Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)
Finance  |  28.12.2011 13:51:12

Nevíte kde investovat? Zkuste Turecko.

Do roku 1453 byla Constantinople známá jako královna městech po celé Evropě a na Středním východě. Žádné jiné město na světě se mu nemohlo v hospodářském rozvoji ani kultuře vyrovnat. Město leželo přesně na rozhraní Středozemního a Černého moře, zároveň ale také Evropy a Asie. Stalo se tak kulturní a hospodářskou křižovatkou.

Moderní Istanbul postrádá ekonomický vliv, které třímají jiná města jako New York, či Hongkong. Dá se však pojmout i nadále jako most mezi dvěma světy - křesťanským a islámským. Jedná se také o zemi, která se sice řadí mezi rozvojové, ale již pobírá výhod celních vazeb EU. Zároveň také má úzké obchodní vazby na islámské země. Oproti dalším rozvojovým zemím má však podstatnou výhodu, je minimálně dvacet let demokratického politického vývoje před zeměmi, mezi něž bez rozpaků můžeme počítat i Čínu a Rusko. Tyto základní geografické a politické parametry z něj dělají velice lukrativní příležitost pro investici do emergine markets. Díky nepokojům na středním východě a hrozby války s Íránem se však akcie tureckých společností pohybují na velice lukrativních cenách, které jsou prakticky stejně zajímavé jako ceny v roce 2008 před americkou hypoteční krizí.

Zajímavou investicí může být pro následující období společnost Turkcell Iletisim Hizmetleri AS (NYSE: TKC). Poslední léta byla pro akcionáře tohoto telefonního operátora velmi krušná. Jejich akcie klesly dokonce pod hodnoty před rokem 2008. Investoři utíkaly z nebezpečí plynoucím z Evropských zemí a ve velkém opouštěli i pozice v této společnosti. Dalo by se ale říci, že právě jejich úprk a ztráty by mohli být velmi zajímavou příležitostí pro nákup nových podílů v této firmě, právě proto, že peníze se dají vydělat pouze způsobem, že něco levně nakoupíme a draze prodáme, přičemž právě současné ceny mluví a přijatelném naplnění první podmínky dobrého obchodu. Turkcell je dominantní mobilní operátor v Turecku se 54 procentním podílem na trhu. Mobilní telefony jsou v současné době již v turecku všudypřítomné a vyjadřují znak luxusu, chytré telefony však mají podíl pouhých deseti procent, což v této chvíli dělá pro následující období obrovský prostor pro nárůsty na prodeji zajímavějších tarifů typu internetového připojení a dalších služeb navázaných na rychlý vývoj přístrojů v tomto segmentu. Společnost jako jednička nepůsobí pouze v Turecku, ale na celém středním východě a východní Evropě.

Jednoduše, Turkcell je společnost s dominantním postavením v zemích s rychle se rozvíjející ekonomikou. Zároveň nabízí služby, které jsou již v současném světě pro spotřebitele a firmy naprosto nepostradatelné a v posledních letech se ukázalo, že tento segment dokáže jít i proti celkové situaci na trzích. Je také společností s obrovským potenciálem dalšího růstu.

Čtete více:
10 akcií pro rok 2012 podle Barron’s
Několik akciových tipů rok 2012

V neposlední řadě se také jedná o společnost s minimem cizího kapitálů, což je v současné situaci velice pozitivním faktorem. 3,73 dolarů čisté hotovosti na akcii, kterou v přepočtu firma vlastní je vůči současné hodnotě pohybující se okolo dvanácti dolarům také velice zajímavým podnětem.

Nevýhodou se může jevit, že valná hromada společnosti se v nedávné době nedohodla na vyplácení dividendy. Ne snad proto, že by na ní společnost neměla, jednalo se čistě o střed dvou frakcí akcionářů a tento střet, který vyvrcholil v roce 2011 se projevil právě v neschopnosti se na výši dividend dohodnout. Přesto je však velmi pravděpodobné, že spory budou dříve či později zažehnány a části zisků budou opět do budoucna cestovat přímo mezi její podílníky. Výše podílu by mohla být podle posledních jednání okolo pěti procent z ceny akcie, což v současné chvíli v ceně akcie zanesené není a velmi pravděpodobně se to na ní později ihned podepíše. V této chvíli tedy můžete koupit její akcie na pouhém devítinásobku ceny, oproti zisku, kterého má pro rok 2012 dosáhnout. 

www.akcieatrhy.cz
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688