Revize zahradní techniky a její zazimování není nic složitého, s radami od Briggs&Stratton to zvládne hravě každý

Zahradní technika, se kterou v zimě nepracujeme, si přesto zaslouží péči, díky které nám déle vydrží a na jaře znovu vyrazí do terénu připravena a plna elánu. To, že jí máme uskladnit a ještě předtím očistit, napadne asi většinu z nás, ale ke spokojenosti a klidnému zimnímu spánku toho potřebuje trochu víc. Co vše bychom měli sekačce dopřát a hlavně - jak tyto úkony realizovat, nám poví Radovan Bureš z Briggs&Stratton.

Očištění sekačky od zbytků nečistot již máme za sebou a teď přichází čas na poněkud sofistikovanější úkoly. Benzínová sekačka na trávu totiž před ulehnutím k zimnímu spánku potřebuje tři základní procedury. Jsou to:

·         Kontrola, případně výměna vzduchového filtru

·         Kontrola, případně výměna svíček

·         Doplnění stabilizátoru paliva

·         Výměna oleje a olejového filtru (je-li jím motor vybaven)

Výměna vzduchového filtru

 U benzinových strojů  zkontrolujeme a vyčistíme vzduchový filtr, popřípadě jej vyměníme,“ instruuje Bureš.   Kontrola a čistění fitru se má provádět po  každých 25 hodin práce nebo alespoň jednou ročně. Je třeba však přihlédnout i k pracovnímu prostředí. V prašném prostředí nebo v prostředí s nečistotami roznášenými vzduchem, je třeba provádět čistění filtru i častěji.

Proč je  je to  tak důležité?  Správná funkce vzduchového filtru je důležitá pro fungování motoru. Navíc, při pravidelné údržbě dosáhnete snížení spotřeby paliva a emisí výfukových plynů.

Kontrola svíček a jejich výměna

Výměna zapalovací svíčky se obvykle provádí jednou ročně. „Zajistí stálou jiskru, spolehlivý start a šetří palivo,“ jmenuje funkci svíček Radovan Bureš z Briggs & Stratton. Jak na to? Nejdřív musíme  vymontovat ty staré a to tak, že od nich odpojíme  kabel a vyčistíme jejich okolí od nečistot a prachu, abychom předešli jeho zanesení do spalovací komory při vyjímání staré svíčky (použijeme jemný kartáček a čistič svíček, naopak nikdy ne abraziva). „Pokud se na svíčce nachází těžko odstranitelná špína a zbytky, popraskaný porcelán či pokud jsou elektrody spáleny, je třeba svíčku vyměnit,“ upozorňuje Bureš.

Aby palivo vydrželo

Ne každého napadne, že i palivo má svou omezenou trvanlivost. Zvláště když nám zůstane v nádrži uskladněného motoru na celou zimu. Přesto můžeme jeho „kažení“ předejít, pokud do paliva přilijeme tzv. stabilizátor paliva. „Před skladováním dolijeme plnou palivovou nádrž, čímž předejdeme kondenzaci vlhkosti a zastavíme tak korozi i tvorbu vodního kamene ještě předtím, než se vyskytne. Před vlastním plněním přidáme do paliva stabilizátor a poté na několik minut spustíme motor, aby se přísada rozptýlila po celém palivovém systému,“ doporučuje Bureš. Stabilizátor paliva předchází tvorbě pryskyřičných usazenin v palivové soustavě nebo na důležitých částech karburátoru. Jestliže do nádrže stabilizátor paliva nepřidáváte, je nutno odstranit z  nádrže veškeré palivo a potom nechat motor běžet tak dlouho, až v spálí veškerá rezidua a sám se zastaví. Dokud je motor ještě teplý, vyměníme olej i olejový filtr, je-li jím motor vybaven.

Výměna oleje

Správně bychom měli olej v malých motorech měnit po prvních pěti hodinách používání a pak ročně či po 50 hodinách používání. Olej vyměňujeme za tepla, avšak dáváme pozor, aby byly svíčky odpojeny a nevzniklo tak riziko startu. Opět nejdříve očistíme okolí otvroru, aby do něj nenapadaly zbytky a špína, teprve poté vyjmeme měrku oleje (pokud je přítomna). „Nakloňte sekačku svíčkami a filtrem nahoru tak,  aby mohl starý olej vykapat do připravené nádoby, kterou podložte novinami,“ dává praktický tip Bureš.  Vyměňte svíčku točením po směru hodinových ručiček  a poté utáhněte vhodným francouzským klíčem.

Pokud má váš motor i olejový filtr, vyměňte jej jednou za sezónu.

Plnění novým olejem

 

Nalijte do nádržky odpovídajcí množství oleje (vhodného do vašeho motoru), které je uvedeno v manuálu k přístroji, rozhodně nepřelijte. Pro optimalizaci výkonu motoru použijte certifikované oleje se zárukou (olej Briggs&Stratton pro malé motory nabízí olej SAE 30, kerý poskytuje nejlepší ochranu za všech teplot a lepší startování při menší spotřebě oleje), které jsou ověřené a spolehlivé.

 

Zde naše předzimní údržba končí a my můžeme v klidu svého „miláčka“ uložit na akorátní místo, tedy na suché a přiměřeně čisté místo, případně jej přikryjeme plachtou.  Zazimováním zahradní techniky její práce pro letošní sezonu končí. Díky vhodné péči jí však dopřejete mnohem delší životnost a kvalitu, takže se vám odmění skvělými výsledky v akci.

 

Co se může hodit

 

Všechny tyto úkony můžete provést například s pomocí některého z chytrých balíčků od Briggs&Stratton, které obsahují kompletní sadu pro výměnu filtru, svíček i oleje. Navíc zde najdete i přísadu do paliva FUEL FIT, díky které se zvýší jeho trvanlivost.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada