Stratton Prague (Stratton Prague)
Akcie ve světě  |  16.12.2011 09:12:50

Stručné shrnutí US trhů dne 15.12.11

Čtvrteční obchodní den názorně předvedl určitý fenomén současných US trhů, totiž do jisté míry se daří zejména v makroekonomických datech, končící hospodářská sezóna rovněž nedopadla nijak špatně a trhy přesto nedokáží jednak překonat některé technické rezistenční hranice a zejména jsou pod tlakem přicházejících zpráv (zpravidla nepříliš dobrých) z eurozóny. Ta se, jak známo, velmi zvláštně potýká s dluhovou krizí již takřka dva roky a výsledky jsou zatím dosti pofiderní. Zejména v poslední době se v kritice ocitla ECB, která nevyvíjí přílišnou aktivitu směrem k ovlivnění zejména nákladů na financování dluhů problémových zemí eurozóny.

Při včerejší seanci se tak alespoň podařilo přerušit tři US ztrátové seance za sebou s kumulovaným poklesem kolem 3%, když prim hrála makrodata. Úvodní požadavky v nezaměstnanosti zaznamenaly s číslem 366 tis. nejnižší stav od května 2008. Rovněž se zlepšil Empire Manufacturing index na úroveň 9,50 bodů vs. oček. 3,0 bodů. Philadelphia FED vyšla také s lepší cifrou 10,3 bodů vs. předpoklad 4,50 bodů.

Dalšími pozitivními vlivy byly zprávy o úspěšné realizaci španělských státních dluhopisů (takřka dvojnásobný upsaný objem oproti plánu), dále zlepšená aktivita ve zpracovatelském průmyslueurozóně za prosinec a stejně tak solidní stejný report v podání Číny.

Nicméně jistou překážkou ve větším růstu indexů byly technické rezistence, když zejména index SP 500 stojí před metou 1225 bodů (tj. 50 denní MAV) a závěrečná hodnota indexu ukazuje nedostatek impulsů na dosažení či překonání této hranice. Nicméně indexy alespoň zůstaly v plusech.

Hlavní US akciové indexy tedy mají před finálním tradingem týdne tyto úrovně: DJIA 11868,80 bodů (+0,38%), Nasdaq Composite 2541,01 bodů (+0,07%) a SP 500 1215,75 bodů (+0,32%). Index volatility VIX na CBOE skončil na hladině 25,11 USD, tj. -0,93 USD, resp. -3,57%.

Na komoditních trzích již nebyl takový dramatický pohyb jako v předchozím dnu (zlato na dvou a půl měsíčním minimu a ropa na měsíčním minimu) a aktuální hodnoty říkají, že ropa na NYMEX je na kursu 94,13 USD za barel a zlato je na ceně 1593,20 USD za trojskou unci. Na forexu jsou cross rates EUR/USD na hranici 1,3016.

K nejlepším sektorům patřily utility (+1,4%) a zdravotní péče (+1,1%), naopak pozadu zůstaly energie (-0,2%) a technologie (-0,3%).

Podle ekonomického kalendáře je dnes na programu jediná položka makrodat, kterou je CPIindex spotřebitelských cen za listopad s oček. 0,1% (jádrová inflace má být také 0,1%).

Byl realizován primární úpis akcií firmy Zynga (ZNGA) s výslednou cenou 10 USD (horní hranice upisovacího rozmezí) a společnost se začne dnes obchodovat na Nasdaq.

Na asijských trzích se daří lépe, když Nikkei Average skončil +0,29%, HangSeng je +1,67% a Shanghai Composite skončil +2,01%.

Úvodní indikace US futures také směřují do plusů a DJIA je +40 bodů, Nasdaq 100 +8,75 bodů a SP 500 +5,70 bodů.

Tyto zprávy pro vás vytváří Stratton.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688