TNBiz (TN.cz)
Finance  |  15.01.2012 05:03:46

Rehn se setká 20. ledna s vyjednavači Maďarska o zahraniční pomoci (15.1.2012)

BUDAPEŠŤ/BRUSEL (MEDIAFAX) - Eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn se v pátek má setkat s vyjednavači Maďarska, kteří jednají s Mezinárodním měnovým fondem (MMF) a Evropskou unií o preventivní zahraniční pomoci. V poslední době ale přitvrdila kritika Maďarska kvůli přijetí některých zákonů.

"Tento den bude pan Rehn jednat," potvrdil mluvčí EU Amadeu Altafaj na konferenci v Bruselu.

Maďarsko začalo v prosinci loňského roku neformálně jednat o finanční pomoci s EU a MMF, ale jednání byla přerušena ze strany EU a MMF kvůli nespokojenosti s novými maďarskými zákony, které podle nich podkopávají nezávislost maďarské centrální banky.

Maďarsko ale bude ve stejném týdnu řešeno i Mezinárodním měnovým fondem. Zpráva z nedávné monitorovací mise MMF pro lednové zasedání výkonného výboru doporučuje, aby Maďarsko posílilo své ekonomické instituce a přestalo dělat účelové politické kroky. Podle zprávy jsou rozpočtové cíle vlády přiměřené, ale existují rizika plynoucí ze zhoršení ekonomické situace a špatných politických kroků. Zástupkyně MMF pro Maďarsko Iryna Ivaschenková potvrdila, že vedení MMF má o zprávě jednat v týdnu po 16. lednu.

Maďarsko je podle pátečního vyjádření tamního premiéra Viktora Orbána připraveno kvůli jednáním o preventivní zahraniční pomoci od Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Evropské unie změnit některé části kritizovaného zákona o tamní centrální bance. "Ohledně bodů, které se týkají nového zákona o centrální bance, maďarská vláda souhlasí a nevidím důvod, abychom je nepřijali," uvedl Orbán pro rádio MR1. "Nicméně je zde mnoho bodů, u kterých jsme daleko k dohodě," dodal Orbán.

O den dříve řekl šéf Evropské komise José Manuel Barroso, že udělá všechno pro to, aby se v Maďarsku dodržovaly právní předpisy Evropské unie poté, co země přijala novou ústavu. Ta podle kritiků narušuje nezávislost klíčových státních institucí, svobodu tisku a podobně.

"Je skoro zbytečné se pokoušet prognózovat, zda se Maďarsko s MMF dohodne na poskytnutí půjčky už nyní. Maďarští politici jsou tak nepředvídatelní, že těžko je možné odhadnout kroky, které v příštích dnech učiní. Ze situace Maďarska mi ale vychází jediné. Maďarsko potřebuje pomoc od MMF. Jinak hrozí, že Maďarsku nikdo nebude chtít půjčit, zároveň hrozí odtok kapitálu ze země a zastavení úvěrování ekonomiky. To vše by způsobilo velkou recesi, která by znamenala bankrot státu. To si musí uvědomit i Orbán, zda to je jeho cílem," uvedl pro agenturu Mediafax analytik finančních trhů společnosti Next Finance Martin Prokop.

Maďarsko se tak podle Prokopa bude muset jednou podrobit MMF a učinit kroky, které po nich MMF chce. "Ale protože politická reprezentace ukázala, že není schopná vymyslet nějaký pořádný krok k nápravě tragické situace v Maďarsku, bylo by nejlepší, aby tam napochodovali zástupci z MMF a tato opatření ihned sami přijali," dodal Prokop.

Maďarsko je tak pod velkým mezinárodním tlakem, aby změnilo několik zásadních zákonů, které schválilo teprve před několika týdny. Evropská komise (EK) ve středu Budapešť varovala, že může čelit právním důsledkům, pokud některé kontroverzní zákony nezmění. Hlavním jádrem kritiky je zákon o centrální bance, který podle odborníků ohrožuje nezávislost maďarské měnové autority.

Za Maďarsko je jednáním s mezinárodními finančními institucemi pověřen tamní ministr národního rozvoje Tamás Fellegi.

Tomáš Králícek, kralicek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688