TNBiz (TN.cz)
Finance  |  12.12.2011 17:55:05

ČSSD: Půjčka MMF pro evropské země není takovým rizikem, jak se může zdát (12.12.2011)

PRAHA (MEDIAFAX) - Sociální demokracie tvrdí, že případná půjčka Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) pro zadlužené země Evropské unie nijak nezatíží rozpočet země a není ani příliš riziková. Novinářům to v pondělí řekl stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek.

"Pokud se bavíme o případných penězích na záchranu eura, nebavíme se o tom, že by tento krok znamenal snížení mezd státních zaměstnanců nebo snížení příjmů důchodcům, kterým by se brala poslední skýva chleba. Znamená to pouze to, že Česká národní banka (ČNB) vezme část svých finančních rezerv a poskytne je MMF. Takový krok pak znamená, že se mění jen alokace státních rezerv," vysvětlil Mládek.

Fond je totiž podle něj preferovaným věřitelem a je tak schopný své peníze vymoci i z nejzadluženějších zemí. "MMF tak naše rezervy dokáže spravovat stejně dobře a možná i lépe než lidé z ČNB," podotkl dále Mládek.

Česká republika také podle stínového ministra financí musí konat tak, aby zůstala v centru Evropy. "Takové setrvání pro nás má význam, i kdyby nepřežila jednotná evropská měna. Pro nás je totiž daleko krizovější, pokud bychom zůstali stranou zájmu evropských zemí. Pokud by totiž opět došlo na základě takového kroku k uzavření hranic obchodu do podoby národních ekonomik, nemáme komu prodávat," řekl Mládek.

Naopak KSČM s půjčkou MMF příliš nesouhlasí. "My máme zbytných 90 miliard? Co z toho budeme mít? Za jakých podmínek je půjčujeme? To jsou otázky, na které se musíme ptát. Já s tím nesouhlasím,“ řekl v pondělí Mediafaxu předseda KSČM Vojtěch Filip. Upozornil na to, že Česko už MMF jednu půjčku poskytlo, v roce 2009 totiž vláda souhlasila s půjčkou ve výši 1,03 miliardy eur se splatností do roku 2014.

"Nás by tedy zajímalo, co s těmi penězi je. Byl to dar? Půjčka? My chceme vědět, zda a kdy nám MMF tyto peníze vrátí,“ dodal Filip s tím, že tyto otázky hodlá v dalších dnech pokládat vládě.

Aktuální debata o možné půjčce MMF vychází z nedávného summitu unie. Evropští lídři se na něm dohodli, že země eurozóny a další státy by měly podpořit v rámci bilaterálních půjček Mezinárodní měnový fond (MMF) finanční injekcí ve výši 200 miliard eur, z toho 150 miliard eur by mělo jít od členských zemí eurozóny. MMF tak má získat další finanční prostředky k posílení svých zdrojů na boj s dluhovou krizí. Do deseti dnů od summitu mají země (včetně České republiky) odpovědět, zda tyto záruky navýší.

Česko by mělo přispět částkou 3,5 miliardy eur (zhruba 89 miliardami korun).

(Ke zprávě vydává agentura Mediafax foto)

Zuzana Fojčíková, Martina Týblová, fojcikova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688