TNBiz (TN.cz)
Investice  |  24.12.2011 18:53:52

Ceny potravin po prudkém růstu v roce 2010 obrátily a v roce 2011 naopak klesaly

PRAHA (MEDIAFAX) - Ceny potravin podle prosincového vyjádření Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) během roku 2011 poklesly o 3,7 procenta. Ceny potravin tak během roku 2011 změnily trend, když ještě v roce 2010 prudce vzrostly o 25,4 procenta.

Začátkem roku 2011 ceny potravin stoupaly. Jejich růst se ale nadále zpomaloval a od července roku 2011 ceny potravin naopak klesaly. Na meziroční bázi byly ale ceny potravin v polovině prosince roku 2011 ještě stále o něco málo výše. Podle analytika finančních trhů společnosti Next Finance Martina Prokopa ale nešlo o žádný velký nárůst. Meziročně tak byly ceny potravin výše jen o rovné jedno procento.

"Za růstem cen mimo problémů s úrodou u některých zemědělských komodit může především kvantitativní uvolňování měnové politiky americké centrální banky Fed. Vliv této politiky na ceny potravin byl zřejmý především v roce 2010. V roce 2011 byl patrný nárůst cen potravin především v první polovině roku. Zlom ve vývoji v cenách nastal až v červenci. A to sedí, protože Fed ukončil druhé kolo kvantitativního uvolňování na konci června," okomentoval pro agenturu Mediafax Prokop.

K růstu cen potravin přispěla ale i drahá ropa, která se podepsala pod nárůstem přepravních nákladů. V neposlední řadě se pod růst cen podepsala i stále rostoucí poptávka po potravinách, zatímco zdroje potravin jsou omezené. Ceny potravin se tak v roce 2011 dostaly až na svá maxima. V únoru totiž index cen potravin FAO vyskočil až na 238 bodů, což je absolutní historické maximum. To tehdy vyvolalo obavy z růstu světové inflace a vzniku další potravinové krize, která zasáhla rozvojový svět už v roce 2008.

Na jaře se ale ceny stabilizovaly a od té doby postupně klesaly. V polovině roku 2011 oznámily Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) a Organizace OSN pro výživu a zemědělství ve společné zprávě, že ceny zemědělských komodit v období let 2011 až 2020 oproti předchozí dekádě porostou. Zdůvodnily to rostoucí poptávkou po potravinách a pohonných hmotách a zvyšováním nákladů na energii. Ceny hlavních zemědělských komodit by ale už podle této zprávy neměly růst na rekordy ze začátku roku 2011, protože prudký růst cen vyvolal také zvýšení produkce.

Světové ceny potravinářských komodit pak v listopadu roku 2011 podle FAO díky zlevnění cukru celkově mírně klesly a byly zhruba deset procent pod maximy z počátku roku 2011. Pro letošní rok FAO nadále předpovídá rekordní produkci obilovin. Index cen potravin FAO klesl za listopad o bod na 215 bodů. Index měří měsíční pohyby cen obilovin, olejnin, mléčných výrobků, masa a cukru.

Ceny potravin se pak staly jedním z hlavních důvodů vyššího růstu spotřebitelských cen v jednotlivých zemích. Díky tomu se poté nedařilo jednotlivým centrálním bankám udržet inflaci pod kontrolou, když míra růstu spotřebitelských cen mnohdy překročila inflační cíl té které centrální banky. "Nesmíme v tomto směru zapomenout ani na sociální dopad růstu cen potravin, kdy především obyvatelé rozvojového světa se díky tomuto nárůstu cen dostaly do existenčních problémů. I růst cen potravin tak mohl přispět k vlně revolucí v severní Africe," upozornil Prokop.

FAO začátkem prosince snížila odhad produkce obilovin v roce 2011 oproti listopadové předpovědi o dva miliony tun na 2,323 miliardy tun. Po výpadku z roku 2010, který vedl k výraznému růstu cen, by to podle FAO měla být nejvyšší sklizeň v historii.

Tomáš Králícek, kralicek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688