Research (Penizenavic.cz)
Hypotéky  |  03.01.2012 08:33:14

Pět věcí, které byste měli vědět o své současné hypotéce

Získali jste hypoteční úvěr za skvělou úrokovou sazbu? Gratulujeme, vaše radost je však ale možná předčasná. Úroková sazba je jen pouhou částí soukolí s názvem hypoteční úvěr, přičemž ostatní části jsou stejně významné, a bylo by dobré je znát. V případě že již hypoteční úvěr máte, jedná se o následující.

 

1. Počátek fixace úrokové sazby

 

Znát počátek fixace úrokové sazby je dobré zejména proto, abyste byli schopni určit její konec a včas tak začít řešit případné refinancování hypotečního úvěru. Ke konci fixace stávající úrokové sazby se totiž můžete ocitnout v situaci, kdy vám stávající banka nabídne pro vás neakceptovatelnou úrokovou sazbu, a kdy se vyplatí převést svůj hypoteční úvěr k jiné bance. Na toto máte ovšem pouze pár týdnů, a je tedy důležité „nezaspat“. Přehled počátku fixace úrokové sazby u jednotlivých bank najdete v níže uvedené tabulce.

 

2. Odhad ceny nemovitosti

 

Máte k dispozici odhad ceny nemovitosti, který jste si nechali zhotovit při vyřizování hypotečního úvěru? Pokud ano, můžete tento odhad použít ke konci fixace stávající úrokové sazby při refinancování úvěru (banky zpravidla akceptují hodnotu určenou v tomto odhadu). Tím se pochopitelně také zvyšuje pravděpodobnost úspěšného refinancování, odpadá totiž nutnost vyhotovení nového odhadu a čekání na jeho zpracování ze strany smluvního znalce banky. Pokud tento odhad nemáte, kontaktujte odhadce, který vám odhad zpracovával, a požádejte jej o další vyhotovení tohoto odhadu. Pokud jste si nechali zpracovat tzv. interní odhad, počítejte při refinancování úvěru se zdržením, a raději tak začněte refinancování řešit dříve. 

Spočítejte si svou úsporu na hypotéce v hypoteční kalkulačce vítěze testu finančních poradců na http://www.penizenavic.cz/hypotecni-kalkulacka

 

3. Úvěrové pojištění

 

Pokud máte rádi jistotu, a sjednali jste si společně s hypotékou i úvěrové pojištění, je na místě znát rizika, proti kterým jste pojištěni. Pokud jste šli volbou nízkého pojistného, nemusí vás úvěrové pojištění chránit proti všem rizikům. Rozsah úvěrového pojištění najdete v pojistné smlouvě. Pokud některé z rizik chybí,  zvažte možnost pojištění těchto rizik v rámci jiné pojistky. Řešit nucený prodej nemovitosti z důvodu nesplácení hypotečního úvěru určitě není to, co byste chtěli zažít.

 

4. Možnost odkladu splátek

 

Řada bank nabízí u svých produktů možnost odkladu splátek, to je ovšem možné pouze v případě, že máte hypoteční úvěr se splatností kratší, než je maximální doba splatnosti tohoto úvěru. Máte-li třicetiletou splatnost hypotéky, která je zároveň její maximální splatností, není již kam tyto splátky „odkládat“. V tomto případě navyšte svou finanční rezervu pro případ neočekávaných nepříjemností.

 

5. Pojištění nemovitosti

 

 Pojištění nemovitosti je při žádosti o hypoteční úvěr podmínkou. Bude-li vaše nemovitost poškozena, budete mít možnost z pojistného plnění tuto nemovitost uvést do původního stavu. Pozor ovšem na to, aby nebyla vaše nemovitost „podpojištěna“. Pokud se pojistná částka nerovná ceně nemovitosti, může se stát, že budete muset svou nemovitost opravit částečně i ze své kapsy.

Autor: Petr Rozkošný

Tyto zprávy pro vás vytváří penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články k hypotékám









Zobrazit sloupec