Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  03.12.2011 11:26:50

Co k smrti straší světové investory?


Investoři se zdráhají vrátit se na trhy, přestože jsou akcie rekordně levné. Titulky novin hlásají stále nové zlověstné zprávy - hrozí recese, rozpad eurozóny někteří ekonomové odhadují v řádu dnů, evropský bankovní systém představuje časovanou bombu a mladým trhům možná dochází dech. Mají se investoři čeho bát, nebo je jejich strach přehnaný a měli by se nechat zlákat příznivými valuacemi akcií? Předkládáme seznam sedmi největších rizik, kvůli nimž se dnes investoři raději drží v ústraní.

 

1. Francie může přijít o nejvyšší rating

Ratingové agentury nedávno ohlásily, že může ke snížení ratingu Francie dojít v řádu dnů. Tento fakt znepokojuje finanční trhy. Dlouhodobější spekulace o zhoršení hodnocení této velké ekonomiky jsou potvrzeny, výnosy francouzských státních dluhopisů rostly až do čtvrteční aukce, která trh uklidnila. Na jak dlouho?

2. Číně hrozí tvrdé přistání

Čínský index nákupních manažerů podle HSBC spadl v listopadu pod hodnotu 50, což signalizuje riziko kontrakce výrobního cyklu. Indikátor je na 32měsíčním minimu. Čínská centrální banka proto přestala "utahovat" monetární politiku, pomocí níž se snažila uvolnit inflační tlaky. Naproti tomu se nyní zaměřuje na podporu ekonomického růstu a rozproudění úvěrové aktivity bank skrze zmírnění požadavku na povinné minimální rezervy komerčních bank.

3. USA sklouznou do recese

Přestože středeční Béžová kniha investory vcelku potěšila, zlepšování situace ve sledovaných oblastech je pomalé. Nelze také opomenout dlouhodobě negativní důsledky selhání komise Kongresu v hledání úspor v rozpočtu. Přestože Fed riziko recese s dvojitým dnem vyvrací, oživení americké ekonomiky je zatím příliš chatrné na to, aby byly všechny obavy zažehnány.

Co nám bankéři neřekli? Hrozí v Evropě akutně pády komerčních bank?

4. Americký bankovní sektor nezůstane dluhovou krizí nedotčen

Eskalace krize eurozóny by měla negativní dopady i na americký finanční sektor. Obavy potvrdila i ratingová agentura S&P. Mezi 15 bankami, kterým v úterý večer snížila hodnocení, byly i Goldman Sachs, Morgan Stanley, Bank of America, Citigroup, JPMorgan Chase a Wells Fargo. Fed nyní plánuje pro banky "vylepšené" stres testy, které by měly zahrnovat i krizový evropský scénář.

Banky vs. státy v Evropě: Bitva roku 2012 o 2 biliony dolarů může začít

5. Německo chce vládnout Evropě

Eurozóna se rozdělila do dvou táborů. První skupina by si přála angažovanější přístup Evropské centrální banky, eurobondy nebo kombinaci obojího, ta druhá by raději prosadila změny smluv, aby bylo možné stabilizovat situaci a vyřešit problémy fiskální integrace eurozóny. Do prvního tábora se řadí Francie, PIIGS a další členské země, druhý vedou Německo a Evropská centrální banka.

Češi se musejí bát případného zpomalení Německa

6. MMF chce zachránit Evropu, platit mají Američané

MMF nedávno představil rámcový úvěrový program. Snaží se přesvědčit trhy, že má kapacitu zachránit Evropu. Nikdo tomu nevěří. Namísto toho začínají mít vážné obavy američtí zákonodárci. Za rozšíření rezerv fondu bude nakonec vystaven účet americkým daňovým poplatníkům. USA je největším přispěvatelem MMF s 17,7% podílem na financování.

7. Obavy o osud Bank of America

Bank of America hrozí, že její organizační a strukturální problémy vyústí v něco vážnějšího. Situace ve vedení a financování jsou tak špatné, že regulátoři hrozí zásahy, pokud management urychleně něco neudělá. Zákazníci banku opouštějí a odnášejí miliardy dolarů poté, co banka oznámila, že se chystá zvyšovat poplatky za platební karty.

V roce 2012 pomalý růst, ale medvědí trh až do roku 2020


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688