Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie v ČR  |  04.12.2011 13:11:14

Burzovní manuál pro nový týden na trzích (4.12.2011)


Americká ekonomika i tamní centrální banka udělaly v uplynulém týdnu pro růst akcií maximum, pozornost investorů se proto po víkendu obrátí naplno k Evropě. Zasedají ECB i Bank of England, týden pak završí dlouho očekávaný summit EU v Bruselu, kde se politici pokusí zformalizovat vleklá jednání do podoby jasně artikulovaného řešení evropské dluhové krize. Pražská burza bude reagovat na dění v Evropě, ačkoli i český makrokalendář je pro nový týden nebývale plný.

Wall Street

Americké akcie za týden přidaly přes 7 % (S&P 500 +7,39 %, nejlepší týdenní výkon od března 2009). Index Dow se od začátku roku opět posunul do plusu.

Zlom v obchodování přišel ve středu, kdy nejdůležitější centrální banky světa oznámily společnou akci, během níž uvolní na trh levné dolary. Navíc čínská centrální banka po třech letech snížila povinné rezervy tamních bank, což předznamenalo rally v druhé polovině týdne.

"Graf S&P 500 se změnil z negativního na neutrální. Dalším pozitivním krokem, kterým by býci mohli převzít kontrolu nad dalším vývojem, bude překonání 200denního klouzavého průměru. Na denním grafu indexu S&P 500 je spojením říjnových a listopadových minimálních cen zakreslená rostoucí trendová čára, která bude dlouhodobějším ukazatelem pro další vývoj," napsal ve svém pravidelném technickém komentáři pro Investiční web opční obchodník Josef Košťál.

V pátek navíc trhy na první pohled příjemně šokovala americká nezaměstnanost, která klesla z 9,0 % na 8,6 %. Jak ovšem upozorňují analytici, řada lidí vypadla ze statistik žadatelů o práci, silný pokles proto není až tak výrazným úspěchem. Tvorba pracovních míst zveřejněná v pátek ovšem nedopadla nijak katastrofálně, středeční ADP report (tvorba míst v soukromém sektoru) dokonce pozitivně překvapil.

"Páteční data z trhu práce mění vnímání obyčejných Američanů. Je jedno, jak se k číslu dospělo - trh práce se sice zotavuje velice pomalu, ovšem všichni uvidí ten výrazný pokles. To může zlepšit náladu, obnovit důvěru spotřebitelů, zvýšit jejich útraty, a pomoci tak ekonomice na začátku roku 2012 jako celku," vidí důvody k optimismu Todd Schoenberger, výkonný ředitel LandColt Trading. (zdroj: CNBC)

Makrokalendář ve Spojených státech je pro nový týden téměř prázdný. Trhy mohou reagovat na čtvrteční týdenní žádosti o podporu a na páteční "Michigan", pozornost ovšem bude věnována především jednáním evropských politiků a centrálních bankéřů.

Galerie: 15 firem, které zničí evropská recese

Evropa

Evropské akcie na rozdíl od amerických rostly i v pátek, aby završily nejvíce růstový týden od roku 2008 (DJ Eurostoxx 50 +10,95 %). Pomohla koordinovaná akce centrálních bank i dobrá makrodata ze Spojených států.

Řecko dostane další dávku finanční pomoci, tím ovšem výčet konkrétních úspěchů v řešení dluhové krize v uplynulém týdnu končí. Dobře sice dopadly i aukce španělských a francouzských dluhopisů, ovšem situace v eurozóně spíše připomíná rozehraný zápas s nejistým výsledkem, než že by politici a bankéři nacházeli společnou řeč.

Merkelová i Sarkozy ujišťují, že jim jde o blaho celé Evropy, nikdo se ovšem německé kancléřce nemůže divit, že (zatím) odmítá myšlenky na evropské dluhopisy a podporuje nezávislost ECB. Společné evropské dluhopisy by totiž byly pro Německo, které svůj dluh financuje stále velice levně, nevýhodné.

Sarkozy volá po hlubší integraci Evropy a přísných trestech pro země, které nebudou dodržovat umírněné schodky rozpočtů. To by vyžadovalo přepsání některých základních smluv o EU, což ovšem po jednání s francouzským prezidentem vyloučil britský premiér David Cameron.

