Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  07.12.2011 10:13:55

Komentáře k průmyslu - přešlapování na hraně recese

Říjen téměř zopakoval zářijové výsledky průmyslu a objem produkce meziročně vzrostl o 1,7 procenta. Mírně sice zaostal za očekáváním, nicméně dohromady s pozitivními informacemi o vývozu a zahraničním obchodu zůstává hodnocení stále ještě příznivé. Je ovšem patrně jen otázkou času, kdy se začne výrazněji projevovat ochlazení přicházející z eurozóny.

Český průmysl stále jede na vlně poptávky po automobilech. Produkce automobilek stoupla o 16,6 procenta. Další dva motory ovšem zadrhávají. Hutě zvýšily svůj výkon o 3,0 procenta, výroba počítačů a elektroniky dokonce klesla o 17,2 procenta. Potravinářství protáhlo sérii negativních údajů již na 11 měsíc. V odvětví koksování a rafinérského zpracování ropy se projevila odstávka rafinérie v Litvínově, kvůli které došlo k meziročnímu poklesu produkce v odvětví o 52,8 procenta v září a 24,4 procenta v říjnu.

Vzhledem k ekonomickému vývoji v zahraničí si prozatím český průmysl vede dobře. Nicméně ve výhledu do dalších měsíců se objevují varovné známky. Index nákupních manažerů v listopadu poprvé po dvou letech pod hranici 52 bodů, která je předělem mezi růstem a poklesem. Nové průmyslové zakázky meziročně stouply o 2,1 procenta.

Za celý letošní rok očekáváme zvýšení průmyslové výroby o 10,2 procenta, k čemuž přispěly zejména dobré výsledky v první polovině roku. Příští rok počítáme s mírným poklesem průmyslové produkce.


David Marek, Patria Finance


Hlavním tahounem průmyslové produkce zůstává výroba motorových vozidel (meziroční růst o 16,6%). Největší meziroční propad naopak zaznamenala výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení (meziroční pokles 17,2 %).

 

Hodnota nových zakázek meziročně sice vzrostla o 2,1 %, ale dynamika tohoto ukazatele produkce se v posledních měsících prudce zpomalila. Nové zakázky ze zahraničí meziročně vzrostly již jen o 8,4 %, naopak domácí zakázky poklesly o 7,8 %.

 

Růst průmyslové produkce v posledních měsících dramaticky zpomaluje. To je velmi nepříjemné i z toho důvodu, že právě průmysl je klíčovým tahounem domácího hospodářství.  Kritický je především vývoj u nových zakázek, které mají výrazně klesající tendenci. Nové tuzemské zakázky se již po několik měsíců pohybují v záporných hodnotách, což předznamenává nízkou investiční aktivitu a další snížení výroby v blízké budoucnosti. Naproti tomu nové zakázky ze zahraničí rostou dvojciferným tempem, což svědčí o zahraniční konkurenceschopnosti ČR. I zde je však patrné zpomalení dynamiky růstu nových exportních zakázek. Lze očekávat, že zahraniční zakázky budou dále  decelerovat, tak jak se budou ekonomiky evropských států propadat do recese. V nejbližších měsících se tak průmyslová produkce dostane do záporných čísel. Otázka již není, zda se tak stane, ale na jak dlouho to bude.

 

Miroslav Novák
analytik společnosti AKCENTA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688