Prezentace  |  16.11.2011 15:59:23

Z dluhové pasti do propasti?

O tom, že nás příští rok nečeká nic dobrého, si už nějaký čas cvrlikají i vrabci na střeše. Hlavně díky napětí v EU začíná být situace povážlivě vážná a budoucnost nejistá. Není dne, aby se neodehrálo něco překvapivého a vzápětí se neobjevila řada tu více či méně zaručených prognóz, co bude dál a čeho se ještě dočkáme. Otázku, co bude dál, si pokládáme stále častěji. Nějakou souvislejší odpověď ale doposud nemáme a stále ji postrádáme.

 

Zčásti tuto souvislejší odpověď hodlá nabídnout XI. Fórum Zlaté koruny, které se sejde 29. listopadu jako již tradičně v TOP HOTELu Praha. Opět půjde o reprezentativní setkání špiček domácí ekonomické, finanční a podnikatelské sféry. Do názvu si fórum dalo trochu provokativní otázku: „Z dluhové pasti do propasti?“, což je jedna z alternativ, i když ta nejhorší, jak bychom   mohli skončit. Berme to zatím spíše jako varování. Záštitu nad touto akcí převzali premiér Petr Nečas a ministr financí Miroslav Kalousek. Ten také v úvodu fóra vystoupí se svou představou, jak současné složité problémy dluhů a deficitů řešit. Sám říká, abychom si dobře rozmysleli, co budeme dělat, protože moc možností není. Ideu, kterou vyznává, shrnuje do jedné věty: „ Buď budeme žít za své, nebo o nás budou rozhodovat jiní.“ To zní dost výmluvně a v obecné rovině má ministr jistě pravdu.

 

Jednou z otázek ovšem je, kde na to „za své“ vezmeme? Spasí nás výlučně restrikce a nekonečné utahování opasků? Proti němu se stále více ozývají hlasy některých ekonomů a podnikatelů. „Bojovat jenom s dluhem nestačí,“ říká Jan Mühlfeit, Chairman Europe společnosti Microsoft, jeden z účastníků fóra. Krize nám totiž již jednou ukázala a znovu může ukázat naše slabiny -  nízkou konkurenceschopnost naší ekonomiky a příliš jednostrannou exportní závislost na zemích EU. Problém je v tom, že nová strategie konkurenceschopnosti, kterou pro vládu vypracoval NERV, zůstává doposud z větší části na papíře. Michal Mejstřík, jeden z hlavních autorů této strategie, chce na fóru ukázat, jak může malá ekonomika, jako je naše, v globalizaci konkurovat. A Radek Špicar, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy, k tomu dodává, že český průmysl se v blízké budoucnosti neobejde nejen bez vysoké výkonnosti, ale i hledání nových trhů. Podle Valtra Komárka bychom měli mnohem více využívat český kapitál, který bychom ve větší míře zapojili do ekonomiky.

 

Podle ekonoma Milana Zeleného prochází globální ekonomika nejen krizí, ale především systémovou strukturální transformací. Nabudou znovu většího významu regiony? Budeme mít větší šanci se prosadit? V zemích jako Česko neexistuje žádný vlastní model růstu a růstové impulzy se čekají od Západu. Jakou roli v tom můžeme hrát? Nabízí se celá řada otázek a odpovídat na ně budou kromě jiných Miloš Zeman, Andrej Babiš, Luděk Niedermayer, David Marek, Petr Zahradník, Aleš Michl, Jan Mládek, a další. 

 

Více informací o XI. Fóru Zlaté koruny a přihlášku k účasti najdete na www.zlatakoruna.info.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

23.01.2024Jak nespadnout do dluhové pasti? Banky.cz (Banky.cz)
21.06.2023Jablonec nad Nisou - Člověk v tísni pomáhá z dluhové pasti Jablonec nad Nisou (mestojablonec.cz)
16.05.2023Obavy z nárazu do dluhového stropu ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
31.08.2020Index Exportu – z propasti do mělčiny Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688