Saxo Bank (home.saxo)
Komodity  |  06.12.2011 12:20:14

Týdenní komodity: Centrální banky se s koncem měsíce postaraly o masivní podporu

Finanční trhy včetně komodit reagovaly na společné úsilí centrálních bank, jak do systému dostat likviditu a důvěru, pozitivně. Pět největších centrálních bank oznámilo koordinované snížení úrokových sazeb na dolarových swapech, což by mělo pomoci tokům likvidity mezi mezinárodními bankami. Čínská centrální banka zároveň překvapivě snížila domácím bankám povinné rezervy, protože výrobní aktivita poprvé po téměř třech letech poklesla. Díky tomu soustředí Čína pozornost opět na ekonomický růst, tato druhá největší ekonomika světa totiž pomaluje mnohem více, než se v předchozích měsících předpokládalo.

 

Index CRB během listopadu ztratil jen 0,4 procenta a od začátku roku odepisuje 5,6 procent. Dluhová krize stále není po kontrolou a dolar za minulý měsíc posílil proti koši měn o 1,4 procent, což komoditám bere část podpory. Hvězdou byla ropa WTI, která snížila cenový rozdíl proti ropě Brent a celkově ji podporuje vyšší zimní poptávka a geopolitická situace v Íránu. Nejhůře dopadly zemědělské komodity, patří jim sedm z posledních deseti pozic.

 

Cena mědi se rychle vymanila z přeprodaného stavu a většina ostatních komodit ji následovala, podpořena také chvilkovým zdáním oslabujícího dolaru. Americká ekonomika se nadále odpoutává od ostatních světových ekonomik, přičemž data nadále pozitivně překvapují, čímž snižují riziko recese v největší ekonomice světa. Recese v Evropě a zpomalování rozvojových zemí pravděpodobně nezabrání světové ekonomice, aby během příštích 3 až 6 měsíců nadále zpomalovala, což znamená, že se komoditám v tomto prostředí nebude dařit.

 

Je důležité poznamenat, že toto není pro Eurozónu bod zvratu a protože situace vyžaduje mnohem silnější lék, musí politici najít společnou řeč podobně jako centrální banky, protože jen oni musí dodat potřebnou léčbu, ať jí bude cokoliv. Obtížné podmínky na trhu i obtížné obchodování bude nadále přetrvávat, přičemž délka současného období zvýšené volatility byla překonána jen dvakrát během 30. let minulého století.

 

Riziko, že trh budou do konce roku nejvíce ovlivňovat média, nadále trvá

Akce centrálních bank spustila na akciových trzích rally, ale dluhopisovým trhům se nepodařilo přilákat kupce a zejména italské dluhopisy zůstávají na dlouhodobě neudržitelných úrovních. Na druhé straně německé jednoleté dluhopisy nesou záporný úrok, protože mnoho investorů se nyní soustředí na to, aby peníze neztratili ,místo aby je na trzích vydělávali. S koncem roku likvidita ubývá a  trhy se budou stále více řídit novinovými titulky a krátkodobí obchodníci se budou snažit ochránit dosažené zisky nebo omezit ztráty.

 

Dlouhé spekulativní pozice jsou nejmenší od července 2009

Hedžové fondy i další velcí investoři pokračovali během listopadu ve snižování investic do komodit. Poslední data z CFTC (komise pro obchodování komoditních futures) ukázala, že ke snížení došlo u 25 komodit o 19 procent na 770 000 lotů, což je nejnižší úroveň od července 2009 a výrazně pod nedávným maximem 2 milionů kontraktů v únoru.  Nominálně investice během uplynulého týdne poklesly o 12 miliard dolarů na 76 miliard.

 

Je dobré tato data sledovat jako indikátor obratu. Dobrým příkladem byla minulý týden měď, která během jediného dne vytvořila intradenní minimu a maximum s rozpětím 10 procent. Podle CFTC investoři ztrojnásobili díky zhoršujícímu se výhledu krátké pozice. Díky tomu byla měď citlivá na zprávy a tak díky postupu centrálních bank došlo k masivní rally a zavírání krátkých pozic.

Potlačená poptávka odstartovala zlatou horečku

 

Po klidném obchodování v minulém týdnu reagovali obchodníci se zlatem na prohlášení centrálních bank poměrně výrazně . Růst nad 1750 USD byl nejsilnější za dva týdny, byl podpořen vysokým objemem obchodů a může naznačovat, že zatímco mnozí čekali rozsáhlejší korekci, nechtějí na druhou stanu propásnout možnost růstu. Zlato je v případě negativního ekonomického výhledu stále vnímáno jako jedna z nejbezpečnějších a nejvíce defenzivních investic v rámci komodit. Čekáme, že dolar najde podporu a opět posílí, což bude hlavním katalyzátorem pro růst zlata v případě, že krize nebude nadále eskalovat.

 

Ropa mezi dvěma kameny

Cena ropy minulý týden testovala rezistenci na 95 dolarech v případě WTI a na 105 dolarech v případě ropy Brent. Trh se nyní zmítá mezi dvěma výhledy: zhoršený ekonomický výhled a návrat libyjské ropy na trh proti zvýšené zimní poptávce a geopolitickému riziku. Neshody mezi západními vládami a Íránem, druhým největším členem OPECu, pokračují a Británie na útok odpověděla uzavřením ambasády. Geopolitická přirážka na ropě může činit až 5 dolarů a bude nadále přetrvávat, přičemž může i růst. Zdá se, že i nadále se ropa WTI bude obchodovat v pásmu 95 až 105 dolarů a Brent v pásmu 105 až 115 dolarů.

 

Trhy s obilninami jsou chyceny v sestupné psychologické spirále

Obilniny ztratily nejvíce, kukuřice - do této chvíle miláček obilných trhů - ztratila 22 procent. Celkové dlouhé pozice na CBOT tvoří v obilninách jen 69 500 kontraktů, přičemž v únoru to bylo 800 000 kontraktů, protože tehdy dosáhly obavy o letošní sklizeň vrcholu. Krátké pozice v sojových bobech, mase a oleji rostly již druhý týden v řadě a dosáhly -45 000 kontraktů.

 

Výrazné snížení investic odstartovala v uplynulých měsících vyšší než očekáváná letní produkce, navíc američtí producenti se dostali pod tlak díky silnějšímu dolaru, který ohrožuje jejich konkurenceschopnost na globálních trzích. Cena kukuřice a zvláště sojových bobů by měla najít podporu, protože Čína vykazuje rostoucí poptávku po krmivech, která navíc povede k doplnění skladů. Díky vysokým cenám je nabídka posledních let velká, což by mělo i dalším roce zajistit dostatek osetí, ale fenomén počasí La Nina může výhled snadno změnit.

 
Ole S. Hansen, komoditní stratég Saxo Bank

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Út   9:34  Indexy v pondělí poskočily výše Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688