Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  08.12.2011 09:39:14

Dá se věřit českým bankám?


Mám vybrat všechny peníze z účtu a mít je někde doma pod matrací Je načase převést peníze na účet do Švýcarska nebo Spojených států? Mám za své životní úspory koupit zlato nebo nějakou nemovitost? Nehrozí každým dnem hromadný útok střadatelů na banky? Podobné otázky nyní dostávám od známých, podnikatelů a čtenářů Investičního webu skoro každý den.

 

Kdykoli mám na tyto otázky odpovídat, vzpomenu si jeden televizní dokument o pádu banky Lehman Brothers. Krach této investiční banky spustil kreditní krizi, banky přestaly půjčovat peníze a svět stál před totálním finančním kolapsem. Můj oblíbený investor Mohamed El-Erian, který spoluřídí největší dluhopisový fond na světě, v dokumentu mimo jiné uvedl: "Volal jsem manželce a říkal jí, ať jde a vybere z bankomatu co nejvíc peněz, protože tam další den už nemusejí být."

Nakonec tam, jak všichni víme, byly, protože Fed a další autority situaci pomocí mohutných intervencí, během nichž do finančního systému napumpovaly miliardy dolarů, vyřešily.

Horší než po Lehman Brothers

Bohužel mám v současnosti podobné obavy, jaké měl před více než třemi lety El-Erian. Situace je podle mě dokonce horší než na podzim roku 2008, navádět někoho k výběru životních úspor z českých bank se mi ovšem rozhodně nechce.

Českým bankám se v tuto chvíli dá věřit, podle řady parametrů jsou bezpečné. Například poměr úvěrů k depozitům je v českém bankovním sektoru nejnižší v regionu střední a východní Evropy, blízkého východu a Afriky, což dává České republice dobrou výchozí pozici do období, kdy budou muset banky kvůli dluhové krizi snižovat finanční páku (proces deleveragingu) a kdy se budou mateřské západoevropské banky snažit ze svých dceřiných bank stahovat peníze.

Strach mám spíš o osud některých, v dluzích zemí PIIGS nejvíce exponovaných bank eurozóny, jež na rozdíl od amerických a části britských bank dostatečně nenavýšily kapitál, používají stále třikrát větší finanční páku, jsou mnohdy silně závislé na mezibankovním financování, a jež navíc čekají další mamutí odpisy dluhů.

Co bych poradil? Může to znít lacině, ale držme si všichni palce, aby 9. prosince Merkelová se Sarkozym přesvědčili zbytek Evropské unie alespoň o nutnosti dodržování rozpočtových pravidel. Jinak totiž eurozóna riskuje naprostou ztrátu investorské důvěry a růstu obav drobných střadatelů v evropských bankách.

9. prosinec nazvali analytici JPMorgan "dnem D" pro Evropu, protože se nebude hrát jen o osud eurozóny, ale svým způsobem také o záchranu evropského finančního systému.

Čtěte také:

Když varuje El-Erian, měli bychom naslouchat
Děti, investujte! Pár poznámek k investičním tématům budoucnosti
Petr Koblic: Dejte si víno a při investování nedávejte všechna vejce do jednoho košíku


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688