Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie v ČR  |  28.12.2011 19:13:19

Na čem vydělat v roce 2012? Na vybraných českých akciích a komoditách


Rok 2011 byl rokem dvou rozdílných poločasů. První polovina roku byla pro investory výborná, akciové a komoditní trhy zajímavě rostly. Zato druhá polovina roku byla pro investory velmi nepříjemná. Zcela nejkrutějšími měsíci byly srpen a září, když říjen byl naopak nejlepším měsícem za několik desítek let. Hlavní příčinou tržních poklesů v druhé polovině roku byla propukající evropská dluhová krize a její možné dopady, říká Josef Lukáč, obchodník z Leveltrading.net.

Akciové trhy (především evropské) jednoduše začaly započítávat ty horší scénáře - řecký bankrot, neřešitelnost dluhových problémů velkých zemí (Španělsko a Itálie) a s tím související ohrožení bankovního sektoru.

Díky pozitivní první polovině roku jsme realizovali zajímavé zisky na akciích ČEZ, Erste, KIT digital, Telefónice, energetických komoditách, těžařích drahých kovů, ropě i vietnamském indexu. Nejvyššího zhodnocení jsme však dosáhli na fyzických kovech - investičním zlatu a stříbru, které jsme dlouhodobě doporučovali k nákupu.

Příležitost k nákupu a akumulaci dalších sledovaných titulů jsme dostali až v druhé polovině roku. Nakupovali jsme tedy části pozic v čínském, brazilském a vietnamském indexu (vše přes ETF). Po obrovském propadu uranového sektoru po fukušimské havárii postupně akumulujeme těžaře a zpracovatele uranu, kde vidíme opravdu extra velkou investiční příležitost. Antijadernou hysterii považujeme za krátkodobou, spolehlivá energetická náhrada za jádro zatím prostě neexistuje.

Propadákem roku se stal podobně jako v roce 2010 zemní plyn. Nicméně nadále ještě malou část pozice v plynu podržíme. Kvůli jarnímu japonskému zemětřesení s následnou tsunami a jadernou havárii se prozatím nedaří japonskému indexu. Velmi líný je stále čínský jüan, jehož atraktivita se nyní vytrácí. Zájmem Číny v aktuální globálně ekonomické situaci spíše bude dále držet měnu podhodnocenou vůči dolaru i dalším měnám.

České akcie – samostatná kapitola

Pražská burza poslední měsíce nijak moc radostně nereaguje na pozitivní tržní sentiment, zato negativní náladu velmi ráda a rychle následuje. V první polovině roku jsme na svých cílových úrovních prodali ČEZ, Erste, KITD a Telefóniku. Od výrazných poklesů v druhé polovině roku však tyto i další perspektivní a podhodnocené akcie jako NWR, CETV či Komerční banku postupně akumulujeme.

Pegas Nonwovens: Černý akciový kůň roku 2012

V roce 2012 i nadále očekáváme hlavní část pohybu indexu S&P 500 v naznačeném růstovém kanálu, stejně jako v letošním roce. Také platí, že výrazné tržní extrémy budou v dalších měsících navráceny zpět do hlavního kanálu. Index S&P 500 považujeme za nejdůležitější světový akciový index a z jeho podrobné analýzy koncipujeme následně svoji investiční politiku (alokaci, diverzifikaci, risk a money management).

 

S&P 500

Klíčové střednědobé obchodní úrovně na S&P 500 indexu ukazuje graf za rok 2011. Tyto technické i sentiment úrovně budou velmi pravděpodobně obchodníky, a tedy i akciový index přitahovat a následně odrážet (zeleně support a červeně rezistence).

 

S&P 500 - rok 2011

Důležité supporty a rezistence jsou na následujících úrovních:

·         Support: 1 100 až 1 120

·         Rezistence: 1 350 až 1 370

·         200denní klouzavý průměr: zhruba 1 260

Naše střednědobá F.V. (férová úroveň) zůstává zhruba na 1 250 bodech, tedy na současných úrovních. V první polovině roku se obchodovalo nad touto úrovní, v druhé polovině roku pod ní. Vždy však průběžně docházelo, po výraznějším odchýlení od ní, opět k testu této úrovně, což také úspěšně obchodujeme ve svém obchodním portfoliu.

Akcie prudkým propadem v srpnu a září jasně poukázaly na rostoucí problémy (státní zadlužení a banky) v Evropě. Tyto dluhové problémy se snaží, prozatím pouze s menšími úspěchy, evropští politici ve spolupráci s ECB, MMF i dalšími subjekty řešit. Důležité je, že i díky indikacím akciového a měnového trhu si politici snad konečně uvědomili nepříliš veselou ekonomickou realitu a budou více tlačeni k jasnému a rozhodnému řešení. Vše potřebuje čas, není realistické očekávat vyřešení dlouhodobějších problémů se státním zadlužením mnoha evropských zemí během pár týdnů.

Zůstáváme optimisty, očekáváme další podpůrné akce centrálních bank a administrativ, a to jak k odvrácení možné deflace a hluboké recese (kvantitativní uvolňování především), tak k dalšímu řešení evropských dluhů. Akcie (především české a evropské) jsou nyní již "recesně" oceněny a prostor pro další větší poklesy jsou, dle nás, omezeny.

Období posledních měsíců považujeme za optimální k budování středně- a dlouhodobých akciových i komoditních pozic. To představuje postupnou akumulaci vybraných titulů, indexů a komodit. Vše samozřejmě s dodržením korektních pravidel alokace, diverzifikace a money managementu.

Kompletní investiční doporučení pro rok 2012 podle Leveltrading najdete ZDE:


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

05.02.2015Co čeká český realitní trh a jak na něm vydělat v roce 2015 Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688