Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Komodity  |  01.01.2012 15:42:01

Marihuana se stane investicí budoucnosti


Pokud si spojujete marihuanu pouze s povyražením teenagerů, vyvedeme vás z omylu. Konopí se začíná stále v hojnější míře využívat ve stavebním, energetickém a farmaceutickém průmyslu a byznys roste závratným tempem. Pro investory, kteří se nebojí vsadit na neobvyklé komodity, je právě investice do odvětví souvisejících se zpracováním konopí ta pravá. Krok do neznáma totiž nabízí velký růstový potenciál.

Ačkoli průmyslové konopí obsahuje méně než 1 % psychotropní látky THC, předsudky bohužel dosud bránily (zejména v USA) v rozvoji jeho využívání. Produkce této plodiny byla v Americe zastavena v roce 1957. Mezitím 30 zemí z celého světa (včetně Číny a Austrálie) pěstování konopí podporovalo.

Konopí ovládne stavební průmysl

Naštěstí se již několik let využití marihuany neomezuje jen na "kuřivo". Například ekologicky zaměřené rodiny objevily v konopí nízkonákladový stavební a izolační materiál šetrný k životnímu prostředí.

John Hobson, prezident Evropské asociace průmyslového konopí, vyzdvihuje přednosti této zemědělské plodiny. "Konopí je málo náročné na vstupy, má nulové požadavky na chemii, protože ho neohrožují škůdci, a roste tak rychle, že proti němu nemá žádný plevel šanci. Je to fantastická plodina."

V Evropské unii se konopí v současnosti pěstuje na zhruba 15 tisíci hektarech. Používá se v papírenství, v textilním a stavebním průmyslu, vyrábí se z něj potraviny, bionafta, kosmetika. Stále více je uznáván jeho význam pro léčebné účely.

V popředí rozvoje konopného průmyslu v Evropě stojí se zhruba 4milionovým tržním obratem britská firma Line Technology. Na rozmanitosti její produkce lze snadno demonstrovat všestrannost této plodiny - vyrábí i komponenty pro BMW řady 5.

Podle Hobsona by konopí mělo investory lákat především tím, že jde o vysoce ziskový produkt pro pěstitele, zpracovatele i stavební firmy, a dokonce i pro koncové uživatele, protože ve všech úrovních výrobního řetězce mohou zúčastnění těžit z obrovských energetických úspor, které konopí přináší.

Lékařský výzkum nahrává marihuaně

Díky léčivým účinkům stoupá význam marihuany i v moderní medicíně. Vděční za ni mohou být zejména pacienti s chronickými nemocemi, například s epilepsií, cukrovkou nebo rakovinou, kterým ulevuje od bolesti.

"Konopí má výjimečně široké spektrum léčivých vlastností. V medicíně bylo využíváno už před několika tísici lety," upozorňuje výkonný ředitel GW Pharmaceuticals Justin Gover.

V posledních 12 letech pracovala jeho firma na léku Sativex, který využívá účinných látek ze dvou druhů konopí a pomáhá pacientům s roztroušenou sklerózou. Nyní je dostupný ve Velké Británii a v dalších čtyřech zemích. V příštím roce by měl být podle Govera schválen v téměř dvaceti dalších státech.

Gover se neobává nákladů na rozvoj konopných léčiv ani v současném nejistém prostředí. "Výrobní náklady jsou kolem 6 liber za den, což ve srovnání s výrobou ostatních nových medikamentů představuje výrazný diskont," pokračuje. "Oproti starším generickým lékům je výroba sice dražší, je to však několikanásobně vyváženo tím, že konopí přináší výsledky v boji s nemocemi, na které zatím žádné dosud známé preparáty nezabíraly."

Výkonný ředitel GW Pharmaceuticals doufá, že by zásadní zvrat v jeho byznysu mohlo vyvolat schválení léku ve Spojených státech, protože jde o velký trh, kde by konopná medicína určitě došla velkého uplatnění. V souvislosti s tím dodává, že by do dvou let chtěl na trh uvést také léčiva na pomoc v boji proti rakovině.

Úspěch léku Sativex naznačuje, že bude význam konopí ve farmaceutickém průmyslu růst. Licence byla již poskytnuta firmě Novartis, která šíří konopná léčiva v Asii, na Blízkém východě a v Africe, dále německému Bayeru a španělské největší farmaceutické firmě Almirall.

Jak investovat po případné legalizaci marihuany?

Čtěte také:
Jak přežít recesi jako investor, zaměstnanec nebo podnikatel
Největší ekonomické hrozby roku 2012
Investicniweb.cz: TOP 20 článků roku 2011


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688