Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Dluhopisy  |  14.12.2011 07:55:51

Akcie jsou dluhopisy nové doby. Co to znamená pro investory?


Upřímnou soustrast všem, kdo se třesou o své peníze v souvislosti s dluhovou krizí v eurozóně. Kvalifikovanější investoři, kteří "vědí", ji přestali řešit před rokem a půl. Nemusí je zajímat, jak velký záchranný mechanismus si Evropa vytvoří, kolik dluhopisů skoupí ECB a jak si někde Sarkozy zase nepodá ruku s Cameronem. Evropské dluhy budou nepochybně ještě dlouhé měsíce dělat vrásky všem, kdo jim to dovolí.

Představme si Evropu jako velkou, bohužel poměrně dysfunkční rodinu. Otec (Německo) posledních deset let pracuje jako o život, aby rodinu co nejlépe uživil. A má docela našetřeno. Ovšem pubertální potomci (Řecko a Itálie) si tajně půjčili tátovo auto a napálili to s ním rovnou do stromu.

Vydrží to Němci?

Zaplatí otec celou opravu auta? A pokud ano, budou děti sekat latinu a příště řídit zodpovědněji? To by zajímalo trhy, když sledují složité dohadování v Evropě. A odpověď nikde.

Z dosavadního průběhu evropské krize vyšly velice dobře americké dluhopisy a pokladniční poukázky. Jejich relativní výhoda již ovšem nemusí trvat dlouho, ačkoli agentura Standard & Poor's minulý týden pohrozila snížením ratingu všech zemí eurozóny, které vůbec přicházely v úvahu (všech kromě Řecka a Kypru).

Ratingová agentura totiž také varuje, že s pravděpodobností 50 % opět sníží rating Spojených stát. Bývalé "tříáčkové" (AAA) jistoty jako USA nebo Německo se mohou stát minulostí, dvě áčka možná již brzy budou znamenat největší (dosažitelné) bezpečí pro investice do státních dluhopisů.

Akcie jako nové bondy?

Akcie velkých společností, tzv. blue-chips, se postupně stávají dluhopisy nové doby. Prozíraví investoři se již dávno zbavili státních dluhopisů a hledají bezpečný přístav u velkých firem s mezinárodní působností.

Firmy bezpečnější než státy? Ekonomika mění zaběhlé pořádky

Koneckonců, co byste raději měli v portfoliu - třaskavou směs evropských dluhopisů, případně nudné americké dluhopisy s 2% výnosem, nebo akcie globální firmy se stabilní základnou zákazníků ve vyspělých zemích a rychle rostoucími odbytišti na trzích mladých?

Taková Coca-Cola nebo IBM o krizi jistě slyšely, ale jejich akcie si s ní umějí poradit. Stabilní dividenda nad 3 % je vedle solidního výkonu samotných akcií tím správným kořením pro dlouhodobé portfolio.

Dividenda: Kompas pro investiční kormidelníky

Fenomén "výměny" akcií blue-chips za dříve bezpečné státní dluhopisy má i politický rozměr. Co bude znamenat to, že velké firmy (a jejich majitelé, tedy investoři) dokáží vydělávat v době, kdy se hroutí celé státy?

Oddělení firem od jejich domovských ekonomik a proces přesunu ke kvalitním akciím od nejistých dluhopisů bude nepochybně jedním z hlavních investičních témat příštích měsíců a let.

Čtěte také:
Aktuální pohled na české akcie: Výhled do roku 2012


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Čt   9:30  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 911 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
St 15:43  Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy Fidelity International (Fidelity International)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688