Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  06.01.2012 15:39:00

Regionálním měnám se navzdory zhoršenému ratingu Maďarska dařilo

                Regionálním měnám se v pátek v souhrnu dařilo, když jediná měna bez výraznějších zisků byla pouze česká koruna. Ta se během páteční seance obchodovala v relativně úzkém pásmu 25,73-25,88, odpoledne se pak kurz CZK/EUR nacházel blízko ranních úrovní těsně nad hladinou 25,80. Výraznějších zisky okolo 0,8 % si připisoval polský zlotý, maďarský forint i navzdory zhoršení ratingu agenturou Fitch si polepšil o 1,2 %. V černých číslech se pohybovala i další riziková aktiva.
                Dnes jsme se dočkali z domácí ekonomiky několika zajímavých údajů za listopad (průmysl a zahraniční obchod). Výsledek listopadové průmyslové výroby ( 5,4 % y/y) překonal i ta nejoptimističtější očekávání. Výsledek však nelze přeceňovat, a to hned z několika důvodů: (1) částečně se jedná o kompenzaci předchozího slabého čísla, (2) jak uvádí ČSÚ, lepší listopadové číslo bylo povzbuzeno "kumulací dokončení většího množství zakázek s delším výrobním cyklem ve strojírenství a výrobě těžké techniky", což je jednoznačný důkaz jednorázovosti silného listopadového výsledku, (3) je zřejmé, že český průmysl táhne zahraniční poptávka a export; růstové vyhlídky našich klíčových obchodních partnerů se však výrazně zhoršují. Bilance zahraničního obchodu v listopadu vykázala přebytek 18,4 mld. CZK. Z pohledu struktury se nic překvapivého neudálo. Oproti předchozímu měsíci se po sezónním očištění zhoršila jak komoditní bilance, tak bilance očištěná o komodity. Na komoditní bilanci, která během předchozích dvou měsíců vykazovala nižší deficity, negativně působily vyšší ceny ropy v korunovém vyjádření a konec uzavírky litvínovské rafinerie. Celková bilance se pak zhoršila o přibližně 4 mld. CZK (SA) na 19,6 mld.
                V pondělí se dočkáme z domácí ekonomiky další série dat, když bude zveřejněna prosincová inflace a nezaměstnanost a listopadové maloobchodní tržby. České spotřebitelské ceny by měly v prosinci vzrůst o 0,5 % m/m. Na růst cen spotřebitelského koše budou tlačit především regulované ceny (ceny plynu by se měly zvýšit o další 4 % m/m). Pozitivní příspěvek očekáváme i od cen potravin ( 2,0 % m/m). Ceny pohonných hmot by měly v listopadu stagnovat, ostatní ceny spotřebitelského koše by v souhrnu měly přidat 0,04 % m/m (po sezónním očištění by měly být vyšší o 0,07 % m/m). Hlavní faktor nyní tlačící ceny nahoru je slabší koruna (její efekt byl patrný i v předcházejících měsících), zatímco poptávkové tlaky do inflace neexistují. U cen potravin se pak projevuje i změna sazby DPH , když prodejci zvyšovaly v tomto segmentu ceny již před samotnou změnou (podobně tomu bylo na konci roku 2007). V meziročním vyjádření by měla inflace v prosinci stagnovat na 2,5 % y/y, což je nad inflačním cílem centrální banky i její aktuální prognózou (o 0,8 pb). V lednu by se pak inflace měla dostat ještě výše a měla by překročit 3 % y/y. Míra registrované nezaměstnanosti (sezónně očištěná) poklesla od začátku loňského roku již o 1,0 pb, nicméně za posledních 6 měsíců v podstatě stagnuje. Průmyslové podniky začaly být v nabírání nových pracovníků více opatrné, jelikož vývoj v zahraničí se zhoršuje. Stavebnictví zažívá kontrakci, situace navíc nevypadá nijak růžově ani do budoucna. V prosinci očekáváme stagnaci sezónně očištěné míry nezaměstnanosti na 8,4 %. Bez sezónního očištění by nezaměstnanost měla vzrůst z 8,0 % na 8,6 %. V prosinci totiž končí sezónní práce (zejména ve stavebnictví). Maloobchodní tržby by v listopadu měly klesnout o 1,0 % y/y (tržby bez automobilového sektoru by měly být nižší o 2,1 % y/y). Na meziměsíční bázi očekáváme pokles celkových tržeb o 0,8 % (SA, WDA). Prodeje by měly klesnout v automobilovém sektoru i u prodejů bez aut, čímž by měly potvrdit slabou spotřebitelskou poptávku, na kterou dopadá fiskální restrikce. Ani situace v letošním roce by se nijak výrazně měnit neměla, když reálné výdaje domácností budou tlumeny změnou nepřímých daní a zhoršujícím se trhem práce.


Autor: Jiří Škop

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Út 11:15  Samsung: Dotace od americké vlády na výrobu čipů Research (J&T BANKA)
Út 10:57  S&P500 v největším dvoudenním poklesu za více než rok Research (Česká spořitelna)
Út   9:54  HK.cash po údajích z Číny klesá o téměř 1 % X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688