TNBiz (TN.cz)
Reality  |  04.12.2011 13:23:46

TRH REALIT: Po dvou letech na trhu je poptávka po sociálním bydlení stále vyšší než nabídka

PRAHA (MEDIAFAX) - Více než dva roky poskytuje stát dotace na výstavbu sociálního bydlení, určeného pro osoby s výrazným sociálním handicapem nebo znevýhodněné příjmy či věkem. Zájem o ně stále vysoce převyšuje nabídku, přestože objem výstavby stoupá, zjistila agentura Mediafax.

Dotace na sociální bydlení se od roku 2009 čerpají z prostředků Státního fondu rozvoje bydlení. Sociální byty mají řešit problémy lidí, kteří kvůli nejistotě na trhu s hypotékami a nemovitostmi nedosáhnou na vlastní bydlení nebo nemají možnost najít si místo v domovech s pečovatelskou péčí. O tom, zda zájemce o sociální bydlení splňuje podmínky sociální potřebnosti, rozhoduje investor nebo majitel.

"Za využití dotace ministerstva pro místní rozvoj jsme v Lázních Bohdaneč postavili osm sociálních bytů," řekl agentuře Mediafax Petr Ptáček ze společnosti Stako. "Poptávka bez jakékoliv reklamy vysoce převýšila nabídku. Díky dotaci můžeme nabízet nájemné padesát pět korun za metr čtvereční, což je při velikosti bytových jednotek do třiceti čtverečních metrů velmi výhodná nabídka," sdělil Mediafaxu Ptáček.

"Zjednodušeně řečeno jsem jednal s lidmi, kterým je mezi pětašedesáti a pětaosmdesáti lety. Jsou to aktivní senioři, kteří přenechali majetek dětem. Získat místo v domovech důchodců je pro ně obtížné, ale sociální bydlení je dostupná a důstojná alternativa," řekl Ptáček.

Podle Ptáčka by sociální bydlení mohlo vytvořit funkční alternativu nejen pro sociálně potřebné, ale také pro mladé rodiny, které kvůli současné nejistotě na trzích mají problémy se získáním hypotéky.

"Převis poptávky registrujeme," uvedl pro Mediafax Jan Dvořák z ministerstva pro místní rozvoj. "Do pilotního programu Státního fondu rozvoje bydlení osm investorů zaslalo žádosti v objemu celkem 470 milionů korun s celkovou investiční hodnotou projektů 670 milionu korun."

Ondrej Fér, fer@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688