TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  08.01.2012 11:43:46

Ekonomický týden v zahraničí: Vše ve stínu pondělní schůzky Merkelové se Sarkozym

PRAHA (MEDIAFAX) - Nejdůležitější ekonomickou událostí nejen evropského regionu bude příští týden hned pondělní schůzka německé kancléřky Angely Merkelové s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym, kde budou řešit předlužení eurozóny. Ve čtvrtek pak vyjdou data o německé inflaci za prosinec.

Merkelová by se Sarkozym měla řešit hlavně přípravu na nadcházející jednání Evropské unie. Očekává se přitom, že oba lídři budou chtít stavět na návrzích schválených na prosincovém summitu EU v Bruselu, tedy na nové smlouvě o užší a přísnější fiskální integraci Evropy, především kvůli pokračující dluhové krizi eurozóny. Základní rozpor mezi oběma zeměmi panuje především v otázce zapojení Evropské centrální banky (ECB) do řešení dluhové krize. Německá kancléřka Angela Merkelová by se navíc měla ve středu v Berlíně setkat i s italským prezidentem Mariem Montym, aby spolu hovořili o evropské ekonomice a zahraničních záležitostech.

Ve středu Evropský statistický úřad Eurostat zveřejní konečné údaje o vývoji ekonomiky eurozóny a EU za třetí čtvrtletí loňského roku. Ve svém druhém odhadu Eurostat zvýšil růst ekonomiky Evropské unie. Zatímco v prvním odhadu z poloviny listopadu předpokládal Eurostat mezičtvrtletní navýšení o 0,2 procenta, ve zpřesněném odhadu ze začátku prosince tento růst statistici zvýšili na 0,3 procenta. V případě eurozóny statistici nic neměnili a nadále čekají růst ve třetím kvartálu roku 2011 o 0,2 procenta.

Další makroekomická data přijdou na řadu hned ve čtvrtek, kdy německý spolkový statistický úřad Eurostat oznámí údaje o vývoji tamní inflace v prosinci roku 2011 a za celý loňský rok. Meziroční míra inflace se v listopadu v Německu mírně snížila na 2,4 procenta z říjnových 2,5 procenta, ve srovnání s říjnem zůstaly spotřebitelské ceny beze změny.

Ve stejný den bude také jednat britská centrální banka Bank of England (BoE) o úrokových sazbách. Měnový výbor britské centrální banky na posledním jednání o sazbách 8. prosince podle očekávání nechal svoji měnovou politiku beze změny a klíčová úroková sazba tak zůstala na rekordním minimu 0,5 procenta. To by se podle analytiků nemělo změnit ani ve čtvrtek.

O úrokových sazbách pro eurozónu bude jednat ve čtvrtek také Evropská centrální banka (ECB). Na svém posledním zasedání 8. prosince snížila ECB základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu zpět na rekordní minimum jedno procento. ECB tak tehdy navázala na listopadové snížení úroku z 1,5 procenta, kam sazbu zvýšila během loňského prvního pololetí. Na jednom procentu držela banka sazbu od poloviny roku 2009, kdy končila globální finanční krize a recese, až do loňského dubna. ECB tak snížila sazby na obou zasedáních, které vedl její nový šéf Mario Draghi. ECB podle analytiků ponechá svou hlavní úrokovou sazbu na rovném procentu. Panují totiž obavy ze slabého eura, které vytváří v eurozóně inflační tlaky.

Týdenní zahraniční makrodata uzavře páteční zpráva amerického ministerstva obchodu, které zveřejní údaje o listopadovém vývoji zahraničního obchodu USA. V říjnu klesl obchodní deficit Spojených států amerických na desetiměsíční minimum 43,5 miliardy dolarů z revidovaných 44,2 miliardy dolarů v září.

Filip Sušanka, susanka@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688