TNBiz (TN.cz)
Státní rozpočet  |  30.11.2011 11:35:05

Poslanci v rozpočtovém výboru podpořili státní rozpočet na příští rok

PRAHA (MEDIAFAX) - Jedenácti hlasy podpořil ve středu poslanecký rozpočtový výbor návrh státní rozpočtu na rok 2012 se schodkem 105 miliard korun. Zároveň odsouhlasil i výhledy na roky 2013 a 2014, s plánovaným deficitem 2,9 a 1,9 procenta HDP.

Výbor nehlasoval o pozměňovacích návrzích například školského výboru, který chtěl navýšit o 1,2 miliardy korun rozpočet pro vysoké školy na úkor vládní rezervy. Snížila by se tím totiž pod zákonnou mez.

"Ve srovnání s rokem 2011 snižujeme výdaje kapitoly na vysoké školy o 1,2 miliardy korun," uvedl poslanec Pavel Bém (ODS) o důvodech, proč návrh přednesl. Podle něj se snížila podpora na studenta v posledních pěti letech o necelých 12 tisíc korun. "Kladu hypotetickou otázku: Myslíme to s podporou vzdělání vážně, nebo ne?" zeptal se.

Rozpočtový výbor rovněž nehlasoval o návrzích výboru životního prostředí na zvýšení rozpočtu o 15 milionů korun pro českou inspekci životního prostředí, protože se poslanci neshodli na variantě, kde by se měla tato částka najít. Odsouhlasil ale vnitřní přesun 10 milionů korun v rezortu ministerstva zemědělství.

Plánované příjmy rozpočtu mají být ve výši 1,085 bilionu korun a výdaje necelých 1,190 bilionu korun. Plánovaný schodek je o 30 miliard korun nižší než v roce 2011. Deficit veřejných rozpočtů by měl v příštím roce činit 3,5 procenta HDP.

Oproti letošnímu roku dostane nejvíce peněz ministerstvo práce a sociálních věcí, ministerstvo financí mu dalo více než 21 miliard korun. Z výdajů v celkové výši skoro 505 miliard korun (42,5 procenta celkového rozpočtu) se počítá se 373 miliardami korun na výplatu důchodů, což je o 18,3 miliardy korun více než letos.

Polepší si ministr školství Josef Dobeš (VV), na jeho rezort se počítá s 137 miliardami korun, což je o 10 miliard korun více proti letošnímu roku.

Na vědu, výzkum a inovace by v roce 2012 mělo ze státního rozpočtu připadnout téměř 26 miliard korun. Vláda měla tuto kapitolu na programu jako samostatný bod jednání, po schválení rozpočtu ho stáhla.

Oproti stále platnému střednědobému výhledu na roky 2012 a 2013 jsou rozpočtované výdaje na vědu, výzkum a inovace v každoroční výši 25,9 miliardy korun vyšší o přibližně půl miliardy. Fakticky ale zachovávají stejnou úroveň jako v letošním roce.

Jan Drahorád, drahorad@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688