Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  09.01.2012 11:00:04

Komentáře k nezaměstnanosti - roste počet uchazečů a klesá počet volných míst

Míra nezaměstnanosti v prosinci vzrostla na 8,6 %, což je výrazně více než se všeobecně očekávalo. Tento vývoj kontrastuje s vývojem v Německu, kde je míra nezaměstnanosti na rekordních minimech. Na zvýšení nezaměstnanosti se v hlavní míře podepsalo ukončení sezonních prací. Z evidence v prosinci odešlo celkem 48 201 uchazečů. Počet volných pracovních poklesl na 35 784 a oproti předchozímu měsíci se dále snížil.  Poměr počtu uchazečů na jedno pracovní místo se během prosince opět prohloubil. Na jedno pracovní místo tak v současnosti připadá již přes 14 uchazečů. Tento poměr se v následujících měsících bude dále prohlubovat. Nízký počet volných pracovních míst zůstává i nadále jedním z klíčových problémů domácí ekonomiky.

 

Od nového roku rovněž platí některé změny týkající se nezaměstnaných na úřadech práce, které vedou k vyšší flexibilitě pracovního trhu. Tyto opatření zároveň tak mohou působit proti růstu nezaměstnanosti. V oblastech, kde se potýkají s vysokou nezaměstnaností a nízkým počtem volných pracovních míst, však tyto opatření mohou dále zkomplikovat i tak nelehkou situaci uchazečů o zaměstnání.

 

Klíčová bude nyní první polovina roku. Pokud se podaří evropským politikům zastavit prohlubování evropské dluhové krize a uklidnit trhy, nemusel by být růst nezaměstnanosti tak dramatický. Pokud k řešení nedojde a krize bude eskalovat, lze poté počítat s rostoucím počtem osob hledajících práci. V příštím roce očekávám postupný růst míry nezaměstnanosti, která může v některých měsících překročit hranici 9 %.

 

Miroslav Novák
analytik společnosti AKCENTA CZ



Počet nezaměstnaných se v prosinci přehoupl přes půl milionu na 509 tisíc. Míra nezaměstnanosti spolu s tím vzrostla na 8,6 procenta z listopadových 8 procent. Růst nezaměstnanosti tak na konci roku zrychlil, což je ale pro toto období typické. Míra nezaměstnanosti je jen těsně nad odhady. Nárůst nezaměstnosti lze z většiny připsat sezónním faktorům, ale pokračuje také pozvolný nárůst sezónně očištěného čísla.


Propouštění v prosinci zesílilo, na úřadech práce se registrovalo 70 tisíc nových nezaměstnaných. Na druhou stranu pouze necelých 20 tisíc lidí našlo práci. K takovým změnám dochází pravidelně, neboť ke konci roku jsou typicky ukončovány pracovní smlouvy, dochází ke změnám na pracovních pozicích apod. Najímání nových pracovníků pak přichází až v novém roce. Druhým sezónním faktorem je útlum sezónních prací v zimě, typicky ve stavebnictví. Prosinec 2011 ale příliš chladný nebyl a je tedy možné, že spolu s poklesem teplot tento negativní vliv nabere na síle v dalších měsících. Vliv zřejmě bude mít i zvýšení DPH na přelomu roku, které vedlo k urychlení projektů a podpořilo aktivitu v roce 2011.


Na začátku letošního roku předpokládáme růst nezaměstnanostnosti nad 9 procent. Na jaře pak zmíněné sezónní vlivy pominou, přesto nečekáme, že se nezaměstnanost vrátí na předešlé hodnoty kolem 8 procent. V číslech z trhu práce lze totiž nadále pozorovat negativní trendy dané slabou ekonomikou. Stagnující hospodářství vede k menší tvorbě nových míst - počet volných pracovních míst klesá od srpna a v prosinci činil necelých 36 tisíc. Na jedno volné místo tak připadá 14,2 nezaměstnaných. Pokračuje také postupné snižování zaměstnanosti v průmyslu, i když tam máme konkrétní čísla teprve za listopad.


Tomáš Vlk, Patria Finance

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688