Grant Capital (Grant Capital)
Akcie v ČR  |  30.12.2011 15:54:07

2011 končí, eurozóna zůstává (zatím), USA už nemají AAA.


 

Byl to zvláštní rok ten lichý, jedenáctý v 21. Století. Nejprve nám v úvodních dvou měsících dobíhala rally, která započala už v září roku 2010. V pátek 11. března zasáhlo Japonsko masivní zemětřesení s vlnou tsunami a dočkali jsme se prvního pořádného výprodeje tohoto roku. Zasaženy byly zejména dodavatelské řetězce v sektorech automobilového průmyslu a elektroniky. Bylo však zřejmé, že dopad na globální trhy akcií bude limitován jak v rozsahu, tak v čase. Po týdnu už se tak trhy navracely zpět k růstu po téměř 5% poklesu.  Květen se odehrál v zajetých kolejí rčení „sell in may and go away“ a trhy pozvolna oslabovaly. Do vývoje však zasáhli zákonodárci v USA a jejich neschopnost dohodnout se na výši deficitu a situaci rázně vyřešila ratingová agentura S&P, která na úvod srpna snížila USA jejich rating ze špičkového AAA na AA+. Stalo se tak poprvé od roku 1941. Trhy byly v těchto dnech už na strmé cestě níže, která byla přiživována právě jednáním zákonodárců v USA. V jiných letech klidná „letní rally“ se tak změnila v pravý opak. Situaci v průběhu podzimu navíc zhoršila eurozóna, jejíž země se dále propadaly do dluhové pasti a jejichž výnosy z dluhopisů (zejména dlouhodobých) rostly přes 6 % či 7 %. Od začátku srpna do konce roku trhy pokračovaly ve výrazných výkyvech, kdy nebyl výjimkou výkyv 10 % na hlavních indexech v průběhu jednoho týdne. Situace se mírně zklidnila na konci roku, díky kterému americké indexy v průměru končí v průměru tam, kde rok 2011 začaly.

Co tedy čekat od roku 2012? Pomineme-li mayskou „předpověď“, kterou někteří vykládají jako „konec světa“ a podle které bychom si už neměli popřát šťastný nový rok 2013. Čeká nás volba prezidentaUSA. Necelý rok před samotnou volbou není jasné jedno republikánské jméno, demokrat Obama velmi pravděpodobně bude obhajovat křeslo.

roce 2012, zdá se, znovu „nezkrachuje“ eurozóna. Bude však mít stále větší problémy. Predikce některých, například ministra financí Německa Schaubleho z 30.12., se situace v eurozóněroce 2012 stabilizuje, jsou velmi těžko uskutečnitelné. Situace se nejspíš dále vyhrotí. Například Itálii čeká v prvním kvartále refinancování dluhu ve výši až 100 mld. EUR. S aktuálními výnosy kolem 7 % bude tento proces jen velmi těžko klidný. Země eurozóny čeká těžká trnitá cesta k fiskální disciplíně, která vede přes výrazné omezení mandatorních výdajů. To přinese zpomalení ekonomik. Cesta je to však nevyhnutelná a historie ukázala, že mantra „stimulace růstu“ přináší právě ono obrovské zadlužení. Proč stále zmiňuji eurozónu? Protože případná pozitiva v podobě růstu rozvojových ekonomik, dříve nazývaných BRIC nemohou vyvážit dopad otřesů v eurozóně. Ta tak bude udávat tón ve vývoji ekonomickém i politickém a to nejen na starém kontinentu. Byť já sám jsem skeptický k většině kroků, které činí evropští lídři, musím konstatovat, že rozpad eurozóny si nepřeji. To je však na delší debatu či komentář. Čtenářům přeji šťastný nový rok 2012, hodně štěstí a pevnou ruku při volbě toho správného akciového titulu či jiného aktiva.

 

Miroslav Hlavoň

 


Společnost GRANT CAPITAL se specializuje na zprostředkování obchodů s akciemi na burzách v ČR a v USA. Pro více informací navštivte www.grantcapital.cz
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688