Research (Penizenavic.cz)
Finanční služby  |  08.12.2011 08:31:48

Na co si dát pozor při nákupu bytu

Nákup bytu či jiné nemovitosti je vždy časově i finančně náročný. Problémy mohou vzniknout v samotné smlouvě, při reklamaci vad či platbě sjednané kupní ceny.

Základní dokument, se kterým se setkáte při nákupu každé nemovitosti je kupní smlouva. Ta v případě bytu v osobním vlastnictví stvrzuje převedení vlastnických práv z původního majitele na kupujícího. Pokud kupujete nemovitost s pomocí úvěru, sepisuje se předkupní smlouvou smlouva o smlouvě budoucí. Po schválení úvěru a vyhotovení zástavní smlouvy bankou se kupní a zástavní smlouva podává s návrhem na vklad na příslušném katastru nemovitostí.

V případě nákupu družstevního bytu je sepsána dohoda o převodu členských práv a povinností s právem nájmu bytu. Převod práv a povinností spojených s členstvím v bytovém družstvu na základě dohody nepodléhá souhlasu orgánů družstva. Členská práva a povinnosti spojená s členstvím přecházejí na nabyvatele (kupujícího) ve vztahu k družstvu předložením smlouvy o převodu členství příslušnému družstvu nebo pozdějším dnem uvedeným v této smlouvě. Tytéž účinky jako předložení smlouvy o převodu členství nastávají, jakmile příslušné družstvo obdrží písemné oznámení dosavadního člena (prodávajícího) o převodu členství a písemný souhlas nabyvatele (kupujícího) členství.

List vlastnictví

Prvním dokumentem, který musíte před vlastním podpisem kupní smlouvy prostudovat je list vlastnictví. Jedná se o základní dokument každé nemovitosti. Pouze zde zjistíte, zda osoba, která byt nabízí, je skutečným vlastníkem. Dále jsou zde uvedeni případní spoluvlastníci, kteří musí s prodejem souhlasit. Z dokumentu se také dozvíte, zda je byt v soukromém vlastnictví. Velmi důležitým údajem, který může rozhodnout o tom, že se poohlídnete po jiné nemovitosti, je zástavní nebo předkupní právo, věcné břemeno či probíhající exekuce. Všechny tyto informace najdete v listu vlastnictví.

Spočítejte si hypotéku v hypoteční kalkulačce na http://www.penizenavic.cz/hypotecni-kalkulacka

Obsah kupní smlouvy

Kupující a prodávající ve smlouvě přesně specifikují prodávanou nemovitost včetně spoluvlastnických podílů, dále kupní cenu, termín úhrady, způsob zaplacení a okamžik uvolnění kupní ceny prodávajícímu, termín předání bytu a vyrovnání závazků za energie. V kupní smlouvě je také uvedeno, kdy a za jakých podmínek mohou smluvní strany odstoupit od smlouvy. Součástí je i deklarace, že na bytu neváznou žádné další právní vady. Kupní smlouva obsahuje i informaci o počtu vyhotovení a případně další náležitosti. Není-li byt v osobním vlastnictví prodávajícího, zajímejte se o nájemní smlouvu. V nájemní smlouvě je uveden předmět pronájmu, dále délka pronájmu, cena a výše inkasa, způsob platby, kauce, práva a povinnosti smluvních stran, sankce za porušení smlouvy, soupis vybavení a další ujednání.

Nedostatky nemovitosti

Kupní smlouva není vhodným dokumentem na sepisování nedostatků. V případě novostavby se nedostatky uvádějí v reklamačním protokolu. S prodávajícím se dohodněte na způsobu odstranění závad, případně snížení původní kupní ceny. Pokud se jedná o starší byt, můžete se dohodnout na odstranění závad, případně také na snížení ceny a tyto skutečnosti písemně potvrdit. Zjistíte-li po koupi nemovitosti, například po nastěhování, zásadní skryté vady, o kterých jste nebyli informováni, požádejte původního majitele o odstranění těchto závad, případně o dodatečnou slevu z kupní ceny na základě vzájemné dohody. Pokud se s majitelem nedomluvíte, můžete zásadní, skryté vady, řešit občanskoprávní cestou.

Předání bytu

U novostavby i staršího bytu trvejte na vyhotovení předávacího protokolu. Zde uvedete datum předání, stvrdíte seznámení se stavem nemovitosti, přenechaným vybavením, převzetí klíčů apod. Zároveň si můžete ještě jednou zkontrolovat zda stav bytu odpovídá stavu před podpisem kupní smlouvy.

Úhrada kupní ceny

Při nákupu bytu je obvykle kupní cena zaplacena až v okamžiku zápisu na katastru nemovitostí. Prodávající chce mít jistotu, že bude řádně uhrazena sjednaná kupní cena. Naopak kupující chce mít jistotu, že po zaplacení bytu se stane jeho vlastníkem. Z tohoto důvodu je nejvhodnější složit požadovanou částku v advokátní či notářské úschově, případně v úschově banky. Peníze jsou uvolněny až po zápisu nového vlastníka na katastru nemovitostí. V případě nákupu družstevního bytu po předložení smlouvy o převodu členských práv nebo oznámení dosavadního člena a písemného souhlasu kupujícího s členstvím družstvu.

Tyto zprávy pro vás vytváří penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

07.12.20237 tipů, na co si dát pozor při koupi bytu Redakce (Bydlet.cz)
27.10.2023Licence na výrobu elektřiny: Na co si dát pozor při podání žádosti ERÚ (Energetický regulační úřad)
26.11.2021Na co si dát pozor při výběru finančního poradce (i samotného produktu)? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688