Research (Penizenavic.cz)
Finanční služby  |  06.12.2011 14:08:09

Platit nájem nebo jít do vlastního?

Do rozhodování o vlastním či nájemném bydlení vstupuje velmi mnoho parametrů, které mohou převážit ve prospěch nájemního bydlení. Ze všech možných jmenujme např. lokalitu, uchovanou hodnotu, věk rozhodující se osoby a jeho finanční poměry apod.


Nájemní bydlení se obecně doporučuje mladým bezdětným lidem. Důvod je prostý. Nájemní bydlení je dostupnější a zpravidla levnější. Je také flexibilnější než vlastnictví nemovitosti, což má význam zejména při stěhování se za prací či studiem. Nepřináší také náklady vyplývající z vlastnictví nemovitosti, typicky např. daň z nemovitosti či náklady na rekonstrukce a opravy, které platí pronajímatel.
Posledních několik let je trendem vlastní bydlení. Jeho hlavní výhodou je zproštění se platby nájmu a ukládání peněz do svého majetku, který má obzvláště význam v budoucnosti a ve stáří. Když nic jiného, mají majitelé jistou střechu nad hlavou, za kterou nemusí platit nájem. V lepším případě jim přináší pasivní příjem, pokud nemovitost majitelé pronajmou. Pro období důchodu je zde také možnost nemovitost prodat, nakoupit menší byt nebo jít do pronájmu menšího bytu a peníze využít k financování důchodu například pravidelnou rentou z penzijního fondu. Důležitým faktorem je také uchování hodnoty pro své potomky.


Majitel nemovitosti však musí vzít v úvahu další dodatečné náklady, které nájemník nemá.

 

Jedná se především o náklady na opravy a údržbu nemovitosti, pojištění nemovitosti a daň z nemovitosti. Největší překážkou vlastního bydlení jsou ale vysoké pořizovací náklady, které lze uhradit většinou jen za pomocí hypotečního úvěru nebo úvěru ze stavebního spoření, který ale nemusí být dostupný pro nedostatečnou bonitu klienta.

 

Spočítejte si hypotéku v hypoteční kalkulačce http://www.penizenavic.cz/hypotecni-kalkulacka

 

Splátka takového úvěru je také citelným a především dlouhodobým zásahem do domácího rozpočtu, který byste si měli vždy dobře promyslet. Na druhou stranu, část pořizovací ceny lze při splnění určitých podmínek uhradit za pomoci nízko úročených úvěrů ze Státního fondu rozvoje bydlení. V případě, že v nemovitosti bydlíte a nevlastníte jinou nemovitost lze úroky z úvěrů odečíst od základu daně a tak snížit své celkové daňové zatížení. Stát také poskytuje tzv. úrokové dotace, které opět snižují splátku úvěru.
 


Kdy tedy dát přednost pořízení nemovitosti před nájemním bydlením?

 

 O vlastním bydlení uvažujte tehdy, pokud se nájemné blíží hodnotě měsíčních nákladů na vlastní bydlení. Pokud tomu tak není, můžete zvážit koupi nemovitosti za účelem pronajímání, pokud tržní nájemné pokryje splátku hypotéky a je o pronájmy ve vaší lokalitě zájem. Ovšem pozor, v takovém případě nelze odečítat úroky od základu daně. Před cestou do banky si ale nejdříve udělejte přehled příjmů a výdajů. Pokud by výdaje včetně úvěru na bydlení balancovaly na hranici vašich příjmů, pak se možnosti vlastního bydlení alespoň prozatím vzdejte. Hypotéka za cenu, že žijete od výplaty k výplatě a jakýkoliv výkyv v příjmech může vést k problémům se splácením, se skutečně nevyplatí. Při koupi nemovitosti pečlivě vybírejte lokalitu, protože ta má do budoucna podstatný vliv na hodnotu nemovitosti a také na její prodejnost. Čím atraktivnější lokalita, tím více se vám bude nemovitost zhodnocovat, a tím více budete flexibilní. Pokud máte volné finanční prostředky, kterými chcete zaplatit část bytu a zbytek financovat úvěrem, nečiňte tak a dejte přednost 100% hypotéce. Volné peníze raději investujte. Získáte tak finanční rezervu, která vám pomůže překlenout případná nepříznivá období.

Sledujte zpravodajství z oblasti financování bydlení na http://www.penizenavic.cz/bydleni

Tyto zprávy pro vás vytváří penízenavíc.cz.
17.07. 10:28  Prosba o vyplnění (delegát XVII. sjezdu KSČ)
17.07. 10:09  Prosba o vyplnění (Maty)
06.12. 14:59  hypotéka nebo stagflace deflace či dlouhodobá recese (hypotecni specialista)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688