TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  19.12.2011 08:01:17

Světový tisk o Havlovi: Odešel hrdina epického boje za svobodu (19.12.2011)

VARŠAVA/LONDÝN/BERLÍN (MEDIAFAX) - Tisk z celého světa komentuje nedělní úmrtí českého exprezidenta Václava Havla. Shodně píše, že odešel hrdina boje proti komunistické totalitě, který dohlížel na přechod tehdejšího Československa k demokracii.

"Havel je jednou z největších osobností novodobých dějin Česka a Československa. Intelektuál, který nejprve pranýřoval, a později porazil komunismus, myslitel, který měl odvahu postavit se do čela státu," píše polský deník Gazeta Wyborcza.

Britský list The Guardian Havla popisuje jako "disidenta-dramatika, který přivedl divadlo do politiky a mírovou cestou svrhl komunismus v Československu". "Stal se hrdinou epického boje, který ukončil studenou válku," poznamenává deník.

Německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung československého a později českého prezidenta označuje za "symbol demokratického procitnutí". Připomíná, že pod jeho vedením země vystoupila z Varšavské smlouvy a stala se členem NATO.

Server deníku Die Welt píše, že Havel vždy bojoval za demokracii a toleranci jako veřejný nepřítel komunistického zřízení a později jako prezident. "Teď Češi o Vaška přišli," stojí v úvodu článku.

Havlovo úmrtí zmiňují všechna významná světová média. Informují o něm například televize CNN a BBC nebo deník The New York Times. Zmiňují ho i katarská televize Al-Džazíra, ukrajinská agentura UNIAN či ruská agentura RIA-Novosti.

"Havel, šibalský absurdní dramatik a politický aktivista, strávil čtyři a půl roku ve vězení kvůli své opozici proti československému komunistickému režimu. Pak stanul v čele sametové revoluce, která režim svrhla v roce 1989," píše webový portál stanice CNN.

"Byl hlubokým myslitelem, který pronášel dlouhé, neucelené proslovy, měl však také smysl pro rozpustilý humor. Když se stal prezidentem, prosvištěl prý dlouhými prostranstvími Pražského hradu na koloběžce," dodává CNN.

Havlovu smrt komentují i slovenská média. Deník Sme píše, že když byl Havel po rozpadu Československa zvolen prvním českým prezidentem, Slováci ho Čechům záviděli.

"Koncem prosince 1989 byl zvolen prezidentem Československa, ale nedokázal zabránit rozpadu republiky. Zklamaný se na několik měsíců stáhl z politiky. Později se stal prvním českým prezidentem, kterého jsme Čechům na Slovensku jen záviděli," glosuje list.

Mezi prvními ruskými médii o Havlově smrti napsal opoziční list Novaja gazeta, který spoluvlastní někdejší sovětský prezident Michail Gorbačov a pro který psala známá novinářka Anna Politkovská. "Zemřel jeden z nejklíčovějších evropských politiků z doby po pádu Berlínské zdi," oznámil list.

Se zprávou o Havlově úmrtí přišla i čínská tisková agentura Sin-chua, avšak o exprezidentově boji proti komunismu se ze zřejmých důvodů nezmínila.

Exprezident České republiky zemřel v neděli ve svém venkovském sídle na Hrádečku u Trutnova. Bylo mu 75 let.

Havel trpěl dlouhodobými zdravotními problémy. Od března ho sužoval zánět dýchacích cest. Poslední týdny strávil kvůli vleklým dýchacím potížím na Hrádečku.

Zdenek Gazur, Martin Mykiska, gazur@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688