TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  23.11.2011 01:55:06

E15: Stát bude financovat začínající firmy

PRAHA (MEDIAFAX) - Začínající firmy budou mít od příštího roku více možností, jak nastartovat nebo rozvinout svůj byznys, některé z nich získají peníze formou kapitálového vstupu od nového státního rozvojového fondu. Informuje o tom středeční vydání deníku E15.

Ministerstvo průmyslu, které chce na podporu mladých firem vyčlenit zhruba 1,3 miliardy korun z evropských fondů, již má hotový projekt, fond založí do dubna a do konce června hodlá získat souhlas centrální banky s jeho činností. Deníku E15 to potvrdil ředitel příslušné sekce ministerstva průmyslu Petr Očko.

„Podpora se zaměří na vznik nových firem a rozvoj inovačních a technologicky orientovaných firem,“ uvádí se v příslušném materiálu ministerstva. Stát tak chce zároveň posílit zatím malé odvětví venture kapitálu. Aby bylo možné nový fond s názvem Český rozvojový spustit rychle, bude na rozdíl od původních představ stoprocentně státní.

Podmínkou ovšem je spolupráce se soukromými investory na konkrétních projektech. „Ti se budou muset na investici podílet minimálně třiceti procenty,“ říká Očko. Díky tomu by mělo být možné mobilizovat další stamiliony či miliardy korun z privátních zdrojů. Peníze by se měly státu i soukromým investorům vracet poté, co své podíly ve firmách časem odprodají.

O konkrétních investicích státního fondu přitom nebudou rozhodovat úředníci, jak se obávali čeští venture kapitalisté. Správcem fondu bude soukromá investiční společnost, kterou určí výběrové řízení. Vznik fondu schválí vláda zřejmě už dnes. Souhlas Poslanecké sněmovny v této fázi není nutný. „Je to pilotní varianta bez nutnosti legislativní změny,“ uvedl Očko.

Po Českém rozvojovém fondu, určeném pro firmy staré maximálně pět let, jenž bude investovat prvních 560 milionů korun, by měl později vzniknout druhý fond, který podpoří také expanzi starších českých firem na zahraniční trhy.

Denisa Křížová, krizova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688