve výši 535 mld. jenů, což odpovídá ročnímu růstu 8,4 procent (viz graf níže). Není to samozřejmě druhý Microsoft, ale mějte na paměti, že dosud byl růst tažen automatizací pouze v pár odvětvích, ale budoucnost přinese robotiku do každého odvětví včetně našich domácností. Ještě působivější je, že firma vykazuje EBITDA marži ve výší 42-45 procent. Růst v posledním roce byl vyšší než v dřívějších letech a to skutečně stojí za pozornost, když si uvědomíte, jak silný je yen. Znovu říkám, že věříme, že robotická revoluce právě začala.

 

Zdroj: Bloomberg

 

V průměru s trhem zaplatí investoři vyšší cenu. Fanuc se obchoduje za 16.6tinásobek 12timěsíčních zisků a EV/EBITDA je 8,7. Například General Electric vykazuje P/E ve výši 14,4 a EV/EBITDA ve výši 18,1.

 

Věříme, že robotiku s umělou inteligencí čeká růžová budoucnost a že bude hlavní hybnou silou tohoto století. Pokud se chcete podílet na budoucnosti, může být sázka na Fanuc dobrou příležitostí, jak se na tuto “revoluci” připravit, vyžaduje ale dlouhý investiční horizont (alespoň 10-20 let). Nebo sledujte další rodící se firmy v oblasti robotiky s umělou inteligencí.

Peter Garnry, akciový stratég Saxo Bank

 

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

16.01. 11:48  2 miliony televizí za měsíc??? (robotron)
16.01. 11:23  roboty pro roboty (robotron)
16.01. 10:38  roboty pro roboty (česká pojištovna)

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688