Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  22.11.2011 16:33:00

PX prohlubuje dlouhodobé minimum

Navzdory nadějnému otevření nemá dnešní obchodování na evropských burzách jasný směr. Investoři ráno pozitivně reagovali na výroky dvou ratingových agentur, které popřely, že by neshody ohledně snižování dluhu v USA měly vést ke snížení tamní ratingové známky. Odpoledne však ze zámoří přišla nečekaná korekce odhadu vývoje HDP ve třetím čtvrtletí, a to rovnou o půl procentního bodu, což poslalo indexy pod pondělní závěr. Po celý den také roste riziková přirážka u dluhopisů některých evropských zemí, které dosud nebyly v centru pozornosti trhů, což vyvolává obavy z dalšího šíření dluhové krize. To se projevilo například u belgické banky Dexia, která během dne zaznamnává až dvojciferné ztráty. Tamní vláda přitom Dexii již dvakrát poskytla finanční pomoc. Podobné ztráty ale zaznamenává také Commerzbank, u níž se spekuluje o nutnosti doplnění kapitálu. Ztráty finančního sektoru částečně kompenzují zisky potravinářských firem.

Pražskou burzu stejně jako v pondělí tížily zejména ztráty Erste Bank, která odepsala dalších takřka 6 % , což znamená, že se její akcie obchodují o 24 % níže než před osmi dny. Důvodem mohou být restriktivní opatření rakouské národní banky, která chce zabránit zhoršení ratingu tamní vlády. Rakouské banky by podle nich měly plnit přísnější kapitálová kritéria než ostatní evropské banky. Nedařilo se ani druhé vídeňské společnosti, pojišťovně VIG. Své ztráty z předchozího dne naopak vymazal developer Orco. Index PX poklesem o 1,06 % prohloubil více než 30timěsíční minimum.


Autor: Miroslav Adamkovič

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út   9:31  Ranní okénko - Dnešní den ve znamení PMI Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Út   9:03  Michal Semotan (J&T Banka): Na co si dávám pozor při výběru akcií Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Út   9:01  22. dubna: Tohle potřebujete vědět (nejen) o pondělním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste