Research (Penizenavic.cz)
Hypotéky  |  19.12.2011 11:10:47

Co vás čeká při vyřizování hypotéky?

Jen málokdo dokáže financovat nákup nemovitosti z vlastních zdrojů. V současné době již hypoteční banky opět bojují o přízeň klientů a snaží se oslovit zájemce výhodnými nabídkami. To však neznamená, že hypotéku získají všichni. Každý klient musí bance dokázat, že bude schopen řádně a včas splácet získané prostředky.

 

Co vás čeká při vyřizování hypotéky?


Máte vyhlédnutý nový byt či dům a nevíte, co vás čeká při vyřizování hypotečního úvěru? Při sjednávání hypotéky počítejte s tím, že bude banka prověřovat vaši schopnost splácet. Kromě toho budete muset zjistit i řadu informací o financované nemovitosti. Nechte si předložit nabídky několika bank.


Než navštívíte banku


O možnosti využití hypotečního úvěru se pravděpodobně začnete zajímat hned poté, kdy máte vybranou konkrétní nemovitost. O vyhlédnutém bytě či rodinném domě byste měli získat co nejvíce informací. První z nich, od které se bude odvíjet i výše požadovaného úvěru, je cena nemovitosti.
Počítejte i s dalšími výdaji, které souvisejí s nákupem nemovitosti (např. provize realitní kanceláři). Po započítání výše vlastních zdrojů získáte částku, kterou budete požadovat od banky. Samozřejmostí je zvážit, zda bude ve vašich silách úvěr dlouhodobě splácet.
Neméně důležitá je informace o dosavadním majiteli nemovitosti (pozn. vlastník nemovitosti). Zajímejte se o to, zda je například byt v osobním vlastnictví nebo družstevní a není-li k dané nemovitosti sjednáno věcné břemeno. Pokud kupujete nemovitost prostřednictvím realitní kanceláře, tyto informace vám sdělí zástupce společnosti. Základní informace si můžete ověřit i na internetu, kde můžete nahlédnout do evidence katastru nemovitostí.

 

Hypoteční kalkulačka – spočítejte si hypotékuhypoteční kalkulačce vítěze testu finančních poradců nahttp://www.penizenavic.cz/hypotecni-kalkulacka


Zmapování nabídky hypotečních bank


Dalším krokem je vyhledání banky, která vám nabídne nejvýhodnější podmínky. Seznam hypotečních bank naleznete zde. Pravděpodobně nebude ve vašich silách oslovit všechny hypoteční banky a získat předběžné kalkulace.
Na internetu existuje řada hypotečních kalkulaček, které vám nabídnou orientační výši pravidelných splátek. Hypoteční kalkulačku naleznete i na našich internetových stránkách.
Vyberte si tedy několik bank, které osobně navštívíte. Využít můžete i služeb finančního poradce. Vždy však porovnejte nabídky alespoň od tří bank.


Jednání s bankou


Při první návštěvě banky získáte základní informace k nabízeným hypotečním úvěrům. Zajímejte se o doklady, které banka vyžaduje pro vyřízení úvěru. Počítejte s tím, že konkrétní požadavky na dokumenty pro vyřízení hypotéky se mohou u jednolitých bank lišit. Po získání všech potřebných dokumentů můžete podat žádost o poskytnutí úvěru.

Po podání žádosti si banka nechává určitý čas na zpracování. V případě schválení úvěru vás banka vyzve k podpisu úvěrové smlouvy a dalších souvisejících dokumentů (např. zástavní smlouvy, smlouvy o vedení účtu apod.). I když vám bude předložena řada dokumentů, ponechte si dostatek času na jejich prostudování.
Pozornost věnujte především smluvním podmínkám.
Po splnění všech podmínek banky (např. vinkulace pojistek, zapsání zástavního práva do katastru) může začít úvěr čerpat.


Přidělený úvěr byl vyčerpán


Po vyčerpání přiděleného úvěru obdržíte oznámení o ukončení čerpání a informaci o konečné výši pravidelné splátky. Dále už jen stačí zasílat peníze na účet banky. O stavu účtu budete informování v zasílaných výpisech.

 

Nenechte si ujít novinky z oblasti financování bydlení na http://www.penizenavic.cz/bydleni

Tyto zprávy pro vás vytváří penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Hypotéky:

12.04.2024  Trh s hypotékami ožívá (video) Ceskatelevize.cz (ČT)
04.04.2024  Sazby hypoték nadále klesají (INDEX) Broker Consulting (Broker Consulting)
21.03.2024  Banky hlásí výrazné snížení úrokových sazeb hypoték Hyponamiru.cz (Hyponamiru.cz)

Přečtěte si také:

24.04.2022Co vzít v potaz při refinancování hypotéky Petr Rozkošný (Meteobox.cz)
15.03.2022Čeká vás letos změna fixace u hypotéky a nevíte, jak postupovat? Tisková zpráva (Tisková zpráva)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688