Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie v ČR  |  20.11.2011 11:52:13

Burzovní manuál pro nový týden na trzích (20.11.2011)


Pozornost investorů se v novém týdnu bude přelévat mezi USA a Evropou podle toho, jak úspěšně se budou politici na obou stranách Atlantiku snažit bojovat s dluhy a deficity. A na pražské burze skončí výsledková sezóna.

Wall Street

Americké akcie v pátek uzavíraly na nejnižších hodnotách za poslední měsíc (S&P 500 -3,8 %), a to především kvůli obavám investorů z expozice amerických bank na úvěrech zemí PIIGS. Ani povzbudivé informace z pracovního trhu neměly šanci změnit medvědí náladu.

Týden na trzích podle burzovních grafů: Býci promarnili příležitost

Klíčovou se v novém týdnu na Wall Street může stát středa, kdy se kongresový výbor pokusí najít 1,2 bilionu USD na krytí rozpočtového schodku. Pokud se zákonodárci nedohodnou na snížení dalších emisí dluhu, hrozí podle analytiků Goldman Sachs, že index S&P 500 přijde až o deset procent své hodnoty.

Americký makrokalendář by naopak mohl povzbudit býky. V úterý bude zveřejněno revidované HDP za třetí čtvrtletí a o den později zboží dlouhodobé spotřeby. Vše naznačuje, že závěr roku by po makroekonomické stránce nemusel být vůbec špatný, což potvrdilo v minulém týdnu několik ekonomů, kteří zvedli odhady růstu na 3 procenta a více.

V úterý odhalí investorům Fed zápis z posledního zasedání, ve kterém budou hledat investoři informace o další možné vlně kvantitativního uvolňování. Poslední program (QE2), skončil v červnu letošního roku a zahrnoval nákup státních dluhopisů za 600 mld. USD. Tentokrát se očekává, že by se Fed zaměřil na snížení úrokových sazeb hypoték.

Závěr americké výsledkové sezóny bude patřit čtveřici velkých korporací, jako je například výrobce tiskáren a počítačů Hewlett-Packard nebo zemědělské techniky Deere

Obchodování na Wall Street také ovlivní čtvrteční státní svátek, kdy budou parkety uzavřeny a páteční zkrácené obchodování. V tento den také neoficiálně odstartuje předvánoční nákupní sezóna (Black Friday).

Tři mýty o americké ekonomice

Evropa

Evropským úředníkům se zatím dosud nepodařilo přesvědčit trhy, že mají plán na zastavení dluhové nákazy a stejně tak jako se v minulém týdnu znovu dostaly pod tlak italské, španělské a nově i francouzské dluhopisy, byly pod prodejním tlakem evropské akcie, které v průměru ztratily přes tři procenta.

Debata v Evropě se stále točí okolo role ECB jako "instituce poslední záchrany", která zatím odmítá tisknout peníze a podle jejího nového prezidenta Maria Draghiho musí najít řešení krize samotní politici.

"ECB musí začít tisknout peníze, jiná možnost v situaci, kdy evropské periferie přijaly úsporná opatření, která snižují růst, což zhoršuje jejich schopnost platit své dluhy, není,“ řekl pro finanční stanici CNBC analytik Kevin Ferry z investiční společnosti Cronus.

Analytici se obávají, že další růst výnosů dluhopisů zvyšuje náklady na půjčky na neúnosné úrovně. Ve Španělsku se nyní platí téměř 7 procent za vydání 10letého státního dluhopisu, v Itálii je situace ještě horší.

"Pokud se věci v Evropě vymknou kontrole, musíme se připravit na další post-Lehmanovské období," říká Ed Keon, portfolio manažer z investiční firmy Associates.

Jak obchodovat drama v eurozóně? 3 investiční myšlenky

Jak je na tom Evropa po makroekonomické stránce budou investoři v týdnu vědět například podle čtvrtečních dat o výkonu německé a britské ekonomiky za třetí čtvrtletí. Svůj vliv bude mít také úterní index nálady evropských spotřebitelů.

Evropa bude v novém týdnu také vědět výsledek víkendových voleb ve Španělsku, kde by měla drtivě zvítězit konzervativní lidová strana. V Itálii by měl technokratický premiér Mario Monti také představit svou novou vládu.

S Evropou je amen!

Pražská burza

Parket pražské burzy v minulém týdnu plně odrážel nervozitu a výprodeje na vyspělých evropských trzích a index PX ztratil za týden 3,3 %, což je hodnota, kterou investoři viděli na svých monitorech naposledy na jaře 2009. Českým, podle řady parametrů již velmi levným akciím, navíc ublížily zprávy o finančních problémech Maďarska.

Kde nakoupit levné akcie? Vydejte se do Prahy a Frankfurtu

Špatnou náladu nezlepšily ani výsledky reportujících firem, které byly vesměs podle odhadů analytiků (VIG, AAA Auto), nebo dokonce lepší než očekávané (NWR). Propadákem týdne byly akcie mediální CME (-9,1 %), kterou také poškodil negativní výhled na splácení jejího dluhu od agentury S&P. Dařilo se naopak defenzivnějším akciím jako je například tabákový Philip Morris ČR, který posílil o +1,2 %.

Další defenzivně laděná společnost Pegas Nonwovens zveřejní svá čísla v novém týdnu a podle odhadů JT Banky, by měla vykázat prudký meziroční nárůst provozního zisku (+70 %), silnější by měly být i tržby (+13 %).

Více než úplný závěr české výsledkové sezóny bude však o vývoji českých akcií v nadcházejícím týdnu znovu rozhodovat nálada na okolních trzích.

Chcete dividendy? Tak zkuste Venezuelu... nebo zůstaňte v Praze!


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

28.11.2011Burzovní manuál pro nový týden na trzích (28.11.2011) Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
13.11.2011Burzovní manuál pro nový týden na trzích (13.11.2011) Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
06.11.2011Burzovní manuál pro nový týden na trzích (6.11.2011) Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
18.09.2011Burzovní manuál pro nový týden na trzích (18.9.2011) Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
04.09.2011Burzovní manuál pro nový týden na trzích (4.9.2011) Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688