Skončila zlatá horečka!? Kdy začne další?

Autor: Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)
22.12.2011 13:24:15

Zlato v roce 2011

Po téměř čtyři roky trvajícím nepřetržitém růstu se zlato dostalo do první vážnější korekce. Poslední rozsáhlá korekce byla naposled v roce 2008 a trvala skoro rok. Byla to reakce na proražení psychologické hranice 1000 USD za trojskou unci. Situace se tehdy dramaticky změnila s nástupem hypoteční krize a tři roky trvající nepřetržitý růst ceny dvojnásobně zhodnotil tehdejší investice do zlata. Když potom v polovině roku v souvislosti s krizí v Řecku vypukl panický nákup, není divu, že se velcí hráči rozhodli realizovat své zisky prudkým výprodejem, a cena během týdne klesla o 400 USD.

Obrázek ZDE
 
K dílčím korekcím vyznačeným v grafu žlutými obdélníky dochází během růstu takřka neustále, ale rozsáhlejší korekce vyjádřené hnědými obdélníky nastaly v roce 2008 a 2011. Z dlouhodobého pohledu zlato neopustilo rostoucí kanál vyjádřený červenými čárami a také to nevypadá ani na proražení azurové rostoucí trendové čáry představující podporu, což znamená, že v několikaletém horizontu je investice do žlutého kovu stále zajímavá.

Zajímavý byl vývoj cen zlata v letošním roce. Na začátku roku dobíhala dílčí korekce, ale od konce ledna začala růst a soustředěné úsilí investorů, včetně centrálních bank, které začaly zlato nakupovat a zvyšovat své rezervy hnalo cenu zlata neúprosně vzhůru. Poté, co zprávy o růstu cen, hnané obavami z vývoje v Evropské unii pronikly i do médií se zdivočelá veřejnost vystrašená až na kost vrhla na zběsilé nákupy, což způsobilo parabolický růst cen. Šlo o klasické panické nakupování těsně před vrcholem.

Obrázek ZDE
 
Oznámení o zabití Bin Ladina 1. května vyvolalo výprodej dvouměsíční minoritní korekci. Síla trhu se však projevila v tom, že lokální minimum (1) nebylo překonáno sekundárním výprodejem (2), protože nastala fáze panického nakupování hnaného obavami z krize eurozóny.

První srpnový výprodej (3) o velikosti 200 USD byl předzvěstí toho, co přijde. Cena ještě vytvořila nový, druhý vrchol díky soustředěnému úsilí těch, co přišli pozdě na večírek, ale okamžitě po překonání posledního historického maxima nastal další výprodej.

Obrázek ZDE
 
Velikost marží v pákových obchodech dosahovala extrémní úrovně, proto přistoupili někteří brokeři ke zvýšení záloh na obchodování (zvýšení marží) a tento krok donutil spekulativní obchodníky, kteří neměli pokryté dostatečným množstvím kapitálu (4), uzavírat část svých obchodů. To vytvořilo vhodnou příležitost pro to, aby velcí realizovali zisky a vytlačili z trhu drobné a malé investory, kteří se nechali nachytat na fázi panického nákupu. Cena tak spadla až na úroveň (A). Prudké uzavírání pozic vyvolané automatickými příkazy Stop-Loss vyvolalo vlnu nákupních příkazů, což se projevilo opětovným, nyní však mnohem opatrnějším růstem.

Po dosažení úrovně (B) a opětovné změně směru (C) začalo být jasné, že se zlato nachází v trojúhelníkové korekční fázi (A, B, C, D, E). Trojúhelníková korekce je pro zlato charakteristická a většinou končí proražením horní klesající trendové čáry a pokračuje dalším růstem v místě (F).

Čtěte více:
Bude stát zlato 40 000 dolarů? Část 1.
Bude stát zlato 40 000 dolarů? Část 2.
Bude stát zlato 40 000 dolarů? Část 3.
Bude stát zlato 40 000 dolarů? Část poslední

Fundamentální důvody pro růst vyvolalo oznámení Venezuely o stažení svého zlatého pokladu z Bank of England, což trh vyhodnotil jako snížení volně prodejného množství zlata a reagoval růstem ceny. Růst byl takřka vzápětí podpořen oznámením centrálních bank o dalším koordinovaném tištění peněz. V oficiálním jazyce se to nazývá dodáním likvidity. Tento růst skončil na resistenci v bodě (D) a po nezbytné korekci do bodu (E) všichni očekávali díky sílící mediální masáži o přicházející krizi v následujícím roce proražení trojúhelníkové korekce v bodě (F) a následný růst.

