TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  12.01.2012 02:45:05

Vedení tripartity bude jednat o úpravách státního rozpočtu i o předdůchodech

PRAHA (MEDIAFAX) - Zaměstnavatelé i odboráři budou na čtvrtečním předsednictvu tripartity chtít slyšet, jaké změny plánuje ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) v letošním státním rozpočtu. Dalšími tématy budou například předdůchody nebo příprava zdravotnických nadstandardů, zjistila agentura Mediafax.

"Počítáme s tím, že pan ministr Kalousek (TOP 09) řekne otevřeně, co vláda bude dělat s daňovými zákony. Jak bude chtít získat další peníze na pokrytí očekávaného propadu příjmů státního rozpočtu," uvedl předseda Asociace samostatných odborů (ASO) Bohumír Dufek.

"Chtěli bychom slyšet termíny. Dále odhady, ze kterých teď ministerstvo vychází. Na jakých základech bude rozpočet upravený. A jaké jsou ty varianty, o kterých pan ministr hovoří," prohlásil mluvčí Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) Milan Mostýn.

Zástupce zaměstnavatelů připomněl tři scénáře ekonomického vývoje, na kterých ministerstvo financí pracuje s Národní ekonomickou radou vlády. "Detaily k nim můžeme dostat později. Základní soubor opatření bychom ale chtěli znát co nejdřív," řekl Mediafaxu Mostýn s tím, že téma bude klíčové na únorovém jednání pléna tripartity. Na něm by měla pak tripartita najít shodu nad konkrétním mixem opatření.

Představitelé odborů i zaměstnavatelů připustili, že na přetřes může přijít Kalouskova myšlenka sjednotit už od poloviny letošního roku DPH na 19 procentech. "Přesně to chceme, aby toto bylo projednáno. Aby nedošlo k nějakým překvapením," přiblížil Mostýn. "Pro nás je v tuto chvíli například další zvyšování DPH nepřijatelné," doplnil Dufek.

Ministr financí už dříve uvedl, že česká ekonomika podle něj letos poklesne až o dvě procenta a že kvůli tomu bude v rozpočtu zřejmě chybět 30 miliard korun. Státní rozpočet je přitom postavený na 2,5procentním růstu HDP a premiér Petr Nečas (ODS) proto už na konci loňského roku avizoval jeho novelu.

"Budeme nás zajímat také legislativní podoba zákona o předdůchodech, na kterých jsme se už dříve s vládou dohodli," prohlásil Dufek. "Mezi zaměstnavateli a odbory byly na toto téma určité kontroverze. Zaměstnavatelé jsou pro to, aby se omezil počet lidí, kteří dostanou předdůchody," připojil pozici SP ČR Mostýn a dodal: "Vycházíme z toho, aby předdůchody měli lidé jenom v těžkých a náročných profesích."

Možnost spoření na předdůchody by měla začít od roku 2013. Oproti klasickým penzím by se lidem při nástupu do předdůchodů nekrátila penze, přesto by člověk ze zaměstnání mohl odejít až pět let před dovršením důchodového věku. Lidé by měli získat minimálně 30 procent průměrné měsíční mzdy. Příspěvek na předdůchody by si přitom zaměstnavatelé mohli započítat jako nákladovou položku.

"Při obecné debatě budeme chtít znát českou pozici v zemědělství pro vyjednávání unijních prostředků v dalším programovém období, tedy pro roky 20142020. Obáváme se totiž zastropování peněz podle velikosti farem a poškození zájmů českých zemědělců," uvedl šéf ASO.

Dalším tématem jednání bude například plnění Národního programu reforem. Odborná komise tripartity se má ve čtvrtek věnovat vyhlášce definující nadstandard při poskytování zdravotní péče.

Jan Kálal, kalal@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688