TNBiz (TN.cz)
Finance  |  24.11.2011 03:20:06

Portugalsko ochromí generální stávka na protest proti úsporným opatřením vlády

LISABON (MEDIAFAX) - Portugalsko čeká ve čtvrtek generální stávka, kterou vyhlásily dvě největší odborové centrály v zemi na protest proti úsporným opatřením vlády. Ty musela tamní vláda přijmout v rámci programu nouzové mezinárodní pomoci.

Portugalsko se letos v květnu dohodlo s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem (MMF) na záchranném úvěru 78 miliard eur (zhruba dva biliony ). Přijatá opatření společně s krizí vedla k výraznému snižování platů, propouštění, rostoucí nezaměstnanosti a zvyšování některých daní. Lidem v Portugalsku už dochází trpělivost a rozhodli se tak vyjít do ulic.

"Nelze se divit, že se někomu nelíbí propouštění, snižování platů či vysoké zdanění bonusů. Zavádění těchto opatření má za následek mimo jiné i to, že lidé vyjdou do ulic. Nutné je ale podotknout, že stát zde nemá příliš na výběr. Ekonomika je nekonkurenceschopná. Snižování platů je jednou z možností, jak konkurenceschopnost alespoň mírně zvýšit," uvedl pro agenturu Mediafax Martin Prokop, analytik finančních trhů společnosti Next Finance.

Portugalská vláda také například uvalila daň 50 procent na letošní bonusy a zrušila dva bonusy pro státní úředníky v příštím roce, z nichž každý odpovídá měsíčnímu platu.

V úterý navíc přišlo vyjádření bývalého portugalského ministra financí Carlose Piny, že země zřejmě potřebuje dalších 20 až 25 miliard eur zahraniční nouzové pomoci na financování státních společností, které ztratily přístup k finančním trhům. Právě Pina byl hlavním představitelem na dubnových jednáních o nouzové pomoci ve výši 78 miliard eur od Evropské unie a MMF. Podle něj dohoda o těchto úvěrech nepočítala s tím, že státní společnosti ztratí přístup na finanční trhy. "Existuje riziko, že 78 miliard eur nebude stačit. Mohlo by chybět 20 až 25 miliard eur," upozornil v úterý Pina.

Inspektoři z řad EU a MMF minulý týden uvedli, že podle nich není třeba program měnit a nejsou nutné ani dodatečné nouzové úvěry. Sociolog portugalské Coimbra univerzity Elisio Estanque očekává, že čtvrteční stávka bude mít mnohem větší vliv, než loňské stávky, které měly malý celostátní dopad. "Ačkoli lidé obecně přijímají potřebu úsporných opatření, mají pocit hluboké křivdy, a to zejména ve veřejném sektoru," řekl agentuře Reuters Estanque.

Země ale musela bolestná opatření nutně zavést. Například vývoj jednotkových mzdových nákladů ukazuje, že v Portugalsku za posledních 10 let vzrostly o 30 procent, oproti tomu například v Německu to bylo pouze pět procent.

"Je ale naivní si myslet, že stávkou se něco vyřeší. Nové volby nebudou a vláda tato opatření bude muset provádět, aby si neznepřátelila Brusel. Tyto stávky ekonomice jenom ublíží. Zde je tak patrná naprosto jiná mentalita lidí, kterým jde především o jejich vlastní zájmy než o zájmy celého státu. V tomto bychom se mohli učit například od Japonců," dodal Prokop.

Tomáš Králícek, kralicek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688