TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  11.12.2011 02:53:51

Ekonomický týden v ČR: Makrodata, konference a vyhlášení výsledků soutěží

PRAHA (MEDIAFAX) - Nový ekonomický týden bude v Česku ve znamení makrodat v podání Českého statistického úřadu a České národní banky. Fotovoltaici budou diskutovat na konferenci a pořadatelé soutěží Auto roku a Exportér roku oznámí výsledky.

Česká národní banka (ČNB) v úterý zveřejní údaje o běžném účtu platební bilance ČR za říjen. Tržní konsenzus agentury Reuters počítá s deficitem ve výši 4,4 miliardy korun po zářijovém přebytku 5,2 miliardy korun.

V Brně se v úterý uskuteční v pořadí šestý ročník České fotovoltaické konference. Hlavním letošním tématem bude energetická soběstačnost na osobní, komunální a regionální úrovni. Dalšími významnými tématy budou synergické vazby s ostatními obnovitelnými zdroji, hybridní energetické systémy či občanská energetika. Se svými příspěvky vystoupí například Martin Sedlák z Hnutí Duha, Petr Dvořák z VUT Brno a další odborníci - jako Jiří Zilvar, Petr Kašík nebo Jaroslav Utíkal.

"V současnosti lze očekávat pouze chabou formální podporu obnovitelných zdrojů ze strany státu. Zjednodušeně lze říci, že nastává éra fotovoltaiky bez podpory," konstatovala v pozvánce pořadatelská Česká agentura pro obnovitelné zdroje energie. "Vláda přitom nedokáže splnit všechny své sliby. Nemůže zároveň očekávat vysoké dividendy ČEZ, a zároveň slibovat levnou elektřinu. Podle nově navržené legislativní úpravy může navíc Energetický regulační úřad nastavit jiný příspěvek na podporu obnovitelných zdrojů pro velké a pro malé spotřebitele," stojí v materiálu.

Odborná porota v úterý oznámí výsledky osmnáctého ročníku ankety Auto roku. O titulu se rozhodne mezi pěti osobními vozy. Jde o Ford Focus, Hyundai i40, KIA Rio, Range Rover Evoque a Škodu Citigo. Anketu vyhlašuje Svaz dovozců automobilů a Sdružení automobilového průmyslu. Kromě odborníků může svého favorita volit i laická veřejnost. Hlasovat může každá osoba starší 18 let s trvalým pobytem na území ČR.

Ve středu převezmou nejlepší exportéři roku 2011 v Praze profesní ocenění v soutěži Exportér roku. Na slavnostním večeru se budou předávat ocenění v celkem sedmi kategoriích. Úspěšní exportéři převezmou ocenění z rukou premiéra Petra Nečase (ODS), prezidenta Hospodářské komory ČR Petra Kužela, předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD) nebo 1. místopředsedy Senátu Přemysla Sobotky (ODS).

Ve čtvrtek pak zveřejní Český statistický úřad (ČSÚ) údaje o cenách vývozu a dovozu za říjen. V září se vývozní ceny meziměsíčně zvýšily o 1,3 procenta, dovozní o 1,5 procenta, meziročně vývozní ceny vzrostly o 3,1 procenta, dovozní o 5,0 procenta.

V týž den ČSÚ oznámí rovněž i data o listopadových produkčních cenách. Tržní konsenzus agentury Reuters počítá s tím, že ceny průmyslových výrobců meziměsíčně vzrostly o 0,1 procenta, meziročně se tempo jejich růstu snížilo z říjnových 5,6 na 5,2 procenta. V souladu s tím je i prognóza společnosti Patria Finance. "Náš odhad počítá s mírným poklesem cen výrobců. V důsledku poptávky ve světě by měly klesnout i domácí ceny, zejména v hutní produkci či potravinářství," uvedl pro agenturu Mediafax David Marek, hlavní ekonom Patria Finance.

Tomáš Králíček, kralicek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688