Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  04.01.2012 12:14:38

Věřte Buffettovi. Historicky levná akcie, se kterou vsadíte na celou americkou ekonomiku


General Electric není potřeba nějak zvlášť popisovat - je to taková malá americká ekonomika v jednom pohodlném balení. Tento balíček obsahuje mimo jiné složitá medicínská řešení, letecké motory, finanční služby i kuchyňské spotřebiče. Polovina tržeb společnosti je ze zahraničních trhů, takže o expozici mimo americkou ekonomiku také není nouze - firma podniká ve stovce zemí.

Akcie společnosti se až na několik krátkých růstových výletů obchodují od podzimu 2008 pod 20 dolary. Titul tedy pamatuje výrazně lepší burzovní časy, cena akcie ovšem dlouhodobě motivuje k nákupu.

Investory jistě potěšilo i poslední zvýšení čtvrtletní dividendy na 17 centů. Šlo přitom již o čtvrté zvýšení dividendy za uplynulé dva roky.

Ještě na přelomu tisíciletí se akcie GE obchodovaly při P/E (poměr ceny akcie a zisku na akcii) okolo 30, současná hodnota je zhruba 15. V uplynulém vykázaném čtvrtletí (3Q2011) přitom firma pokračovala v solidním meziročním růstu čistého zisku (+11 %). Společnosti se dařilo na více frontách. Finanční divize zvýšila meziročně zisk o 79 %, dopravní divize zisky téměř zdvojnásobila.

Čtěte také:
Dva nejlepší obchody na Forexu pro rok 2012
Příběhy, které jste v roce 2011 kvůli dluhové krizi nestíhali sledovat

Příležitost v alternativní energii?

Zklamáním byl naopak energetický sektor. Příjmy z příslušné divize sice rostly, pokračoval ovšem pokles čistého zisku. GE je jedničkou na americkém trhu s větrnými turbínami, jejichž cena dramaticky klesá kvůli politickým neshodám ohledně energetické politiky. Budoucnost alternativních energií je ve Spojených státech dále nejistá.

Pokud se ovšem Spojené státy rozhodnou pro větší podporu energie z obnovitelných zdrojů, GE bude ve skvělé pozici. Na zahraničních trzích již v této oblasti patří k nejdůležitějším hráčům - například Brazílii dodá na základě vládní zakázky plynové a větrné turbíny za 800 milionů dolarů.

Zisku společnosti výrazně pomáhají i nižší daně. V roce 2001 zaplatila společnost federální daň 28 %, v roce 2010 to bylo pouze 7,4 %. Při obrovských tržbách společnosti je každý procentní bod cítit, v tomto směru velice pomohla daňová reforma.

Finanční divize GE Capital nepatřila mezi "too big to fail", finanční pomoc od státu tedy nepřišla, na druhou stranu ovšem společnost nemusela státu také nic splácet. V rozvaze banky pod hlavičkou GE sice stále mohou být nějaká problematická aktiva, objem bude ovšem minimální a společnost tak ustojí prakticky vše kromě totálního světového kolapsu.

Sečteno a podtrženo je GE vynikající, široce diverzifikovaná společnost s dlouhou historií, jejíž akcie jsou velice atraktivně oceněné. Pokud nedojde k celosvětovému ekonomickému kolapsu, firmě se bude dařit. Atomová energie v USA, plynové zdroje na Blízkém východě, nebo třeba nová generace leteckých motorů - to vše umí GE zajistit, vytvořit, navrhnout, prodat i zafinancovat, a to na nejvyšší světové úrovni.

Akciím věří většina analytiků, průměr doporučení je bezpečně na úrovni "buy". A mezi akcionáře nepatří nikdo menší než Warren Buffett, guru hodnotových a dlouhodobých investorů. Vzhledem k tomu, že před pěti lety akcie stály přes 40 dolarů, není důvod s názorem většiny nesouhlasit.

Čtěte také:
Investicniweb.cz: TOP 20 článků roku 2011

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688