Research (Penizenavic.cz)
Stavební spoření  |  12.12.2011 13:50:55

Toto stavební spoření bez poplatku za uzavření smlouvy a s úrokem 4 % už znáte?12.12.2011 13:50:55

Stavební spoření patří mezi nejčastěji využívané spořící produkty v České republice, ke konci roku 2010 evidovaly stavební spořitelny celkem 5 409 952 smluv o stavebním spoření. Hlavním důvodem k uzavření smlouvy je pro občany výhodná státní podpora, která i po snížení činí zajímavých 2 000 ročně. Vedle státní podpory jsou tu však pro klienty i další výhody.

Když Vám dá stát navíc 10 %

Stavební spoření se v uplynulých měsících těšilo pozornosti, o kterou by snad ani nestálo. Řeč je o diskutovaném a poté i schváleném snížení státní podpory z 3 000 ročně na 2 000 ročně. I přes v té době nejasný vývoj však uzavřeli obyvatelé ČR za první tři čtvrtletí tohoto roku cca 329 000 nových smluv o stavebním spoření. Největší zájem o tento produkt je již tradičně na konci roku, kdy mohou majitelé těchto smluv čerpat státní podporu za celý uplynulý rok.

I přes své snížení je však státní podpora stavebního spoření ve výši 2 000 vůbec největším příspěvkem, který stát na finanční produkt poskytuje (např. v případě penzijního připojištění je maximální výše příspěvku 150 měsíčně, tzn. 1 800 ročně).

Lze jen vydělat

Stavební spoření je konzervativní produkt (na připsaných úrocích jednoduše nemůžete prodělat) se zajímavým zhodnocením, které se většinou pohybuje nad úrokovými sazbami, kterými jsou úročeny běžné účty i většina spořících účtů. Obzvlášť ke konci roku pak lze stavební spoření získat ještě s „přídavkem“. Jako příklad si vezměme Modrou pyramidu stavební spořitelnu, ta u nově uzavřených smluv nabízí standardní úrok 2 %, akční úrok 2 % na dobu 12 měsíců a navíc s prémií až 2 000 , což lze chápat i jako zpětné proplacení poplatku za uzavření smlouvy o stavebním spoření.

Praktický příklad

Pokud si uzavřete stavební spoření u Modré pyramidy stavební spořitelny do konce roku, máte nárok na plnou státní podporu za rok 2011, tzn. 10 % z vložených prostředků, maximálně 2 000 . Budete-li tedy chtít získat plnou státní podporu, pošlete na smlouvu o stavebním spoření částku 20 000 . Poté bude těchto 20 000 včetně dalších prostředků zaslaných na vaši smlouvu o stavebním spoření během prvních 4 měsíců úročeno po dobu 12 měsíců prémiovou úrokovou sazbou 4 %, stavební spořitelna vám pak rovněž přizná prémii ve výši až 2 000 .

Po prvním roce platnosti smlouvy o stavebním spoření budete tedy mít na své smlouvě o stavebním spoření částku 22 700

20 000 (váš vklad) + 2 000 (státní podpora) + 680 (úroky z vkladu - srážková daň z příjmu) + 20 (úroky ze státní podpory)

V prvním roce jsou tedy vaše prostředky zhodnoceny 13,5 %.

Pozn. pro srozumitelnější výpočet nebylo počítáno se zhodnocením prostředků zaslaných během prvních 4 měsíců trvání smlouvy

Ano, pro získání státní podpory je nutná doba trvání smlouvy po dobu 6 let. Peníze uložené na stavebním spoření však můžete vybrat kdykoliv, a i bez státní podpory se pak jedná o zajímavé zhodnocení.

 

Nenechte si ujít další články z oblasti financování bydlení na http://www.penizenavic.cz/bydleni

Tyto zprávy pro vás vytváří penízenavíc.cz.








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688