To se však nestalo.

Místo toho přišel týden trvající výprodej, který z trhu vytlačil většinu investorů, kteří vstoupili do obchodů po první vlně výprodejů (A). Tento tržní vývoj je znám pod označením Akumulace/Distribuce a znamená to, že institucionální investoři, hedgeové fondy, profesionální obchodníci s dostatkem kapitálu, prostě všichni ti, které v současné době označujeme jako „smart money“ a v dřívější době „composit operators“ se rozhodli realizovat zisky a nakoupit zpátky dostatečné zásoby zlata, aby měli co prodávat v příštím distribučním cyklu.

Podmínky byly ideální. Pozitivní zprávy z Venezuely a oznámení centrálních bank vytvořily základní kulisu pro provedení tohoto scénáře. Proražení trojúhelníkové formace, pak analytici vždy vyhodnocují, jako technické prodeje, což ponechává investory v blažené nevědomosti. Další součástí plánu bylo načasování akce k oznámení FEDu o ponechání základních úrokových sazeb beze změny. Když všichni vědí, že se FED sazby rozhodně nezvýší, tak to přece nemůže vyvolat nějaké cenové pohyby a když, tak je za tím ještě něco dalšího, o čem se ještě neví, to dá rozum ne?

Prudký výprodej po oznámení, že se nic nestalo, tak přeneslo odpovědnost za výprodej na bedra FEDu, což se hodí vždy, když chcete hodit vinu na někoho jiného. Výprodej zastavily až nákupy (5). Fáze akumulace, která trvala několik dní, protože své k tomu musí říci postupně v několika kolech kromě Ameriky i Asie a Evropa, tak velmi pravděpodobně skončila. Cena zlata se dostala na úrovně vhodné pro nové nákupy a vytvořila vhodnou situaci pro předpokládaný nástup krize v příštím roce, kdy se na celou situaci zapomene a drobní a malí investoři, vystrašení negativními zprávami začnou opět nakupovat vyrábějíce další distribuční cyklus.

Situace je nyní vhodná k novým nákupům. Z technického hlediska je podpořena pozorováním, že v případě trojúhelníkové formace dochází ke změně trendu v okamžiku, kdy se setkají (fialové) trendové čáry, což je v grafu označeno zelenou svislou čárou. Je možné, že ještě jednou dojde k výprodejům, ale silné resistence, (poslední minimum –zelená, rostoucí kanál – červená, trendová čára – azurová) vytváří silně čitelné úrovně, po jejichž proražení je třeba obchod opustit. Snížené objemy obchodů během svátků totiž mohou vytvořit ještě další příležitosti k nežádoucí aktivitě „smart money“.

Nicméně silným důvodem ke vstupu do zlata jsou stále sílící názory analytiků, kteří zlato jako investici už nedoporučují.

Pokud by se někdo chtěl zúčastnit, tak nejbližší vhodná příležitost nastane, až bude cena testovat poslední lokální minimum. Testováním se v tomto konkrétním případě myslí, opětovný pokles ceny někam k úrovním 1580-1600 USD, přičemž denní objemy obchodů se musí pohybovat na velmi nízkých úrovních. Samozřejmostí je nastavený příkaz Stop Loss v blízkosti již diskutovaných silných resistencí.

V každém případě je třeba mít na paměti, že obchodování je riziková činnost při které může dojít ke výrazné ztrátě investovaného kapitálu. Toto není investiční doporučení a uvedené příklady slouží pouze pro studijní účely.

Pro www.akcieatrhy.cz
Vladimír Vaner

K článku zatím nejsou žádné komentáře!

Zlato online

Zlato - online graf v USD

Datum Jedn. Kurz
19.04.2024 22:12 1 unce 2 387,94 USD
19.04.2024 22:04 1 unce 2 387,61 USD
19.04.2024 21:58 1 unce 2 387,89 USD
19.04.2024 21:50 1 unce 2 389,61 USD
19.04.2024 21:42 1 unce 2 392,58 USD
19.04.2024 21:36 1 unce 2 393,80 USD
19.04.2024 21:30 1 unce 2 393,75 USD
19.04.2024 21:24 1 unce 2 394,51 USD
19.04.2024 21:14 1 unce 2 394,96 USD
19.04.2024 21:08 1 unce 2 394,91 USD

Další kurzy

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.