Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie v ČR  |  12.12.2011 07:42:16

Burzovní manuál pro nový týden na trzích (12.12.2011)


Trhy přijaly výsledky evropského summitu pozitivně, v novém týdnu se američtí investoři proto zaměří více na domácí dění, především na úterní zasedání Fedu a IPO výrobce online her Zynga. V Evropě by mohla do obchodování více než v uplynulých týdnech promluvit makrodata, prim ovšem stále budou hrát politici a jejich další vyjádření k plánům koordinace fiskální disciplíny. S cenami ropy může zahýbat středeční vídeňské zasedání OPEC.

Wall Street

Americké akcie uzavřely díky pátečnímu silnému růstu týden v kladném teritoriu (S&P 500 +0,88 %). V pátek trhům pomohly především výstupy evropského summitu v Bruselu, ale i skvělý výsledek indexu důvěry Michiganské univerzity.

"Index S&P 500 uzavřel pod 200denním klouzavým průměrem a pod klesající trendovou čárou. Zdá se, že býci mají snahu cenu přiblížit alespoň k maximální ceně z konce října a kulatému číslu 1 300. Na spodní straně je nyní důležitá zóna 1 175 až 1 200, protože prolomení trojúhelníkové formace může spustit další lavinu prodejů," napsal ve svém pravidelném technickém komentáři pro Investiční web opční obchodník Josef Košťál.

"Podle mě bude jasno do úterý nebo do středy příštího týdne, co si trhy o dohodě v Evropě opravdu myslí," komentoval jednání evropských politiků v Bruselu šéf obchodování na parketu NYSE za švýcarskou UBS Art Cashin. (zdroj: CNBC)

Cashin také předpokládá, že do obchodování promluví tzv. triple witching, tedy expirace opcí a futures. "Uvidíme, zda budou mít pravdu experti, nebo trh," usmívá se Cashin, který by rád do konce roku věřil v Santa Claus Rally. Americký trh totiž v posledních měsících velice dobře odolává turbulencím ve světě.

VIDEO: Závěr roku má v rukou ECB, může přijít Santa Claus Rally

V novém týdnu se pozornost investorů přesune k událostem ve Spojených státech. Hlavní slovo si v úterý vezmou Ben Bernanke a ostatní bankéři Fedu na svém pravidelném zasedání.

Analytici se neshodují v tom, jak budou trhy reagovat na možné výsledky jednání Fedu. Americká makrodata v posledních týdnech příjemně překvapují, v silnějším růstu brzdí trhy události v Evropě. Slušný stav ekonomiky USA ovšem snižuje pravděpodobnost třetí vlny kvantitativního uvolňování, na které ještě na podzim sázela řada analytiků jako na možný motor růstu akciových trhů.

"Fed nebude příliš aktivní, ale bude možná pokračovat ve změně strategie, pokud jde o komunikaci," tvrdí Jim Caron, šéf strategií úrokových sazeb v Morgan Stanley. Analytici se shodují, že by Fed mohl být konkrétnější ve svých vyjádřeních a více popisovat, proč který krok dělá, neschovávat se za obecné formulace a podobně.

Živo bude v týdnu na trhu s primárními úpisy. Podle odhadů má jít o nejživější "IPO týden" za poslední čtyři roky. V čele stáda firem, které si půjdou na burzu pro peníze, bude výrobce online her Zynga. Ta očekává, že upíše akcie za 8,5 až 10 USD. Případný úspěch Zyngy může být zajímavým vodítkem i pro chystaný megaúpis společnosti Facebook.

Facebook: IPO se blíží, vyhoupne se hodnota firmy nad 100 miliard USD?

Z makrozpráv budou klíčové především maloobchodní tržby v úterý, které by měly díky Dnu díkůvzdání dopadnout za listopad velice dobře. Po výrazném poklesu počtu žádostí o podporu se v novém týdnu možná dočkáme negativního překvapení.

Ceny ropy mohou bezprostředně reagovat na jednání zemí OPEC, které proběhne ve středu ve Vídni.

 

Ekonomika v roce 2012: Na lepší časy se neblýská, tvrdí Goldman Sachs

Evropa

Evropské burzy se celý týden houpaly na vlnách politických jednání, aby zakončily týden zhruba na nule (DJ Eurostoxx 50 +0,09 %).

