TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  24.11.2011 01:20:28

Zdravotnická tripartita projedná platy i nadstandardy

PRAHA (MEDIAFAX) - Pracovní skupina rady hospodářské a sociální dohody pro zdravotnictví ve čtvrtek projedná konkrétní návrh ministerstva zdravotnictví nově zpoplatněných úkonů. Na pořadu jednání jsou i informace o zvyšování mezd pro zdravotnický personál a lékaře.

Lékařské a zdravotnické odbory ve formaci Z3 (Zdravotnická trojka, neboli Lékařský odborový klub, Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče a Profesní odborová unie zdravotnických pracovníků) již 10. listopadu odstartovaly měsíční kampaň za naplnění zdravotnického memoranda.

Jednou z podmínek je zvýšení platu lékařů a zdravotníků plošně o 10 procent v roce 2012. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) chce platy zvýšit o 6,25 procenta na začátku roku, zvýšení o 10 procent by chtěl dosáhnout v průběhu roku. To ale lékařům nestačí a požadují zvýšení hned od 1. ledna.

V krajských městech tak probíhají happeningy, které budou kulminovat 7. prosince před budovou ministerstva zdravotnictví v Praze. Začínají vždy v symbolických pět minut po dvanácté.

Navýšení platů by mělo být podle odborů zabezpečené úhradovou vyhláškou, ve které by se měl nárůst odrazit. Připravovaná vyhláška ale podle dosavadních informací počítá se stejným obnosem peněz jako letos.

"To považuje Zdravotnická trojka za nepřijatelné, protože kvůli inflaci a zvýšené DPH by reálná výše úhrad z deklarovaných 100 procent poklesla až pod 93 procent. Nemocnice již avizovaly, že zvýšit platy z vnitřních zdrojů nejsou schopny, a varují, že při úhradách ve výši 100 procent letošního roku by naopak byly nuceny mzdy snižovat," upozornila Marie Klírová z Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče (OSZSP).

Podle odborů navíc nejde z pohledu zdravotnictví o vysoké částky. "Například v případě dělnických profesí zaměstnanců nemocnic to činí v průměru kolem 800 korun měsíčně," dodala.

Odboráři také posílají ministrovi různé předměty na povzbuzení paměti, aby si vzpomněl, co v memorandu přislíbil. Heger tak už dostal zvětšeninu memoranda, brýle, sadu na čištění brýlí a balíček potravinových doplňků, které podporují správné fungování paměti.

Tripartita také projedná seznam patnácti úkonů i s cenou, za které by si pacienti mohli připlatit. Půjde například o nepovinné očkování proti chřipce, očkování proti tetanu při poranění, fixační sádrové dlahy na ruce a předloktí nebo na holeň. Pacienti by si podle ministerstva měli zaplatit také za implantace nitroočních čoček. Šestnáctým bodem seznamu je pak zatím nedefinovaný speciální výkon pro vykazování ekonomicky náročnější varianty poskytnuté zdravotní péče.

Jan Drahorád, drahorad@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688