TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  25.11.2011 07:15:06

PRÁVO: Žalobci potvrdili, že Česko přišlo kvůli Mostecké uhelné o miliardy

PRAHA (MEDIAFAX) - Elitní žalobci z Vrchního státního zastupitelství v Praze se přiklonili k názoru švýcarských úřadů, že Česká republika během divoké privatizace Mostecké uhelné společnosti (MUS) z konce devadesátých let skutečně přišla o miliardy. Právu to potvrdil pražský vrchní státní zástupce Stanislav Mečl.

Dodal, že příslušnou analýzu jeho úřad ve čtvrtek odeslal ministerstvu financí. Podle švýcarských vyšetřovatelů byla Česká republika při prodeji uhelných dolů poškozena o 3,4 miliardy.

"Domníváme se, že státu škoda způsobena skutečně byla. Její přesnou výší jsme se nyní nezabývali, nicméně věříme, že na základě našich podkladů bude ministerstvo financí schopné ve spolupráci s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových tyto nároky specifikovat a následně i uplatnit," řekl Mečl po jednání speciálního týmu žalobců, který byl tento týden kvůli rozsáhlé kauze MUS vytvořen.

Jde přitom o velmi důležitý krok, popsání škody je totiž podmínkou pro to, aby se Česká republika mohla jako poškozená připojit ke švýcarskému řízení a ucházet se tak o miliardy, které švýcarské orgány zmrazily na účtech obžalovaných ex-manažerů MUS.

O tom, že se Česko po dlouhých měsících váhání bude chtít k řízení připojit, rozhodl minulý týden premiér Petr Nečas (ODS).

Právu se nyní podařilo získat dokumenty, které si v rámci svého šetření privatizace mosteckých dolů nechala vypracovat tuzemská policie a které způsobenou škodu státu během odprodeje minoritního balíku akcií MUS v roce 1999 za 650 miliónů korun, o kterém rozhodla tehdejší sociálnědemokratická vláda Miloše Zemana, zpochybňují.

Akcie podle těchto materiálů neměly zdaleka tak vysokou hodnotu, s jakou operovali v rámci svého řízení švýcarští vyšetřovatelé.

"Fondu národního majetku byla způsobena škoda odpovídající rozdílu mezi hodnotou akcií MUS, pokud by k prodeji nedošlo, a jejich prodejní cenou, tedy 3,4 miliardy korun," napsala poněkud kostrbatě letos v září švýcarská státní zástupkyně ministru financí Miroslavu Kalouskovi.

Poukazovala přitom na to, že podle švýcarských úřadů byla skutečná hodnota prodávaného minoritního balíku akcií MUS v době prodeje zhruba čtyřmiliardová.

Podle podkladů české policie se ale hodnota akcií na trhu proti původní nominální tisícikoruně za akcii v době založení společnosti pohybovala v roce 1999 zhruba na úrovni 120 korun za jednu akcii. Stát přitom svůj balík prodal v přepočtu za 150 korun za akcii, takže k jeho poškození by dojít nemohlo.

Eva Vanácová, vanacova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688