Dlouho očekávaný summit EU přinesl posun v koordinaci fiskální politiky a řešení dluhové krize, ale celkové vyznění kazí nejednotnost. 17 členských států eurozóny se dohodlo na dalším prohloubení fiskální konsolidace, dalších 9 států včetně ČR ještě zváží přistoupení k těmto pravidlům, ale Velká Británie oznámila, že dohodu nepřijme. Detaily nové dohody eurozóny v podobě mezinárodní smlouvy mají být připravené a podepsané do března příštího roku.

Summit EU: Co udělá s eurem, výnosy dluhopisů a akciemi bank?

Členské státy se dohodly na urychlení vzniku permanentního mechanismu ESM do července 2012. Souběžně bude dočasný záchranný fond EFSF aktivně financovat dosavadní programy (Irsko, Portugalsko, Řecko) do poloviny roku 2013. Členské státy ještě posoudí, zda je kapacita fondu ESM (500 miliard eur) dostatečná, lze ji změnit do března 2O12. Dalších 200 miliard eur Evropa ještě pošle Mezinárodnímu měnovému fondu, který může také situaci v Evropě pomáhat řešit.

Ve čtvrtek investory zklamala ECB, která sice snížila základní sazbu na 1,00 %, ovšem jinak se chce v rámci řešení dluhové krize držet spíše zpátky. Analytici ovšem tvrdí, že by jí výsledek summitu mohl alespoň částečně uspokojit a přimět k vyšší aktivitě.

Týden v Evropě: ECB snížila sazby, nižší rating francouzských bank a nejednotná Evropa na summitu v Bruselu

V novém týdnu budou trhy sledovat celou řadu makrodat. Zásadní budou úterní index ZEW, čtvrteční indexy nákupních manažerů (ve výrobě i ve službách) napříč eurozónou a inflace.

Zásadní bude také každý další detail z politické sféry, jednání o možné podpoře nečlenských zemí eurozóny pro společný konsolidační plán, případně i situace v Británii, která se podle některých ekonomů ocitne mimo "hlavní proud" evropského dění.

 

Jižní Korea a její lekce o finanční krizi pro současnou Evropu

Pražská burza

Index PX v pátek nedokázal vytěžit více z dobré nálady v Evropě, za týden proto ztratil 1,68 %. Dění v Evropě přitom bude klíčové pro obchodování v Praze i v dalších týdnech.

Nejvíce klesaly akcie CETV (-6,3 %). Mediální firma změnila výhled pro letošní volné cash flow, místo pozitivního výsledku čeká neutrální.

Sérii poklesů prodloužily akcie Telefóniky (-3,3 %) kvůli rostoucímu tlaku na zvýšení konkurence na českém trhu ze strany Českého telekomunikačního úřadu.

Krátkodobý výhled na české akcie: prosinec 2011 - Telefónica C.R., Philip Morris a Pegas Nonwovens

Pod tlakem byly i akcie bank, a to kvůli řadě zpráv, mimo jiné požadavku na dodatečný kapitál bank (celkem banky v Evropě budou potřebovat 115 miliard), což se tradičně více podepisovalo na akciích rakouské Erste Group.

Od 19. prosince vstoupí v platnost nová báze indexu PX. Nejvíce si polepší akcie VIG, která z dosavadních zhruba 3 % bude mít 12% váhu. Na její úkor ztratí akcie NWR, bank i Telefóniky.

ČS: Aktuální monitor ocenění českých akcií

Nižší rating Société Générale se neprojevil na akciích KB, a dokonce ani její matky. Páteční obchodování totiž bylo velice pozitivní v celé Evropě díky zprávám ze summitu EU. KB navíc očekává, že nebude mít žádný problém s dodržením kapitálové přiměřenosti.

České banky jsou bezpečné. Jak dlouho ještě?

Horší náladě na pražské burze ve srovnání s Evropou mohlo přispět i snížení hodnocení českého trhu ze strany Citigroup, které očekává, že trhy v ČR, Maďarsku a Polsku v příštím roce zaostanou za průměrným růstem regionu CEEMEA, který má dosáhnout 15 %.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 11:01  Měsíční report Photon Energy Research (Česká spořitelna)

Přečtěte si také:

12.03.2012Burzovní manuál pro nový týden na trzích (12.3.2012) Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
19.12.2011Burzovní manuál pro nový týden na trzích (19.12.2011) Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
04.12.2011Burzovní manuál pro nový týden na trzích (4.12.2011) Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
18.09.2011Burzovní manuál pro nový týden na trzích (18.9.2011) Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
04.09.2011Burzovní manuál pro nový týden na trzích (4.9.2011) Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688