Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Komodity  |  09.12.2011 17:40:27

Mark Faber: Mám pro vás skvělý tip - začíná na "Z" !


"Mám pro vás jeden horký tip. Najdete ho na trhu pod symbolem Z-L-A-T-O! To je věc, kterou teď doporučují držet nade vše ostatní," odpovídá známý investor Marc Faber na otázku Bloomberg TV, zda by v současnosti doporučoval spíše dolar, nebo euro. Ani jedna z hlavních světových měn podle Fabera nestojí za pozornost. "Akcie se chovají více jako hotovost, protože alespoň uchovávají hodnotu, když jsou jinak sazby na nule. Obrazy uchovávají hodnotu, nebo třeba poštovní známky," pokračuje s úsměvem Faber. V rozhovoru se vyjadřuje také k budoucnosti amerických akcií nebo mladých trhů v čele s Čínou.

Faber o akciovém trhu: "Americký trh je v neutrálním pásmu. na začátku října byl přeprodaný, v současnosti má S&P 500 potenciál růst někam mezi 1 280 a 1 350 bodů. Případný pozitivní posun jednání v Evropě, ačkoli by znamenal jen další odsouvání problému, by mohl ceny akcií ještě zvýšit.

Faber o dluhové krizi v eurozóně: Zmíněné odsouvání problémů, ať již jakýmkoli způsobem, není ničím dobrým, ale stále je to lepší než totální rozpad evropské měnové unie. Možná Evropa alespoň získá čas a vymyslí něco lepšího. Sice o tom pochybuji, ale například tištěním peněz lze zakrýt řadu problémů, jako jsme toho byli svědky v USA.

Faber o mladých trzích: Trhy jsou silně korelované. Letos byl například americký akciový trh oproti trhům v rozvíjejících se zemích doslova oázou klidu - vždyť asijské burzy jsou v mínusu až 25 %, východoevropské trhy v ještě hlubším. Lepší výkonnost v USA ještě nějakou dobu potrvá, ovšem příští oživení ekonomiky pomůže pochopitelně těm v současnosti více přeprodaným burzám mnohem více než té americké. V žádném případě ovšem nelze očekávat nová maxima na mladých trzích.

Faber o Číně: Nejsem do Číny nijak žhavý, a to hlavně proto, že v ní byla úvěrová bublina, stále jsou uměle udržovány nízké úrokové sazby a vysoký fiskální deficit, když si uvědomíme míru vládních stimulů ekonomiky. To všechno pomalu končí. Ano, čínská vláda může dále podporovat hospodářství, snižovat povinné rezervy bank a podobně, ovšem je to také pouze posouvání problému v čase.

Pokud nějaká ekonomika roste tak rychle jako v posledních letech ta čínská, může zažít nepříjemné vystřízlivění. Pokud například americké hospodářství vzroste nebo poklesne o 3 %, jen marginálně to dopadá na taková aktiva, jako je třeba měď, jeden z hlavních průmyslových kovů. V případě čínské ekonomiky by například zpomalení růstu HDP z 10 % na 5 % zatřáslo světovými trhy, protože by došlo k velkému poklesu poptávky po mědi, hliníku, železné rudě, uhlí nebo oceli. Stále si neuvědomujeme, jak obrovský vliv má Čína na světovou ekonomiku.

Video s Markem Faberem uvidíte ZDE:

Čtěte také:

Zlato má stále smysl. Všichni kromě ECB již totiž stiskli turbo na tiskárnách peněz
Kam investovat: Zbývají jen zlato a dluhopisy


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688