Na trh dorazily i zatím ne úplně potvrzené zprávy o tom, že se ECB dohodla s Mezinárodním měnovým fondem na pomoci Evropě. ECB by měla podle Bloombergu poskytnout MMF až 200 miliard eur, které pak MMF může nabídnout Evropě. ECB samotná nemůže přímo "zachraňovat" evropské státy nebo banky. Ty přitom budou v roce 2012 potřebovat v součtu více než 2 biliony dolarů na financování svých závazků.

Indexy nákupních manažerů v uplynulém týdnu potvrdily, že Evropa nejspíše míří do recese. Kromě případné pomoci MMFECB v ruce ještě další nástroj v boji s možným zpomalením ekonomiky, a tím je další snížení sazeb. Obecně se na čtvrtečním zasedání čeká cut o 25 bodů na 1,00 %, někteří analytici jsou ještě odvážnější a odhadují snížení o půl procentního bodu. V každém případě se zdá, že ECB pochopila, že to bez ní "nepůjde".

Investory bude ovšem zajímat především páteční summit EU v Bruselu, kde by se mělo konečně "k něčemu" dospět. Jakékoli zprávy, které by případně během týdne důvěryhodně naznačily, jak to v Bruselu dopadne, budou mít na obchodování zásadní vliv.

Pokud by se politikům dařilo držet investory v nejistotě, dá se očekávat spíše nervózní obchodování za menšího objemu. Trh je po minulém týdnu sice nastaven optimisticky, ovšem řada investorů může sáhnout po krátkodobém zisku a v úvodu týdne prodávat. Důvodů k obavám je na trzích stále dost.

Co děsí světové investory?

Pokud by na politické scéně bylo "ticho", i když se to nedá předpokládat, prim bude hrát makroekonomický kalendář. Především z Německa přijde celá řada důležitých dat, výkon hospodářství celé eurozóny pak investoři dostanou naservírovaný v úterý dopoledne.

Pražská burza

Pražská burza dokázala těžit ze zlepšené nálady na světových trzích a index PX posílil o 5,36 %. Nejvíce rostly akcie Erste Group (+16,1 %). Bankovní sektor reagoval pozitivně na zprávy o koordinované pomoci centrálních bank. Je však potřeba připomenout, že právě Erste v posledních týdnech propadala nejvíce.

Z domácích zpráv v týdnu zaujalo snížení výhledu na rating českého bankovního sektoru ze stabilního na negativní ze strany Moody's. Důvodem je podle agentury obecně se zhoršující ekonomická situace i možný rostoucí tlak na převod kapitálu do mateřských bank v západní Evropě.

Česká národní banka v reakci na to uvedla, že je přesun kapitálu z českých bank do rukou zahraničních vlastníků přísně kontrolován a že je český bankovní sektor schopen obstát i ve scénáři výrazně negativního vývoje evropské ekonomiky.

Český bankovní sektor: Ten nejbezpečnější široko daleko

Nejméně se v týdnu dařilo akciím KIT Digital (-6,1 %). Titul koriguje předešlé růsty, kdy především v zámoří na titulu operuje poměrně razantní prodejce. Fundamentální zprávy jsou spíše pozitivní, firma navazuje spolupráci s dalšími významnými partnery.

ČS: Prosincová akciová strategie pro české akcie

Česká ekonomika je silně závislá na Německu. To samo během týdne odhalí řadu makroindikátorů, o stavu české ekonomiky se pak během týdne veřejnost dozví prakticky vše. Nezaměstnanost, maloobchodní tržby, HDP, inflace nebo průmyslová výroba v ČR ovšem jen sotva zahýbou indexem PX.

Češi se musejí bát případného zpomalení Německa

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 16:41  Akciové trhy: Převládala pozitivní nálada - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)

Přečtěte si také:

19.12.2011Burzovní manuál pro nový týden na trzích (19.12.2011) Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
12.12.2011Burzovní manuál pro nový týden na trzích (12.12.2011) Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
25.09.2011Burzovní manuál pro nový týden na trzích (25.9.2011) Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
18.09.2011Burzovní manuál pro nový týden na trzích (18.9.2011) Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
04.09.2011Burzovní manuál pro nový týden na trzích (4.9.2011) Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688