Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  16.01.2012 07:57:28

Jakub Sýkora: Čínské a brazilské akcie patří v roce 2012 na nákupní seznam investorů


Minulý rok byl ve znamení vysoké volatility, na podobnou kolísavost se ovšem musejí investoři připravit i v roce 2012. Nezavrhujte rozvíjející se trhy, i přes slabou výkonnost v předešlém roce mají stále větší potenciál růstu než ty vyspělé. Zajímavé by proto mohly být fondy zaměřené na země BRIC a na defenzivní akciové tituly, říká výkonný ředitel investiční společnosti SFM Group Jakub Sýkora.

 

Jakým směrem se podle vás bude ubírat ekonomika v roce 2012? Naplní se negativní prognózy, kterých jsou plné noviny?

Jakub Sýkora (JS): Je potřeba říct, že soukromý sektor se dokázal s problémy vyrovnat, a státní sektor nikoli. Ve firemním sektoru došlo k restruktualizaci, zrušení pracovních míst a následnému oživení, prostě se s krizí dokázal vypřádat. Například v Německu je v současnosti nejmenší počet nezaměstnaných za posledních 20 let, což je minimálně pozoruhodné, a tento fakt poukazuje na to, že německá ekonomika je na tom v zásadě dobře.

Obecně je víceméně vše závislé na vývoji eurozóny a řešení problémů v ní. Od chvíle, kdy krize eurozóny vypukla, byla zveřejněna spousta opatření na uklidnění situace, ale málokdo jim věří. Musí se obnovit důvěra investorů.

A jaký máte pohled na rozvíjející se trhy pro příští měsíce? V uplynulém roce poměrně výrazně zaostávaly, měřeno akciemi.

JS:Emerging markets obecně v době vyšší volatility, respektive poklesu trhů, klesají více než vyspělé trhy, a rok 2011, jak všichni víme, nebyl pro akciové trhy zrovna úspěšný. Nutno podotknout, že funguje i opačný efekt, kdy v období růstu vyspělých trhů rostou ty rozvíjející znatelně více. Rozhodně bych tedy tento špatný výsledek nechápal jako signál k pochybnostem o kvalitě rozvíjejích se trhů.

Naopak bych řekl, že v porovnání s vyspělými trhy jsou na tom fundamentálně lépe, jsou méně zadluženy, potenciál růstu ekonomik¨je bezesporu vyšší. V následujících letech je klidně možné, že dojde k přesunu mezi kategoriemi, čímž mám na mysli, že třeba Čínu budeme řadit mezi vyspělé trhy.

Zastavme se chvíli právě u Číny. Myslíte si, že je tamní ekonomický model udržitelný?

JS: Jedna věc je čínský politický systém, který nechci hodnotit. Čína ovšem díky němu dokáže dělat rychlá a efektivní rozhodnutí. Například s inflačními tlaky si vláda dokáže poradit. Zároveň si uvědomuje, že je nutné podniknout určitou přípravu na snížení proexportní poptávky, zejména z USA a Evropy. To znamená orientaci na domácí poptávku. Z toho důvodu Čína v minulých letech napumpovala velký objem peněz do ekonomiky za účelem zvýšení poptávky domácností, přičemž hodně peněz šlo do méně rozvinutých regionů.

Rok 2011 byl složitý pro klasické investiční strategie. Bude tomu tak i letos? Preferujete pro tento rok spíše konzervativní strategie?

JS: Volatilita bude určitě pokračovat. Pomineme-li strategie, které z vyšší kolísavosti trhů profitují, je opravdu složité zvolit tu "správnou" strategii, a to kvůli absenci trendu na trzích. Asi bych zůstal i letos trochu konzervativnější a sledoval vývoj v eurozóně, poněvadž, pokud se situace uklidní, lze očekávat růst trhů.

Jak se bude dařit akciím, dluhopisům a komoditám? Pokračování rozhovoru s Jakubem Sýkorou najdete ZDE:


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688