TNBiz (TN.cz)
Investice  |  11.01.2012 11:20:06

PwC: Trhy IPO po slabém konci loňského roku zlepšují své vyhlídky (11.1.2012)

PRAHA (MEDIAFAX) - V rámci evropského trhu primárních emisí (IPO) proběhlo ve čtvrtém kvartále roku 2011 celkem 78 IPO, které vynesly pouhých 866 milionů eur (22,3 mld. ), meziročně o 83 procent méně. Vyplývá to z průzkumu PwC IPO Watch Europe, který firma zveřejnila ve středu.

Oproti třetímu čtvrtletí to představuje propad o 81 procent.

"Letos očekáváme oživení na evropských burzách. Možná si ale budeme muset počkat až do druhého pololetí, než se toto oživení projeví ve statistikách primárních emisí. Je zde navíc řada společností, které již dlouho čekají na vhodný okamžik pro vstup na burzu. Zprávy z některých českých firem naznačují, že by se letos mohlo zvonit i na IPO zvon pražské burzy," nastínil Petr Podlipný, odborník na kapitálové trhy ze společnosti PwC Česká republika.

Ve čtvrtém čtvrtletí 2011 se postaral o téměř veškerý objem evropských primárních emisí Londýn (92 procent), když tamní IPO vynesly 800 milionů eur (20,6 mld. ). V Londýně proběhlo i největší IPO za čtvrté čtvrtletí, o které se postarala společnost Polymetal, které emitentům přineslo 421 milionů eur (10,9 mld. ). Čtvrtý kvartál se však vyznačoval především velkou nervozitou společností, které své primární emise kvůli nejistému vývoji trhu neustále odkládají.

"Jelikož společnosti potřebují získat peníze, rozkolísanost nadále destabilizuje již tak rozkolísané trhy a ještě více znervózňuje potenciální investory. Společnosti, které letos zvažují IPO, by měly být připraveny velmi rychle zareagovat. Je totiž obtížné odhadnout, kdy se trhy vydají znovu vzhůru. Startovací výstřel pro ně může zaznít i na letních olympijských hrách v Londýně," doplnil Podlipný.

Navzdory "utlumenému" druhému pololetí vynesly evropské trhy IPO za celý loňský rok 26,4 miliardy eur (680,9 mld. ), přibližně jako v roce 2010. Počet primárních emisí v roce 2011 vzrostl dokonce o 13 procent na 430 IPO. O více než polovinu (14,6 miliardy eur) evropských IPO, co do počtu však tvořily jen čtvrtinu.

Největších 15 evropských transakcí vyneslo 20 miliard eur (515,8 mld. ), tedy 75 procent celkového objemu IPO v Evropě. Samotných pět největších loňských emisí, Glencore, Vallares a Justice v Londýně a Bankia a Dia ve Španělsku vynesly celkem 14,6 miliardy eur (376,5 mld. ).

Hongkong zaznamenal 43procentní propad objemu emisí, navzdory tomu, že se mu podařilo získat IPO mezinárodních luxusních značek, např. Pradu. Návrat velkých emisí pomohl ve Spojených státech k celkovému objemu emisí za rok 2011 ve výši 26,5 miliardy eur (683,4 mld. ). Meziročně je to o 13,4 procenta méně. Čísla za rok 2010 jsou však ovlivněna obrovským IPO automobilového koncernu General Motors.

Libor Popela, popela@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 11:08  Graf dne - US100 (23.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Út 11:07  SAP: Výsledky celkově v souladu s projekcemi Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688