Research (Penizenavic.cz)
Osobní finance  |  04.01.2012 07:53:42

Máte rádi jistotu? Chtějte současné penzijní připojištění

Penzijní připojištění projde od roku 2013 velkými změnami. Nové smlouvy se budou od současných lišit. Konzervativní klienti by měli zvýšit měsíční úložky u své stávající smlouvy nebo uzavřít novou smlouvu do konce roku 2012. Proč?  


U současných smluv u penzijního připojištění je legislativou garantován nezáporný výnos. Během celosvětových ekonomických problémů v posledních letech tuto možnost konzervativní klienti ocenili. Hodnota akcií během roku mnohdy klesala. Penzijní připojištění nikoliv. Pro občany, kteří nemají rádi riziko, je tak penzijní připojištění za stávajících parametrů výhodný finanční produkt.


 
Jak to bude po „novu“?

 

Od roku 2013 dojde k rozdělení penzijního připojištění na dvě skupiny: na staré smlouvy a nové smlouvy.


U smluv uzavřených dle současné legislativy bude nadále garantováno nezáporné zhodnocení. Státní příspěvek se bude pohybovat od 90 po 230 . Aby klient získal měsíční státní příspěvek 90 , tak bude muset na svoji smlouvu měsíčně ukládat 300 . Maximální měsíční státní příspěvek získá při měsíční úložce 1 000 .
Nové smlouvy penzijního připojištění budou spravovány v jiném režimu a budou součástí doplňkového penzijního spoření. U nových smluv již nebude garantováno nezáporné zhodnocení. Současně si však budou moci klienti moci zvolit investiční strategii a dosáhnout tak vyššího zhodnocení. Právě relativně nízké zhodnocení některé mladší klienty od penzijního připojištění odrazuje. Možnost volby strategie a vysoký měsíční státní příspěvek (až 230 ) však zatraktivní penzijní připojištění i pro odvážné mladé klienty.
Penzijní připojištění by tak nemělo chybět ve finančním plánu žádné domácnosti. Každý si bude moci vybrat mezi „starou“ a „novou“ verzí. Penzijní připojištění tak bude atrativní i pro finančně „odvážnější“ klienty. U starých smluv uzavřených do konce roku 2012 bude mít klient možnost volby, zda bude jeho penzijní připojištění v transformovaném fondu (staré smlouvy) nebo účastnickém fondu (nové smlouvy).

Sledujte další informace o penzijní reformě na http://www.penizenavic.cz/sporeni


   
Daňová úspora bude vyšší

 

Penzijní připojištění mimo státní podporu přináší další výhodu, a sice snížení daňové povinnosti. Od základu daně lze v současné době odečít při spoření nad 6 000 zaplacené příspěvky na penzijním připojištění až do výše 12 000 . Maximální daňové úspory tak klienti dosáhnou při pravidelném spoření 1 500 měsíčně. Za rok 2011 v tomto případě je daňová úspora 1 800 (15 % z 12 000 ). V příštích letech to však bude pravděpodobně více. Proč?


Daňová reforma počítá se zvýšením rovné sazby daně od roku 2013 na 19 %. Daňová úspora by tak byla 2 280 (19 % z 12 000 ). Současné ekonomické problémy vyspělých zemí se však dotknou i české legislativy. Možná dojde k zavedení progresivního zdanění. V tomto případě by občané s vyššími příjmy „ušetřili“ na dani ještě více. Např. při 25% sazbě daně již 3 000 .


Současně v rámci důchodových změn a zatraktivnění vlastního zabezpečení na penzi občanů uvažuje Ministerstvo financí o zvýšení daňového odpočtu u životního a penzijního připojištění z celkové částky 24 000 na 30 000 . V jednání je dokonce zvýšení na 36 000 . Kdyby k tomutu kroku došlo, byla by daňová úspora pro klienty s adekvátními vklady na penzijní připojištění ještě vyšší.

Čtěte také Máte penzijní připojištění u správného penzijního fondu?

Tyto zprávy pro vás vytváří penízenavíc.cz.
12.02. 19:58  Kdo na tom vydělá ? (jZdenek)
04.01. 19:31  Autory (Jirka94535)
04.01. 16:23  Autory (Ghi)
04.01. 16:18  Autory (bolševník velkolepý)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688