TNBiz (TN.cz)
Reality  |  13.12.2011 13:30:16

Průzkum: Pokles cen starších bytů se zpomalil, přesto však pokračuje (13.12.2011)

PRAHA (MEDIAFAX) - Krajská města na území České republiky hlásí i v roce 2011 další propad cen starších bytů, i když už ne tak rychlý, jako tomu bylo v předchozích letech. Vyplývá to z výsledků sledování Institutu regionálních informací, který prozkoumal vzorek více než 50 tisíc bytů, jak informoval v úterý.

Nejdražší byty jsou stále v Praze, kde průměrný starší třípokojový byt stál letos zhruba 2,7 milionu korun, což je o celých 6,9 procenta méně než v roce 2010. Za stejný byt se přitom ještě v roce 2008 zaplatilo téměř 3,3 milionu korun. V Brně by stál obdobný byt letos něco málo přes dva miliony korun, což je o 3,1 procenta méně než loni. Od roku 2008, kdy stál stejný byt skoro 2,2 milionu korun, však jeho cena klesla o 7,8 procenta. Značný propad cen starších bytů nastal v Karlových Varech, kde se cena vzorového bytu meziročně snížila o 12 procent na zhruba 1,5 milionu korun.

"Je zřejmé, že ekonomická krize vyhání z Karlových Varů bohatou zahraniční klientelu, a kvůli tomu se toto lázeňské město potýká s nezájmem o nákup drahých bytů," uvedla jednatelka Institutu regionálních informací Milada Kadlecová.

Jedinou výjimkou, kdy ceny neklesaly, jsou České Budějovice. V tomto městě se ceny starších bytů meziročně zvedly, byť pouze o jedno procento.

Podle průzkumu vývoj tržního nájemného starších bytů kopíruje vývoj tržních cen, jeho pokles však není tak razantní. Ve srovnání s rokem 2008, který se označuje jako začátek současné negativní ekonomické situace, se poměrně výrazně zvýšilo tržní nájemné v Olomouci (o 12,9 procenta), přičemž nejvýraznější propad ve stejném období zaznamenaly Plzeň (-16,7 procenta) a Ostrava (-14,2 procenta). Téměř desetiprocentnímu poklesu tržního nájemného se přiblížila i Jihlava (-9,8 procenta).

Meziroční srovnání let 2010 a 2011 už takové velké skoky nepřináší. Změny ve výši nájemného se pohybují v rozmezí pěti procentních bodů většinou v záporných hodnotách, což znamená, že v průměru tržní nájmy dále klesají. Výjimkami z tohoto trendu jsou Brno, kde nájemné kleslo meziročně o 6,5 procenta, a Zlín, kde nájemné dokonce meziročně vzrostlo, konkrétně o 3,8 procenta.

"V příštích měsících neočekáváme žádné výraznější změny tržního nájemného, jeho výše bude spíše stagnovat. Výraznější změny se dají čekat až od roku 2013, kdy skončí regulace nájemného mj. ve zbývajících krajských městech a v Praze," doplnila Kadlecová.

Libor Popela, popela@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688