Akcie ve světě  |  24.11.2011 14:33:41

USA: Jak se neutopit v akciových vírech

Ani průběh včerejšího obchodování na amerických akciových burzách nepřinesl zvrat dnes již šestidenního prodejního trendu, přestože (anebo právě proto ?) obrat k "bullish" sentimentu mnozí předpovídali. Nepomohl ani almanach pravděpodobnosti, dle kterého z historického pohledu je poslední seance před svátkem Díkůvzdání z velké většiny (až 65 %) pozitivní.
 
Důvody pokračujících razantních poklesů jsou dobře známé, jen se se silnější rétorikou opakují, popřípadě rozmnožují. Negativní výhledy začínají být monotonní, investoři hladoví po dobrých zprávách začínají být netrpěliví, vstup do tradičně příznivého šestiměsíčního sezonního období listopad - duben se letos zatím moc nevydařil. Fundamentům navzdory. Poměrně dobré výsledky a výhledy amerických korporací mají oproti obavám z impaktu globálních problémů v tuto chvíli menší váhu. Pro investory zaměřující se na firemní "balance sheets", či "income statements" je frustrující, že makroekonomika, či politika mají v byznys-mediích navrch.
 
Co dělat: Nicméně jako vždy v podobných situacích, investoři s dlouhodobým výhledem krátkodobé i střednědobé medvědí trendy vítají, neboť jim dávají příležitost si připravit tzv. "Buy list", tedy seznam případných vhodných kandidátů na koupi, na daleko výhodnějších cenách. Tito investoři nemrhají drahocenný čas při poklesech doufáním pro zvrat jejich ztrátových pozic, nýbrž si při "beznadějných, jižních obdobích" akciových indexů analyzují fundamentálně nejsilnější komponenty jednotlivých odvětvích, sektorů či indexů.
 
Jak na to: Podhodnocených titulů je již v této ranné časti korekce mnoho, ale i tyto akcie mají šanci se stát i více podhodnocenými. Strategií je nepřeberné množství a záleží nejen na způsobu průběhu korekce, ale především na profilu investora, ke které strategii má nejblíže. Někdy se vyplatí počkat si na druhou či dokonce na třetí výprodejní vlnu, ti nejtrpělivější si sedi na rukou a doufaji v prodejní "climax". Někteří nedočkavci preferují agresivnější přístup, a začínají si vytvářet své nové portfolio pro zářnější zítřky - ale po částech - již při prvním negativním třesku. Protipolem je podstoupení rizika předčasného vyčerpání kapitálu při eventuálních daleko nižších cenách.
 
Tak či onak, plán je nezbytností. Zvláště v současné době, kdy nálady a vlny se střídají v rychlejších intervalech. Peněženka investora či tradera bez předem definovaného plánu či strategie, bez předem definovaného rizika, a především beze schopnosti uskutečnit definované výstupní body se stává snadnou kořistí pro ty, kteří zaujali opačné stanovisko.
 
Závěr: Nezoufat. Domácí příprava. Neukvapit se. Disciplína. Kdo si počká ten se dočká. Trpěliví budou dříve či později odměněni.
 

Antonin Žmuran
BH Securities, a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688