TNBiz (TN.cz)
Reality  |  29.11.2011 01:20:12

E15: Čtyřicet procent prodávaných realit tíží exekuce či zástava

PRAHA (MEDIAFAX) - V současné době je 20 procent všech nabízených nemovitostí zatíženo exekucí, přibližně stejný počet je se zástavním právem banky, která klientovi poskytuje hypotéku nebo úvěr ze stavebního spoření. Uvádí to úterní vydání deníku E15.

Dražeb nemovitostí letos přibylo proti stejným obdobím loni více než o třetinu. Podle informačního systému Centrální adresa se od začátku roku konalo už 3200 dražeb s realitami, kdežto o rok dříve jich bylo ke stejnému datu 2340. Jak vyplývá ze souhrnných objemů odhadních cen, draží se o něco levnější nemovitosti. Kromě starších komerčních areálů nebo hotelů tedy přibývá bytů a domků.

„Počet dražeb nemovitostí z nesplácených hypoték a ze spotřebitelských úvěrů už druhý rok výrazně roste. Nově se začínají zapojovat i stavební spořitelny,“ tvrdí obchodní ředitel dražební společnosti Naxos Libor Nevšímal.

V nedobrovolných dražbách byly letos nabídnuty nemovitosti za odhadní cenu celkem 1,4 miliardy korun, loni za 1,76 miliardy. Nárůst tak táhnou dražby dobrovolné jejich objem už dosáhl 6,6 miliardy korun, kdežto loni touto dobou to byly jen 4,6 miliardy. Nedobrovolným dražbám se chtějí věřitelé raději vyhnout, protože se v nich dosahuje nižších cen. V obou letech dosahovala vydražená cena zhruba dvou třetin odhadu tržní ceny, kdežto v dobrovolných dražbách se letos prodávalo bezmála za 90 procent odhadní ceny (loni přibližně za 80 procent). U dobrovolných dražeb je však nižší šance, že se nemovitost skutečně prodá. Z hlediska finančního objemu najde nového majitele méně než polovina majetku.

Podle statistiky sítě Dumrealit.cz je dnes dvacet procent všech nabízených nemovitostí zatíženo exekucí. „Přibližně stejný počet je se zástavním právem banky, která klientovi poskytuje hypotéku nebo úvěr ze stavebního spoření. Jen 60 procent nemovitostí je takzvaně čistých,“ vypočítává ředitel divize realitní kanceláře Dumrealit.cz Martin Sitár. Zadlužené domky a byty kupují podle Sitára hlavně koncoví uživatelé.

„Investoři vyčkávají na případný další pokles cen. A poslední roky se čekání vyplácí, protože zaznamenáváme kontinuální propad cen už od roku 2009 a nelze čekat brzký obrat k lepšímu,“ soudí. Naopak u dražebníků nakupují hodně investoři. „U nedobrovolných dražeb jde jasně o investiční příležitosti. U těch dobrovolných zatím převažují koncoví uživatelé. Ale samozřejmě se objevují kupci, kteří portfolio očistí a prodají dál,“ vysvětluje majitel stejnojmenné aukční společnosti Ivo Gavlas.

Dobrovolným prodejem nemovitosti a přesunem do nájemního bydlení řeší svou situaci stále častěji lidé, kteří se dostali do finančních problémů. „Jde převážně o exekuce za neplacené zdravotní či sociální pojištění, dluhy u mobilních operátorů či nezaplacené pokuty,“ popisuje Sitár. Také podle Gavlase zatím převládají nucené prodeje kvůli nespláceným úvěrům od nebankovních institucí. „Banky uvolňují balíčky nemovitostí jen velmi zvolna. Dosud se snažily s klientem domluvit, ale nemohou čekat donekonečna. Kumulace nesplácených hypoték se může naplno projevit už příští rok,“ předpovídá Sitár.

„Pokud se nepodaří přenastavit hypotéku a přimět klienta, aby začal splácet, přistupujeme k prodeji nemovitosti, ale raději v režii klienta. Exekucemi jsou dosud jednotky případů,“ uvedla mluvčí Hypoteční banky Rita Gabrielová.

Libor Popela, popela@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688