Nový dům z recyklovaných lahví – skleněný dům?

Jiřina Kavková, 14.12.2011

Sedíme nad vizualizací rodinného domu v Žežicích u Příbrami. Na první pohled jde o klasický bungalov. Z detailnějšího pohledu do projektové dokumentace však zjistíme, že stavba bude pozoruhodná především svými použitými materiály. Dům bude zčásti postaven z recyklovatelného skla. Na více informací jsme se již zeptali investora Jakuba Novotného.

Můžeme tedy opravdu říci, že váš dům bude zčásti postaven ze skla?  
Ano. A možná dokonce i z vaší lahve od vína, kterou vhodíte do kontejneru na recyklovaný odpad. Ta bude s ostatními lahvemi rozemleta na střepy, ze kterých bude následně vyrobeno pěnové sklo. Pro lepší představivost, vypadá jako pemza.  To se ve stavebnictví používá buď ve formě desek, nebo štěrku.

Na co konkrétně ve vašem případě  pěnové sklo použijete? 
Pěnové sklo z desek použiji na zateplení fasády. Je to vynikající izolant.

Takže třeba místo polystyrenu? 
Přesně tak. Polystyren je již materiál minulosti. Má spoustu negativních vlastností, které pěnové sklo odstranilo.

Jako například?  
Pěnové sklo se skládá z malých uzavřených skleněných buněk, které drží pevně u sebe. Díky tomu sklo dokonale zabraňuje prostupnosti chladného či teplého vzduchu dovnitř do budovy. Tyto buňky také zajišťují, že zrno absolutně nepropustí vodu. Tím je vyloučen vznik kapilár a následné promrzání materiálu. A především je nehořlavé. Konkrétně pěnové sklo REFAGLASS, které na stavbu použiji, je zařazeno do třídy stavebního materiálu A1 a má bod měknutí nad 700 stupňů Celsia.

Vraťme se však zpátky k formám pěnového skla. Mluvil jste i o štěrku. 
Štěrk z pěnového skla je vhodný především na vybudování základů domu, drenáž, jako základ pod terasu. Slouží i jako obsyp okolo bazénu, jímky. Mám členitý pozemek, trochu ve svahu, takže já ho kromě výše zmíněného použiji i na terénní úpravy, například na příjezdovou cestu. Mezi výhody tohoto materiálu totiž patří i pevnost v tlaku, zároveň je však extrémně lehké. Kdybych měl na to čas, mohu si pěnové sklo ve stavebním prostoru upravit sám bez použití techniky. Třeba hráběmi.

Trochu mi ten váš projekt připomíná umělce, který si postavil dům z lahví od piva
O tom Argentinci jsem už taky slyšel. Dokonce jsem o něm viděl pořad v televizi. Místo cihel spojoval maltou láhve od piva. Já tak volnomyšlenkářský nejsem. Sázím rád na kvalitu. Pěnové sklo REFAGLASS splňuje harmonizované normy ČSN EN 13055:2, která garantuje správný postup výroby a požadovanou kvalitu materiálu. Tento materiál je také oceněn zlatou cenou předními odborníky České stavební akademie za své výjimečné technické, ekonomické a ekologické vlastnosti. Jediné, co máme s tímto vousatým podivínem společné, je fakt, že nám není lhostejná ekologie. Pěnové sklo nevylučuje žádné škodlivé látky, je znovu recyklovatelné. S nadsázkou mohu říci, že z materiálu mého domu může být jednou opět láhev od vína.

Jak jste se vůbec o tomto stavebním materiálu dozvěděl? 
O trendy ve stavebnictví jsem se vůbec nezajímal. Samozřejmě až do doby, kdy jsem se rozhodl pro stavbu rodinného domu. Obešel jsem i několik stavebních veletrhů a na jednom jsem byl osloven společností Recifa, jediným výrobcem pěnové skla v České republice. Přiznám se, že nejprve mě zaujala tím, že sídlí v Příbrami, to znamená asi jen 1 kilometr od místa, kde budu stavět. Přesvědčili mě nejen svou profesionalitou, ale i osobním přístupem. Nicméně nakonec vždy stejně u mě vyhrává kvalita a cena. A tím byli bezkonkurenční.

Trochu jste mě předběhl, otázku ceny tu mám samozřejmě také připravenou. 
Společnost Recifa používá na rozdíl od svých zahraničních konkurentů vlastní vstupní materiál, neboť se specializuje i na svoz odpadu. Tudíž si může dovolit být mnohonásobně levnější. Cena jednoho m3 pěnového skla REFAGLASS se pohybuje okolo 1050,- , což je například oproti jiným izolačním materiálům výhodnější.

Tak děkujeme za rozhovor a mnoho štěstí  se stavbou domu
Děkuji. Více informací najdete na www.refaglass.cz.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba